Het was me het weekje wel!

In de Ronde van Spanje tekenen zich na een week strijd langzamerhand de contouren af van wat over twee weken het eindklassement moet worden. Gisteren werd duidelijk dat de Spanjaarden de handen ineen hebben geslagen om ervoor te zorgen dat Froome onschadelijk wordt gemaakt. Dat deden ze knap en klassementsrijder Rodriquez wist zich in die lastige finale goed staande te houden. Valverde (foto) heeft eindelijk weer het niveau te pakken van voor zijn schorsing en zijn spurt bergop was magistraal. Contador zit er aan te komen, maar mist nog de macht van zijn grote dagen. Dat de drie Rabo’s – Gesink, Mollema en Ten Dam – goed volgen en alle drie bij de eerste tien staan is verheugend, maar ... 
... we zien ook dat Gesink als het er echt op aankomt net iets te kort komt op de bovengenoemde vier. Misschien verbetert hij nog en dat zou zo maar kunnen. In Californië hebben we gezien hoeveel macht hij bergop kan ontwikkelen. Er komen nog heel wat lastige ritten en het zou al mooi zijn als hij zich op de vierde of vijfde stek kan handhaven. Mooi zijn ook de successen van Argos-Shimano, de Nederlandse ploeg die met Degenkolb nu al drie etappezeges heeft binnengehaald. 
Ondanks de Vuelta ging het deze week toch weer hoofdzakelijk over Lance Armstrong die zijn verzet tegen de aanhoudende beschuldigingen van dopinggebruik zegt te hebben opgegeven. Dat hem wellicht zijn hele palmares van de tweede helft van zijn loopbaan inclusief zeven Tourzeges, wordt afgenomen, zoals de USADA wil, lijkt een uitgemaakte zaak. Maar ik zou dan toch wel willen weten op grond waarvan. De UCI heeft uiteindelijk het laatste woord en zal aan de hand van het aanwezige bewijsmateriaal de beslissing moeten nemen. Of de unie die bewijzen ook openbaar zal maken, nu Armstrong ze niet meer bestrijdt en ze dus ook niet in een rechtzaal openbaar gemaakt zullen worden, is de hamvraag. Ik heb begrepen dat ze dat niet hoeven te doen, maar de doofpot lijkt me ook geen oplossing als de wielerwereld serieus een streep wil trekken onder het dopingverleden van de era Armstrong. 
Ik vind deze hele soap een stuitende vorm van heksenjacht, waar ze in Amerika goed in zijn. Over de communistenangst van begin jaren vijftig, toen onder meer een genie als Charles Chaplin het land werd uitgejaagd, heeft Arthur Miller destijds een fascinerend toneelstuk geschreven. Het heet The Crucible en dat legt genadeloos de hypocrisie van de Amerikaanse samenleving bloot. Het zijn trouwens de Amerikanen geweest die Epo in het peloton hebben gebracht, dus in plaats van beschaamd hun mond te houden wijzen ze met bestraffende vinger naar de Europese wielersport. Ze willen niets meer of minder dan de historie van een instituut als de Tour de France afbreken. Dat mag niet gebeuren en ik sluit me daarom van harte aan bij wat Tim Krabbé vrijdag in Eén Vandaag zei: “USADA blijf met je rotpoten van onze verrotte wielersport af.” Ik wens Pat McQuaid en de zijnen veel wijsheid toe. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 26 augustus 2012 10:00

Lance de heraut uit een vervlogen tijdperk

Interessante theorie Fred, Amerikaanse fietsers die Epo in de wielersport introduceerden. Ik weet niet of dat waar is. Wel is het middel (althans de DNA recombinante variant van het natuurlijke erythropoëtine) door een jong Amerikaans bedrijf, Amgen, ontdekt (1983) en in 1989 op de markt gebracht. Iedere nefroloog en profwielrenner uit de jaren negentig en begin deze eeuw kent het onder de naam Epogen. In 2002 komt daar nog de variant bij Aranesp (Museeuw bestelde dat bij zijn veearts). Prachtige middelen, want een patiënt met chronisch nierfalen was daarvoor aangewezen op continue bloedtransfusies om niet definitief door de hoeven te zakken. Jammer eigenlijk dat zo’n veearts of gewone dokter, die dergelijke middelen doorverkopen of voorschrijven aan sporters of andere misbruikers, niet opgeknoopt worden of in ieder geval uit hun beroep gesodemieterd worden.

