Herinneringen bij een foto …

Deze foto is vorige week gemaakt bij de start van de Dutch Food Valley Classic, beter bekend als Veenendaal-Veenendaal. En daar zit nou precies de herinnering, want links naast de renner die later die dag deze 1.1-koers op zijn naam zou brengen, staat de man die in 1985 de eerste editie won. Theo Bos en Joop Zoetemelk in één shot verenigd. Zoetemelk won die eersteling – ondanks zijn leeftijd van bijna 39 jaar – op magistrale wijze. Alleen vooruit en … 
… winnen met een voorsprong van twee minuten en 44 seconden. Een geweldige prestatie, die aangaf dat Joop in een bloedvorm verkeerde en nog lang niet versleten was. Nog geen week daarna was het wereldkampioenschap in het Italiaanse Giavera del Montello en wederom won Joop. Met iets minder verschil dan in Veenendaal, maar hij won, wat voor hem de regenboogtrui betekende en voor Mart Smeets de bekendste kreet die hij ooit heeft geslaakt: “Joop Zoetemelk, 39 jaar, EN HIJ HEEFT ‘M!!!” 
Deze foto is gemaakt door de trouwe slogblog-bezoeker Arjan Schuurman uit Ede en hij stuurde hem op met de voorspelling dat deze foto wel eens symbolisch zou kunnen zijn. Ik help het Arjan wensen, maar ik vrees dat het Cauberg-parcours iets te zwaar zal zijn voor Theootje-met-de-snelle-benen, zo hij al op zondag 23 september aanstaande van de partij zal zijn. Er zitten meer heuvels in het rondje dat na een aanloop tien keer gereden moet worden, maar alleen de Cauberg is al 900 meter klimmen. Bij elkaar geteld is dat een aardige col in de Tour de France en daar zit Theo normaliter niet bij de eersten. Het is meer een parcours voor Robert en voor Bauke, maar laten we ons nog niet rijk rekenen of verwachtingen koesteren, want dat heeft afgelopen juli ook niet goed uitgepakt. Laten we het maar afwachten en de enige overeenkomst met het WK van Joop is dat niemand, maar dan ook echt niemand, zijn overwinning verwachtte. (Foto: © Arjan Schuurman)
Door Fred van Slogteren, 21 augustus 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web