Het balhoofdplaatje van Otto …

“Niet verder vertellen, want anders zou dat wel eens kunnen veranderen, maar het jaarlijkse Wielergebeuren in het Westvlaamse plaatsje Ettelgem is één van de gezelligste en best verzorgde fietsweekenden van het jaar. Perfect georganiseerd, leuke routes met talloze stops aan bezienswaardigheden en bruine café’s, lekker eten en drinken en voor de oudgedienden steeds een hartelijk weerzien met vrienden. Dit jaar waren er ruim tachtig deelnemers en hopelijk gaat het evenement niet aan het eigen succes ten onder. Zoals zoveel leuke evenementen die … 
… op zeker moment letterlijk overspoeld worden door deelnemers uit alle windstreken. 
Er was zoals elk jaar ook een klein rommelmarktje waar ik dit prachtige balhoofdplaatje met de tekst Cycles Quatre Fusils heb gekocht. Er staan voorts vier geweren op afgebeeld en ik heb geen idee van de herkomst van het plaatje. Het is niet afkomstig van een mij bekende fabrikant of groothandel en het komt evenmin voor in de lijsten van de Syndicale Kamer van Rijwielconstructeurs. 
Naar de naam en de afbeelding te oordelen lijkt het me een soort baas-boven-baas-verklaring ten aanzien van het merk BSA (Birmingham Small Arms), dat tientallen jaren toonaangevend was als leverancier van kwaliteitsfietsen, maar vooral ook van technische onderdelen, als kogellagers, naven, kettingwielen enzovoort. In de wielersport was BSA een begrip, zoals later ook Campagnolo. Het is van origine een fabrikant van handvuurwapens, reden waarom er al op de allereerste BSA-fietsen een balhoofdplaatje zat met drie geweertjes als afbeelding. Je vindt dat logo terug op elk BSA-onderdeel. Soms maar enkele millimeters groot, dan wel op een plek waar je het alleen kunt vinden als je het betreffende onderdeel helemaal uit elkaar haalt. 
Behalve een fabriekslogo was het ook een officieus kwaliteitskeurmerk dat door niemand werd betwist. Dacht ik althans, maar met dit plaatje is dat toch min of meer gebeurd. ‘Ik met mijn vier geweertjes ben beter dan jij, meneer BSA, met drie’, lijkt de boodschap te zijn.
Je moet als Belgisch fietsenmakertje wel heel erg in jezelf geloven als je een wereldmerk op deze provocerende wijze durft uit te dagen. Toch vind ik het wel sympathiek, want wie niet in zich zelf gelooft heeft aan één geweertje genoeg.
Tot volgende week!”
Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 24 augustus 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web