De Burgerlijke Stand van 29 augustus.

Henk FAANHOF (1922, Nederland)
Vandaag wordt Henk Faanhof negentig jaar en ik feliciteer hem daar van harte mee. Ik ben een paar weken geleden weer eens bij hem op bezoek geweest en me wederom verbaasd hoe positief en dankbaar deze man in het leven staat. Als je met hem praat bespeur je niets van vergeetachtigheid, feiten en data rollen er uit alsof het niet zeventig jaar geleden is gebeurd, maar gisteren. Ook geen gezeur over zijn kwalen, de gestegen kosten van levensonderhoud, de jeugd van tegenwoordig, zoals zoveel bejaarden. Boeiend verteller, nooit kwaadsprekend over wie dan ook en nog volledig op de hoogte van wat zich allemaal in de (wieler)wereld afspeelt.
Aanstaande zaterdag wordt hij door al zijn vrienden gehuldigd in het clubgebouw van zijn vereniging ASC Olympia, waarvan hij waarschijnlijk de oprichters nog heeft gekend. Tijdens het gesprek waarbij een uitpuilend fotoalbum op tafel kwam, werd het me duidelijk hoe ... 
... veelzijdig Henk is geweest. Een jongen die goed kon leren, vooral in de technische vakken. Als de oorlog er niet tussen was gekomen, was hij wellicht ingenieur geworden. Het liep anders en in chronologische volgorde hadden we het over zijn begintijd als talentvol wielrenner; over de dag dat hij als HTS-student door de moffen van de straat werd geplukt om als dwangarbeider in Duitsland te gaan werken, daar meermalen was gevlucht, weer opgepakt, strafkampen doorstaan, in de oorlogsindustrie gewerkt, ondanks alles veel geleerd waar hij zijn voordeel mee heeft gedaan, bombardementen overleefd en tenslotte een lange vlucht richting Nederland ondernomen met medegevangene Tonny Kloppenburg, later beroemd als Tonny More gitarist/zanger van het Cocktail Trio. Leve de man die het bier uitvond! Een avonturenroman in het echie.
Terug in Nederland zanger bij The Avalon Strings, een beroepsorkest met vele schnabbels voor de geallieerde militairen; ondernemer met een werkplaats voor argon/arc-lassen, herintredend wielrenner, wereldkampioen bij de amateurs op de weg; Tour de France-renner in de vermaarde Pellenaars-ploegen; etappewinnaar in Bordeaux; kunstschilder; directeur van een succesvol staalconstructiebedrijf; jarenlang voorzitter van ASC Olympia; echtgenoot, vader, levensgenieter en de man die bij iedere wielergelegenheid met of zonder begeleiding de microfoon grijpt en laat weten dat hij dit alles op zijn manierheeft gedaan.
De stem is doorleefd want alles wat hij in het leven heeft meegemaakt heeft er een barstje in aangebracht. De zin: “And now the end is near and so I face the final curtain”, zingt hij zonder bijgedachte. Hij ziet wel wanneer het gordijn, dat de levenden van de doden scheidt, zich voor hem opent.
Wel is er het verdriet dat hij in het laatje van zijn tafel bewaard. Een stapeltje uit de krant geknipte doodsberichten van zijn vrienden die al achter het gordijn zijn verdwenen. Herman Krott, Jan Derksen, Peter Post, Gé Peters, Wim van Drunen en laatst nog Joop Middelink junior. De tranen wellen naar zijn ogen als hij de knipsels weer in het laatje legt en ik hoor hem in gedachten zingen:
“I’ve loved, I’ve laughed and cried
I’ve had my fill, my share of losing
and now as tears subside, I find it all so amusing.
To think I did all that
and may I say not in a shy way,
Oh no, oh no not me, I did it my way.”
We love you Henk!
De andere op 29 augustus geborenen zijn:
AMADOR BIKKAZACOVA, Andrey (1986, Costa Rica)
BRASPENNINCX, Piet  (1943, Nederland)
DE BOEVER, Jaak (1937, België)
DEVOLDER, Stijn  (1979, België)
HOSTE, Frank (1955, België)
JONKERS, Jan (1955, Nederland)
KURMANN, Xaver (1948, Zwitserland)
RITTER, Ole  (1941, Denemarken)
STIEGELIS, Sander (1989, Nederland)
SURAY, Gil (1984, België)
VAN DE VIJVER, Paul (1941, België)
VAN DOUSSELAERE, Sven (1988, België)
VLASSAKS, Ronny (1964, België)

Door Fred van Slogteren, 28 augustus 2012 22:00

Henk Faanhof

Van harte gefeliciteerd. Alleen de echte kanjers weten deze leeftijd te behalen. Wat mij betreft, nog vele jaren!

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 29 augustus 2012 07:25:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web