In Amerika schieten ze soms door. De aanpak van het USADA vergelijken met het McCarthy tijdperk is verleidelijk maar, zoals met alle vergelijkingen, schuurt het. (Een vergelijking met de Nazi rechtspraak o.l.v. Freisler had ook gekund. De verhoren van de McCarthy commissie leken daar wel wat op. McCarthy en Freisler, beide juristen en voor beide had de voorzienigheid weinig clementie; ze werden niet oud) Hoe dan ook; Lance viel van zijn voetstuk. Niet omdat hij eindelijk toegaf dat hij, net als misschien wel 90% van het peloton toen, zichzelf ‘prepareerde’, ook niet omdat hij voor ploeggenoten aanjager speelde om het zelfde te doen. Nee, Lance had andere redenen, toonde bijna menselijke trekken. Hij vond het genoeg; rust in de tent. Het ingecalculeerde cadeautje dat hij zichzelf en de diehards onder zijn aanbidders tegelijkertijd geeft, is dat hij niet met zijn billen bloot hoeft voor een rechtbank. Ook dat hij zijn vergaarde kapitaal mag behouden. Lance is en blijft een zakenman. Knalhard, net zo knal als het geel van zijn Livestrong polsbandjes. Zo Amerikaans als wat die Lance, net als McCarthy in zijn tijd.

Wat ik misschien wel het meest jammer vind, is dat we op deze manier waarschijnlijk verstoken blijven van hoe het binnen de UCI ging. Hoe onze eigen Hein Verbruggen (il opportunista), eenmaal bovenop de apenrots, gerommeld en gesjoemeld heeft. Uit dat kamp komen al te lang en te veel signalen die omhangen zijn met de geur van verderf.
Iedereen die de wielersport een warm toe draagt zou zich dat moeten herinneren. Om er later een boek over te schrijven bijv. of een film over te maken zoals Federico Fellini deed over zijn jeugd. Amarcord (ik herinner mij) en die sneeuw komt voor mijn rekening.

Inderdaad Piet, Nino Rota zette er zijn prachtige klanken onder. Ik wens jou en Theo veel leesplezier.

Overigens; wat is die Vuelta fraai om te volgen.

Geplaatst door Joep Scholten, 26 augustus 2012 13:41:57

ik ook

Niet alleen Piet en Theo lezen Amarcordsneeuw, maar ik ook. Elke dag een à twee hoofdstukken, meer tijd heb ik niet, als huiswerk voor mijn recensie die over enkele weken op de slogblog zal staan. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 26 augustus 2012 13:57:00

Armstrong

Amerikanen en wielersport, nooit een mooie combinatie geweest. Het enige wat ze hebben aangetoond, is dat ze absoluut geen feeling hebben met de totaliteit van onze sport!

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 28 augustus 2012 09:43:11

oneerlijk ? !

