Uit de ordners van Jan …

“Nu het Britse wielrennen zich in 2012 zo nadrukkelijk op de kaart heeft geplaatst, kan ik daar in deze rubriek natuurlijk niet aan voorbijgaan. Dat is de reden waarom ik voor deze en de volgende week twee bijdragen heb gekozen met een hoog Brits gehalte. Vandaag eerst een exemplaar van International Cycle Sport uit september 1970. ‘The magazine in the yellow jersey’ is de ondertitel van dit nummer dat in het teken stond van twee grote evenementen, te weten de in Edinburgh gehouden Commonwealth Games en het wereldkampioenschap wielrennen in Leicester. De redactie stond destijds onder leiding van … 
… J.B. Wadley, geassisteerd door John Wilcockson. Op de cover zien we de Britse wereldkampioen Hugh Porter in actie tijdens het achtervolgingstoernooi van het WK. 
Onder de fraaie titel Rainbows over the Midlands schreef hoofdredacteur Wadley een dagboek van maar liefst 18 pagina’s over de strijd om de diverse regenboogtruien bij het WK. Een succesrijk wereldtoernooi voor ons land met een wereldtitel voor de Zaankanter Cees Stam bij de amateurstayers en twee derde plaatsen, een voor profstayer Piet de Wit en één voor de Amsterdammer Leijn Loeveseijn bij de profsprinters.
Coverboy Porter  
Ook voor de Engelsen zelf was het een geslaagd evenement. Bij de profachtervolgers heroverde Hugh Porter zijn wereldtitel, die hij in 1969 aan de Belg Ferdi Bracke had verspeeld. De Brit had in de halve finale afgerekend met de Belg Dirk Baert. Zijn medefinalist was de Italiaan Lorenzo Bosisio, die met klein verschil de Fransman Charly  Grosskost versloeg. In de eindstrijd bleek Porter oppermachtig en liep de Italiaan bijna in. Grosskost legde beslag op de bronzen medaille. Later op de avond was het Cees Stam die na een spannende finale wereldkampioen werd. Het werd hem zeker niet makkelijk gemaakt en na een spannende finale bleef hij de West-Duitser Horst Gnas net voor. De Spanjaard Antonio Cerda werd derde.
Strijd der Duitslanden
Twee dagen later werd een sportief oorlogje gevoerd tussen de beide Duitslanden. Zowel Oost-Duitsland (DDR) als West-Duitsland kwamen uit in de finale van de ploegachtervolging en de tandemrace. De West-Duitsers bleken op beide onderdelen de sterkste. In het tandemtoernooi greep het Nederlandse duo Jansen-Van Doorn met een vierde plaats net naast een podiumplaats, nadat zij in de troostfinale het hoofd hadden moeten buigen voor de tandem bereden door de Franse sprinters Morelon en Quintyn. 
Ehrenfried Rudolph
De wedstrijden achter de grote motoren waren vroeger vaak het hoogtepunt van de WK-toernooien met Nederland niet zelden in een hoofdrol. Helaas niet in 1970, een finale met een merkwaardig verloop. De grote favoriet was de West-Duitser Dieter Kemper, maar die stapte na 50 minuten koers plotseling uit de wedstrijd. Zonder duidelijke reden. Zijn landgenoot Ehrenfried Rudolph nam de favorietenrol gelijk over en de ingehuurde hulptroepen, die voor Kemper hadden moeten strijden, gingen nu voor Rudolph aan de slag. Met name onze landgenoot Jaap Oudkerk deed dat wel heel opzichtig door zijn eigen kansen geheel op te offeren aan het succes van Rudolph. De Belg Theo Verschueren veroverde het zilver na een vinnig duel met Piet de Wit in zijn voordeel te hebben beslist. Jaap Oudkerk werd vierde.
Verloren goud
De 100 kilometer ploegentijdrit was al jaren een specialiteit van Nederland. Er was dan ook niemand die twijfelde dat Tino Tabak, Adrie Duyker, Fedor den Hertog en Popke Oosterhof de regenboogtrui zouden winnen. Er was op goud gerekend, maar het werd slechts brons. De titel was voor Rusland onder leiding van oud-Olympisch kampioen Kapitanov en Tsjecho-Slowakije won het zilver. 
Anno 2012 bestaat International Cycle Sport nog steeds. Of het magazine nog in de winkel te koop is weet ik niet, maar er is in ieder geval een prima website om daar achter te komen: www.internationalcyclesport.com/
Tot slot. Gisteren ben ik even wezen kijken naar de slotetappe van de Holland Ladies Tour en wie er nog aan mocht twijfelen of Marianne Vos na alle huldigingen in het kader van haar Olympische prestaties, klaar is voor het WK, wil ik als ooggetuige meedelen: VOSKE IS ER KLAAR VOOR!
Tot volgende week!”  
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 10 september 2012 8:00

coverfoto

Leuke coverfoto. Mijn eerste gedachte was, Arie Hassink.
Toen keek ik naar de transfers op de broek en zag geen Amstel, maar Raleigh. Vervolgens ging Checco (Moser) door de gedachten, maar dat kon natuurlijk ook niet. Blijkt dus Hugh Porter te zijn. Kende hem niet, maar mooie coureur om te zien. Geometrie klopt perfect.

Geplaatst door edo elfrink, 11 september 2012 09:28:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web