De Burgerlijke Stand van 2 september.

André BOSKAMP (1955, Nederland)
Deze Groninger is niet zo bekend geweest als renner, hoewel hij in de tweede helft van de jaren zeventig vier maal op het podium stond bij de Nederlandse baankampioenschappen. Hij was in 1977 met de latere baancoach Erik Geserick tweede in het NK tandem, twee maal was hij derde in het baansprinten en op het nummer kilometer tijdrit won hij ook eens brons. Het zijn geen prestaties waardoor we ons hem moeten herinneren, maar zijn bekendheid dankt hij ook niet daaraan. André volgde een CIOS-opleiding en was in militaire dienst sergeant-sportinstructeur. Het bepaalde zijn toekomst. Hij was een sportfanaat die alles noteerde, statistieken aanlegde en kwam als stagiair in aanraking met de toenmalige KNWU-coach voor het baanwielrennen Frans Mahn, die met dezelfde liefde voor statiestieken en schema’s behept was. André ... 
... leerde vanaf die springplank de hele wielrennerij van binnen kennen. 
In 1979 werd hij benoemd tot trainer van de Nederlandse selecties voor junioren en ging met die jonkies aan de slag in binnen- en buitenland. Hij had succes en enkele jaren later kreeg hij de amateurs onder zijn hoede met jongens die hij als junioren al had gevormd. Hij kreeg de gelegenheid met zijn selecties naar tal van buitenlandse etappewedstrijden te trekken en jongens als Arjan Jagt, John Talen, Tom Cordes, Rob Harmeling, Gerrit de Vries, Herbert Dijkstra en Michel Zanoli kregen ruimschoots de gelegenheid ervaring op te doen. Ze moesten er van André niet alleen aan ruiken, maar er ook voor de hoofdprijzen gaan. ‘Gekkenwerk’, riepen ze in Nederland, ‘die jongens worden vermoord’, maar André Boskamp ging gewoon door op de ingeslagen weg. Hij was een aanhanger van de Oost-Duitse school en voerde een Spartaans regime uit. Zijn denkbeelden waren gebaseerd op keiharde trainingsmethoden en een ijzeren discipline. Het had succes en in 1986 werden vier van zijn jongens wereldkampioen 100 kilometer ploegentijdrit in Colorado Springs. Twee dagen later werd John Talen bijna ook nog individueel wereldkampioen achter de Oostduitser Uwe Ampler. 
Ik geloof niet dat Boskamp daarna nog lang bondscoach is geweest en ik heb het ook niet bijgehouden wat hij daarna is gaan doen. Vorig jaar las ik zijn naam nog als ploegleider van de dames van Ruiter Dakkapellen en hij is commercieel manager bij het blad Wieler Revue. André Boskamp wordt vandaag 57 jaar. (Foto: © Cor Vos)
De andere op 2 september geborenen zijn:
AERTS, Ruud (1979, Nederland)
APPOLLONIO, Davide (1989, Italië)
AUDY, Jules (1912, Canada)
BAKKER, Cor  (1918, overleden 18.12.2011, Nederland)
BORST, Cees van den  (1932, Nederland)
CHAIGNEAU, Robin  (1988, Nederland)
DOCKX, Bart  (1981, België)
GUFLER, Alexander (1983, Italië)
INGELS, Nic (1984, België)
MAHÉ, François (1930, Frankrijk)
MARTANO, Giuseppe (1910, overleden 02.09.1994, Italië)
MASCIARELLI, Andrea (1982, Italië)
MENDEZ VALLA, Monica (1984, Colombia)
RYCZEK, Agnieszka (1988, Polen)
RIJNDERS, Piet (1917, Nederland)
STEELS, Tom  (1971, België)
TALKANITSA, Hanna (1987, Wit Rusland)

Door Fred van Slogteren, 1 september 2012 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web