De Kus!

Dit is een schoolvoorbeeld van de geposeerde kus. De fotograaf had nog geen goed plaatje, zag hij verstoord toen hij op het display van zijn digitale camera de gemaakte shoots een voor een bekeek. Hij verzocht de winnaar en de kusmissen daarom het nog één keertje over te doen en om het er messcherp op te krijgen gaf hij regie-aanwijzingen. De lippen tuiten en net niet de wang van de renner raken, die het commando CHEESE heeft gekregen. Dat dan vijf seconden vasthouden en klaar is kees. Of liever Cor, die dat … 
… af en toe wel eens moet doen als hij net niet de goede plaat heeft omdat één van de drie net met de ogen knippert, een haarlok hinderlijk voor een gezicht valt, de renner kijkt of hij zijn laatste oortje heeft versnoept of er net iemand voorlangs liep. Het kleine leed van een fotograaf in één zin samengevat.
Fotografen houden van spontaniteit, zeker wielerfotografen die het van hét moment moeten hebben, waardoor een foto net efkens beter is en een goede kans maakt door een krant of een tijdschrift uitverkoren te worden. Wielerfotografen als Cor Vos en de vakmensen, die voor zijn fotopersbureau werken, zijn in de koers constant bezig plaatjes te schieten. Honderden, misschien wel duizenden op een dag. De meeste gaan zo de prullenbak van zijn computer in en wat overblijft wordt in grote haast bijgewerkt, uitgesneden, soms gefotoshopped tot ze klaar zijn voor de etalage, in zijn geval de website. Daar kunnen zijn klanten naar believen grasduinen om de mooiste opname eruit te halen. Met altijd de vrees dat de concurrentie dezelfde plaat op de voorpagina heeft staan.
Sportfotograaf is een ambacht waarin je in de hectiek van het ogenblik je kalmte moet bewaren en precies weten wat je klanten willen. Meestal lukt het, maar soms moeten er noodgrepen worden toegepast, zoals op deze foto van Robert Hunter, uit de tijd dat de Zuid-Afrikaan nog voor Rabobank reed. De foto is perfect, want de lippen zijn getuit en de lach is onberispelijk, maar de ogen van Robert doen niet mee, omdat de momenten van opperste geluk om zijn overwinning voorbij zijn en hij dat niet meer kan oproepen. Hij is ook maar een mens en zo lang menselijkheid het wint van de vraag naar perfectie, is er hoop voor deze wereld. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 15 september 2012 8:00

foto

Perfectie zit er zeker in de
foto van Cor Vos. Je moet eens
opletten wat het woord scher-
stellen voor hem betekent...
Hij heeft het uitgevonden.

Geplaatst door wim, 15 september 2012 15:16:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web