Uit de wasserette van Henk

“Hoe zouden ze hem in Spanje noemen? Lucas Vientre de azúcar, want met het uitspreken van de naam Suykerbuyk zullen ze daar best wel moeite hebben. Zijn naamgenoot Jos Suykerbuyk – geen familie overigens – werd in de jaren vijftig in Frankrijk Swiekerbwiek genoemd. Spanje is het tweede vaderland van Luc Suykerbuyk die in 1987 als neoprof bij een Spaanse ploeg terecht kwam en vervolgens tot en met 1992 voor Spaanse ploegen bleef rijden. Hij heeft daar wortel geschoten en is nog steeds in dat land actief als fietsenmaker. 
Luc komt uit het Brabantse Nispen en was als amateur ... 
... geen topper. Hij reed zo nu en dan prijs en waagde desondanks de stap naar de profs. En dat pakte lang niet gek uit, want hij kon aardig klimmen. In zijn eerste jaar in Spaanse dienst won hij gelijk een rittenkoers in Mallorca. Twee jaar later zegevierde hij in een etappe van de Ronde van het Baskenland om vervolgens als tweede in het eindklassement te eindigen. Na een derde plaats in de Ronde van Castilla y Léon behaalde hij in 1989 zijn mooiste overwinning met een etappezege in de Ronde van Spanje. Na een fraaie derde plaats in de eindstand van de Route du Sud beëindigde hij in 1992 op nog maar 28-jarige leeftijd zijn wielerloopbaan om in Spanje te blijven en daar een fietsenwinkel te gaan uitbaten. Een enkele maal is hij nog wel eens in Nederland en de laatste keer kreeg ik dit mooie truitje van hem. Gracias Lucas!
Tot volgende week!”
Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 29 augustus 2012 8:00

talent en durf

"... beindigde hij in 1992 op nog maar 28-jarige leeftijd zijn wielerloopbaan..."

Hij waagde de stap naar de profs, schrijft Fred, maar de verstandigste stap zette hij in 1992: een gezond leven gaat voor een grote sportprestatie. Ik was destijds 16 en had een zwak voor renners als Luc, maar snapte absoluut niet waarom hij zo dom was om te stoppen. (hetzelfde geldt voor oa Edwig v Hooydonck, Eddy Bouwmans, en anderen) Nu kunnen we zeggen: goed gedaan jochie! Helaas hebben we niet meer van je rennerscapaciteiten kunnen genieten, maar je kunt jezelf recht in de spiegel aankijken! Met terugwerkende kracht aan alle Suykerbuyken en Bouwmansen: Respect!

Geplaatst door Guus van Broer, 30 augustus 2012 10:57:39

Vroeg stoppen

Luc Suykerbuyk stopte 'al' op 28-jarige leeftijd? Wat dan te denken van Pieter de Jongh? Deze voormalige topamateur uit Made, later viermaal deelnemer aan de Tour, nam nog vr zijn 25e het dappere besluit voor zijn toekomst te kiezen (hij ging een politie-opleiding volgen), omdat het alternatief zou zijn k meedoen met bepaalde praktijken in het peloton en dat wilde hij zijn lichaam niet aandoen. En al helemaal niet dat van zijn nazaten.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 31 augustus 2012 10:45:26

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web