Uit de ordners van Jan …

“Deze uitgave van Sport International verscheen in augustus 1983 met een dubbeldik zomernummer. ‘Als extra leesgenot in hotel, bungalow of camping’, prijst het blad aan. De redactie met namen als Joop Niezen, Cees van Cuilenborg, Johan Derksen, Kees Jansma, John Linse, Bert Nederlof en anderen beloofde op voorhand veel en maakte dat in 116 pagina’s sportief leesvoer mer dan waar. Indringende artikelen over zwemster Annemarie Verstappen, tennisvedette Yannick Noah, hoogspringfenomeen Ulrike Meyfarth en over Sebastian Coe, de voorzitter van het organisatiecomité van de afgelopen Olympische Spelen in Londen. De wielerliefhebbers van toen zullen ongetwijfeld ... 
... geïmponeerd zijn geweest door het veertig pagina’s tellende Tour de France dagboek. Vandaag daarom aandacht voor dit zusje van Voetbal International, dat destijds voor zes gulden in de winkelschappen lag.  
Aan de hand van dit dagboek konden de lezers het verhaal van de Tour van 1983 andermaal beleven. ‘Vanuit het gezichtsveld van de argeloze waarnemer, die regisseert, commentarieert en tussendoor al die figuren die op enige wijze naam maakten in de Tour aan het woord laat.’ De etappezege van Frits Pirard, de opstanding van youngster Eric Vanderaerden, de rit over de kasseien, de twee ritzeges van Bert Oosterbosch, de waanzinnige etappe naar Bagnères-de-Luchon, de Colombianen, de tijding dat Joop Zoetemelk op doping was betrapt en de NOS-verslaggever die dat volstrekt onbelangrijk vond, het laatste klusje van Lucien Van Impe en de absolute doorbraak van Laurent Fignon. Hij won glansrijk en de wielersport concludeerde: a star is born… 
Recessie
John Linse komt een van de eerste dagen in gesprek met Edgar Demaere, een Tourveteraan uit het Vlaamse land. Hij is redelijk aan zijn tax, maar dat is geen nieuws. Wèl nieuw is, dat hij ditmaal voor eigen rekening (zesduizend gulden) de Tour volgt. In andere jaren werd hij als chauffeur door verschillende kranten ingehuurd. Journalisten plegen anno 1983 echter zelf te sturen, constateert hij verbitterd, een chauffeur wordt te duur. Negentien seconden was zijn wagen vandaag in beeld heeft hij laten becijferen. Is daar geen enkele sponsor in geïnteresseerd? De recessie, je ontkomt er niet aan, ook niet in 1983 in de schijnwereld van de Tour de France. En voor hen die het niet weten, Edgar was in de jaren zeventig een paar jaar de assistent van Piet Libregts bij de Frisol-ploeg. Hij is ook een van de bedenkers van de Omloop van Het Waasland.
Tot z'n knieën
De Belgische klimgeit Lucien Van Impe zegt ergens in de Alpen tegen Linse: ‘Merckx was hoe dan ook de grootste coureur ter wereld. Zo een krijgen we nooit meer. Hinault komt nog niet tot zijn knieën. Hij kan nog géén kwart, nog geen tiende van wat Merckx kon. Oh ja, hij heeft van die dagen gehad dat hij het niveau van Merckx evenaarde. Dagen, maar niet het hele jaar door. Ik denk aan het wereldkampioenschap 1980 in Sallanches. Daar werd Hinault wereldkampioen zoals Merckx het werd. 
Nandrolon, pfffff ...
Dan Joop Zoetemelk. In Nantes hoorde hij dat hij positief bevonden was in de ploegentijdrit. ‘Mijn eerste reactie was, ik stop en hang mijn fiets aan de haak. De kinderen hebben schoolvakantie, ik ga met ze op vakantie. Het is afgelopen, ik stap uit het peloton. Het is dat je de contra-expertise moet afwachten, anders…. Helaas kan ik niemand verantwoordelijk stellen.’ Zijn dokter? ‘Ik heb geen privé arts meer. Die is met pensioen en als je zo lang fietst kun je jezelf ook wel verzorgen. De medicijnen die ik eventueel gebruik ken ik allemaal. Daar is niets nieuws bij. Ik hield er helemaal geen rekening mee dat zoiets kon gebeuren. Ze zeggen nandrolon opgespoord te hebben. Het is klote, ik ben het nu zat. Pfffff.’ Met de tijdstraf van 13 minuten en 45 seconden is zijn klassement naar de vaantjes en zijn moreel geknakt. Hij werd uiteindelijk op ruim drie kwartier achterstand 23ste in de eindrangschikking. Zoetemelk liet het er trouwens niet bij zitten en zou later via een proces eerherstel krijgen.
Clair voyant
Tot slot nog even de mening van Van Impe over winnaar Laurent Fignon. ‘De beste wint niet altijd. Ik had deze Tour moeten winnen. Heb echter mijn kansen verspeeld toen de ploeg door ziekte uiteen viel. Zeven man vielen weg. Merckx, Gimondi en Hinault wonnen hun eerste Tour. Die klasse heeft Tourdebutant Fignon echter niet. Volgend jaar kan hij best bij de eerste tien eindigen maar winnen zal hij niet meer. Het is geen renner die het peloton zijn wil op zal leggen. Een jaar later won Laurent Fignon zijn tweede Tour met grote overmacht.
Tot volgende week!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 27 augustus 2012 8:00

exit Ronde van het Groene Hart

Ronde van het Groene Hart definitief van kalender

De Ronde van het Groene Hart werd dit jaar voor de tweede keer op rij afgeblazen. De 1.1-wedstrijd – ooit opgezet om het gebied tussen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag te promoten – kreeg na Campina en Eneco geen nieuwe hoofdsponsor. Reden voor organisator Herman Brinkhoff om zijn bestuur om per 2014 geen nieuwe datum meer aan te vragen. De wedstrijd werd van 2007 tot en met 2010 verreden met achtereenvolgens Wouter Weylandt, Thomas Vaitkus, Geert Omloop en Jens Mouris als winnaar.
(bron: http://www.wielerland.nl)

Geplaatst door Jan, 27 augustus 2012 13:35:08

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web