Uit de beeldentuin van Jac …

“Op de zaterdag dat dit stukje op de slogblog verschijnt, zit ik in Dublin. Geen stad met een overdosis aan wielercultuur, maar er staat wel een monument voor de Ierse Tourwinnaar Stephen Roche. En dat niet alleen, want aan de gevel van een pand in Princess Street hangt ook nog een plaquette ter herinnering aan Seamus ‘Shay’ Elliott. Dat was de eerste Ier die deelnam aan de Tour de France, een etappe won en de gele trui droeg. Elliott was een voorbeeldige ploegmaat, die er nooit een probleem van maakte zijn … 
… eigen kansen ondergeschikt te maken aan het ploegbelang, desondanks heel succesvol was maar in de koers en in zijn privéleven niet altijd het geluk aan zijn zijde had. In de Tour van 1959 ondernam hij in de derde etappe een lange solo, maar werd net voor de streep door het jagende peloton ingelopen. Hij aasde op een ritzege maar het zat hem steeds net niet mee. In de dertiende etappe raakte zijn tube in kansrijke positie los van de velg en zijn kansen waren verkeken. Toch was de stemming aan tafel die avond goed omdat zijn ploeggenoot Brian Robinson vierde was geworden en naar de negende plaats in het klassement was opgeschoven. De volgende dag trok de karavaan in een verzengende hitte door het Centraal Massief. Robinson kreeg last van zijn maag en moest lossen. Elliott liet zich afzakken om hem bij te staan. De Brit voorvoelde dat het voor hem een kansloze missie zou worden en raadde zijn barmhartige helper aan terug naar het peloton te rijden. Maar daar wilde Shay niets van weten en hij verzorgde zijn kopman als was hij Florence Nightingale. Het gevolg was dat de twee die dag te laat binnenkwamen en Elliott naar huis kon, terwijl Robinson dispensatie kreeg. Het reglement van toen bepaalde namelijk dat een renner uit de top-tien niet door tijdoverschrijding uit de wedstrijd kon worden genomen. Elliott daarentegen kreeg weliswaar de prijs voor de pechvogel van de dag, werd in de Ierse kranten als een held bejubeld maar zijn Tour was voorbij. Een jaar eerder was hij tijdens de sprint in Saint-Brieuc zo gehinderd dat de ritzege aan zijn neus voorbijging, maar de jury verwierp zijn gerechtvaardigde protest. En zo ging het maar door.
Toen zijn wielercarrière er in 1967 op zat wilde hij niets meer van de wielersport weten. Hij voelde zich verraden door vrienden en ploeggenoten; zijn huwelijk was op de klippen gelopen; zijn zoon was bij een verkeersongeval om het leven gekomen; het hotel waarin hij zijn spaargeld had gestopt bleek een bodemloze put en hij zag het niet meer zitten. Hij keerde terug naar Dublin en probeerde daar zijn leven weer op de rails te krijgen door zijn oude beroep weer op te pakken. Hij begon een autoschadebedrijf op de plaats waar te zijner nagedachtenis nu die plaquette hangt. Na verloop van tijd begon hij ook het wielrennen weer te volgen. Hij dacht aan een comeback, hield zich bezig met het begeleiden van jong talent en stelde zich zelfs kandidaat voor het vice-voorzitterschap van de Ierse wielerbond, een strijd die hij nipt verloor van Pat McQuaid, de huidige voorzitter van de UCI.
Op 4 mei 1971 werd Shay Elliott dood gevonden in zijn appartement boven zijn bedrijf. Naast hem lag het geweer dat hij had gewonnen in de Vuelta van 1963. Hij had zich door de borst geschoten. Wat precies de reden was voor deze wanhoopsdaad is nooit bekend geworden, maar aangenomen wordt dat hij de dood van zijn kort daarvoor overleden vader niet heeft kunnen verwerken. 
De plaquette is een sober eerbetoon aan een wielrenner wiens belangrijkste wapenfeiten worden vermeld met een eenvoudige verwijzing naar de locatie:Lived & Worked here.
Tot over veertien dagen!”
Jac Zwart

Door Fred van Slogteren, 25 augustus 2012 10:00

Elliot

Je zal dat toch allemaal tegenkomen in je leven (goed
beschreven Fred)! Tragisch dat je je met een gewonnen
prijs van het leven beroofd.
Ik weet nog wel dat de
Engelstalige pers er geen moer
van begreep, hoe het zat heeft
Fred nu uit de doeken gedaan.

Geplaatst door wim, 26 augustus 2012 18:04:46

Wim

Het spijt me Wim, maar het was Jac die het dramatische leven van Elliott uit de doeken heeft gedaan. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 26 augustus 2012 19:59:49

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web