De Burgerlijke Stand van 28 september

Guido DE ROSSO (1940, Italië)

In de periode dat deze coureur actief was, kwamen Italiaanse renners nauwelijks hun land uit. Er was in Italië genoeg te verdienen. Pas door het instellen van allerlei internationale klassementen – zoals de wereldbeker – werden de Italianen, en ook de Spanjaarden, gedwongen over de grens te gaan. De vandaag 66 jaar wordende Guido De Rosso – betekent gewoon De Rooij - was geen uitzondering. Zijn palmares vermeldt een hele waslijst met overwinningen en ereplaatsen in Italiaanse koersen. Hij was wel de eerste winnaar van de Tour de l’Avenir, een wedstrijd die in 1961 door de organisatie van de Tour de France voor het eerst werd gehouden. Jonge amateurs en onafhankelijken kregen de kans om in een soort verkorte Tour ervaring op te doen in het grote werk. Beide rondes werden parallel verreden. De toekomstronde begon altijd een week later dan de echte Tour. De resterende etappes werden op dezelfde dag verreden als die van de grote Tour, maar waren meestal korter. Het publiek in de finishplaatsen zag dan twee aankomsten. Toen daar later ook nog de Tour Féminin aan werd toegevoegd werd het een beetje teveel van het goede en kregen de drie evenementen een eigen plaats op de wielerkalender. De Rosso was dus lang geleden de eerste winnaar voor de Spanjaard Gabica en de Belg Van d’Huynslager. Jan Janssen werd negende. Guido De Rosso was vooral een sterke klimmer die zijn successen dan ook voornamelijk bergop heeft behaald. Hij won ook de Ronde van Romandië en hij was een keer derde en een keer vierde in de Giro. In de Tour van 1965 werd hij zevende. Meer zat er niet in, want hij was slechts knecht van Gianni Motta en die werd derde. De Rosso bleef tot 1969 fietsen maar de laatste jaren zaten er geen successen meer in.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Guus BIERINGS (1956, Nederland)

Er zijn coureurs die er heel bewust voor kiezen geen beroepsrenner te worden. Dit ondanks het feit dat ze er ruimschoots de kwaliteiten voor hadden, toen ze voor die keus stonden. Guus Bierings is er zo een. Als coureur had hij een lichtend voorbeeld in een oudoom van hem. Dat was de Belgische renner Godefried De Vocht, de broer van de oma van Guus. Dat was een knap rennertje die onder andere twee keer de Grote Schelde Prijs won. In het jaar dat oom Godefried in de Tour zou debuteren maakte hij zo’n smak dat hij een verdere carrière als coureur kon vergeten. En dat maakt indruk. Misschien niet bij het grote publiek, maar wel in de familie. De vader van Guus mocht direct niet meer gaan wielrennen van zijn ouders en de schaduwkant van het cyclisme is in de familie Bierings altijd hoorbaar gebleven. Dus Guus leerde een vak en wielrennen was zijn hobby en dat is het altijd gebleven. Een vrijetijdsbesteding die hem veel roem opleverde. Hij werd wereldkampioen. Met Jan van Houwelingen, Bert Oosterbosch en Bart van Est werd Guus Bierings in 1978 wereldkampioen 100 kilometer ploegentijdrit en de voorbereiding van het kwartet was zo grondig dat ze dat van tevoren ook thuis lieten weten. Eerste reserve Piet van der Kruijs schrok van de blik in hun ogen toen ze naar de start reden. Het was de gelaatsuitdrukking van onoverwinnelijke gladiatoren.
De ploegleiders van de toenmalige profploegen stonden daags na het kampioenschap niet in rotten van vier op de stoep van de familie Bierings, maar er was wel degelijk belangstelling voor de talentrijke Brabander. Hij stond lang in dubio, maar koos toch voor de zekerheid van een functie als registeraccountant in dienst van ’s Rijks schatkist. Oom Godefried heeft de overgang nog goedkeurend meegemaakt, want hij overleed in 1985. Guus heeft het wielrennen niet helemaal losgelaten, want hij fietst nog bijna dagelijks en hij is penningmeester van de VVBW, de vakbond voor beroepswielrenners. Van harte Guus, met je halve eeuwfeest.
(Foto: © Cor Vos)

De andere op 28 september geborenen zijn:

CRIBIORI, Franco (1939, Italië)
FABBRI, Fabrizio (1948, Italië)
GONZALEZ LARRANAGA, Gorka (1977, Spanje)
WORRACK, Trixi (1981, Duitsland)

Door Fred van Slogteren, 27 september 2006 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web