Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“Le Nordiste is een merk van Dangre-Starnord, destijds een grote fietsenfabriek in Marly bij Valenciennes. Het bedrijf werd in 1938 opgericht door de gebroeders Dangre, en ze maakten aanvankelijk naast fietsen ook tuinmeubelen, grasmaaiers en speelgoed. Dat was niet uniek in die tijd, want ded grootste concurrent Manufrance in Saint Etienne, bracht jaarlijks een dikke postordercatalogus uit. Ik heb er één in mijn verzameling en die is 772 pagina’s dik.
Dangre-Starnord deed aanvankelijk ook aan deze vorm van verkoop, maar vanaf 1958 deden ze alleen nog maar fietsen en sponsorden ze plaatselijke renners met materiaal. Eén van die renners was ...

... Jean Stablinski, en hij werd in 1962 wereldkampioen op een fiets van Dangre-Starnord. Na dat succes (en wellicht naar aanleiding daarvan) liet Berhard Dangre het merk Le Nordiste deponeren. De twee opeenvolgende generaties Dangre waren overigens minstens zoveel handelsman als fietsenmaker. Dangre maakte ook fietsen voor warenhuizen (destijds ook in Frankrijk nog lang niet zo gewoon, voor een goedkoop karretje, als nu) en hij kwam in 1970 op de markt met winkelwanden, compleet met accessoires en onderdelen in blisters. Hij was daarmee vermoedelijk de allereerste. In 1975 sloot hij een contract met Eddy Merckx voor de productie en verkoop van fietsspulletjes met de naam ‘Merckx’ erop, maar dat duurde maar één seizoen. Het jaar daarop kwam hij alweer met een niewtje; een fiets als bouwdoos, in IKEA-stijl. Wat er daarna precies met de firma Dangre is gebeurd, is mij ontgaan, maar in het pand in Valenciennes zit nog steeds een fietsenfabriek. Die heet nu: Q-Bikes, en ze maken mooie en kostbare mountainbikes en BMX-fietsen.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon


Door Fred van Slogteren, 29 september 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web