Jaren geleden, zeg maar tientallen jaren geleden, hadden wij van De Spartaan op een zondagochtend een wedstrijd bij Westland Wil Vooruit op het veilingterrein in Poeldijk. Er lag daar een parkoers van ruim een kilometer rondom een aantal grote veilingloodsen. Om het doordeweekse vrachtwagenverkeer in goede banen te leiden, waren er op de grote asfaltvlakte witte lijnen uitgezet. Wij moesten bij de wielerwedstrijden binnen deze lijnen blijven. Meestal waren de binnenbochten afgezet met linten, zodat er niet afgesneden kon worden. Op deze zondagmorgen waren er geen linten, maar wij moesten van de organisatie wel binnen de lijnen blijven. Zo geschiedde aanvankelijk. Na een paar ronden ontstond er een kopgroepje. Vanuit het peloton werd er jacht gemaakt en de bochten werden afgesneden, scheelde al gauw zo’n 10 meter per bocht. Hier was duidelijk sprake van een oneerlijke situatie. De koplopers hadden al snel in de gaten wat er achter hun rug gebeurde. De koplopers gingen eveneens de bochten afsnijden. Er was geen sprake meer van oneerlijkheid. Weliswaar maakten alle renners een overtreding. Maar door het ontbreken van maatregelen en controle was hen dat niet of nauwelijks aan te rekenen.

In de jaren negentig hadden veel Italiaanse wielrenners en Museeuw toegang tot epo. De resultaten waren verbluffend. Op een bepaald moment eindigden 9 Italianen in de toptien van de Waalse Pijl. Museeuw won de ene klassieker na de andere. Er was sprake van grote oneerlijkheid.
De niet gebruikende en daardoor niet presterende renners deden hun beklag bij de pers en bij de UCI. Edwig van Hooijdonk die de Italianen beschuldigde van vals spel moest van Hein Verbruggen zijn excuses aanbieden of anders zijn licentie inleveren. Frans Maassen uitte zijn misnoegen bij Mart Smeets over de oneerlijkheid van de Italianen. Maassen kreeg een oorwassing van Smeets. Heel langzaam maar zeker kregen meer renners (en ongetwijfeld ook andere sportmensen) toegang tot epo. Het verschil tussen wel of geen epo was dermate groot, dat de niet epo gebruikers kansloos waren in de wedstrijden. De niet gebruikers hadden letterlijk de keus: “slikken of stikken.” Ze moesten meedoen met epo of stoppen met wielrennen. Maassen en van Hooijdonk stopten. Veel renners gingen over tot epo. Er was geen sprake meer van oneerlijkheid. Er werden wel regels overtreden. De anti doping laboratoria waren ondanks miljardensteun van nationale overheden en grote sportorganisaties niet in staat de doping op te sporen. De renners liepen niet veel risico. Het was de renners nauwelijks aan te rekenen dat ze epo gebruikten.

De moraal van dit verhaal.
Als er regels en wetten uitgevaardigd worden, is het van essentieel belang dat er controle en toezicht is op het handhaven van die regels. Het ontbreken van toezicht en controle werkt direct in de hand dat de regels overtreden worden. De sportbonden en WADA hebben gefaald in het opsporen van epo. Door bijna middeleeuwse methoden (bankschroeven en pijnbank) hebben ze een aantal renners belastende verklaringen laten afleggen. Op deze manier is een kostbaar controle apparaat overbodig. Om de zoveel tijd leg je een aantal renners op de pijnbank en de bekentenissen komen vanzelf.

Diverse malen worden de opsporingsmethoden van USADA (een kloon van WADA) vergeleken met de heksenjachten van Joseph Mc Carthey op communisten. Toen zijn er doden gevallen, zeg maar mensen vermoord (echtpaar Rosenberg). Nu zullen er niet direct wielrenners vermoord gaan worden, maar ze zijn wel bezig de wielersport te vermoorden.

Geplaatst door Piet van der Meer, 29 augustus 2012 20:03:52

mooi stuk

Mooi stuk Piet al ben ik er niet helemaal mee eens.

Geplaatst door Chris Kipping, 29 augustus 2012 20:57:32

Veiling Noord

o.... wat een heerlijks tukkie nostalgie, Piet. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik me daar weer rijden. Knakenkoersen op zondagochtend.

Geplaatst door marco verbaant, 29 augustus 2012 21:45:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web