Uit de ordners van Jan …

“Voor iedere grote koers stelt de organisatie een map samen met daarin alle informatie voor de pers. Dit is er één van het Kampioenschap van Zürich, de voormalige klassieker die in Zwitserland bekend is als Züri-Metzgete. In de inhoud veel aandacht voor de historie van die koers met onder meer alle podiumplaatsen tussen 1914 en 1994. Vier landgenoten hebben ooit gewonnen en dat zijn in volgorde Jan Janssen in 1962, Adrie van der Poel in 1982, Johan van der Velde in 1983 en Steven Rooks in 1988. Wat heel bijzonder is dat de naam van Eddy Merckx, de man die vrijwel iedere belangrijke koers een of meer keren gewonnen heeft, als winnaar ontbreekt. Er is alleen ... 
... een vermelding van een tweede plaats in 1975 achter Roger De Vlaeminck. De meeste zeges boekte de Zwitser Henri Suter die tussen 1922 en 1929 zes maal won. Geen krabber deze telg uit een roemrijk wielergeslacht, want samen met zijn landgenoot Fabian Cancellara is hij de enige niet-Belg die in één jaar zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix wist te winnen. In Zürich wonnen de Zwitsers 40 van de 91 edities en Beat Breu was in de 1981 de laatste.
Kein Gümmeler …
In 1995 kregen de 192 renners een koers van 235,2 kilometer voor de wielen met als voornaamste scherprechters de Saalhöhe, de Regensberg, de Hüttiker en de Muur van Gsteig. Vooral de relatief onbekende Hüttiker is met zijn 17 procent vergelijkbaar met de Muur van Hoei. ‘Freiwillig fahrt hier kein Gümmeler durch’, omschrijft de map de lastigheid van die puist. De Muur van Gsteig is weliswaar korter maar nog  steiler. De parcoursinrichers moesten op zoek naar nieuwe scherprechters toen de Regenberg die kwalificatie aan het verliezen was. Omdat het niveau van de renners omhoog ging bleek de Regenberg het verschil niet meer te maken. Vandaar dat men weer bij de Muur van Gsteig uitkwam, een bergje dat na de jaren vijftig uit het parcours was verdwenen. 
Abdoe wel 
Die einst gefürchtete Truppe von Jan Raas” kreeg voor de editie van 1995 weinig kansen toebedeeld. Van het Novell team, zo heette de ploeg van Raas één jaar voor hij met Rabobank in zee ging, zou slechts Abdoesjaparov een kans kunnen maken maar de Oezbeek stond niet op de startlijst. Wel mochten Blaudzun, Boogerd, Bouwmans, Dekker, De Vries, Ekimov, Ozols en Van Hooydonck namens Raas starten. De TVM-ploeg van Cees Priem was aanwezig met onder andere Maarten den Bakker, Steven Rooks en Bart Voskamp.     
Enorm balen
Den Bakker reed op 20 augustus 1995 een puike koers en bekroonde zijn aanvallende optreden met een vijfde plaats. Winnaar werd Johan Museeuw. De 29-jarige Belg, eerder dat jaar al winnaar van de Ronde van Vlaanderen, verstevigde zijn leidende positie in het klassement van de Coupe du Monde. De achterstand van nummer twee Laurent Jalabert  bedroeg toen al 88 punten. Zes man bereikten uiteindelijk de Oerlikonbaanm, net voor het jagende peloton. Gianni Bugno kwam in de sprint slechts enkele centimeters te kort en de Italiaan baalde enorm. ‘Met zo’n klein verschil verliezen is nooit leuk. Op de baan heb ik een fout gemaakt. Ik begon te laat aan de sprint. Op de weg had ik een kans gehad, maar op deze piste niet.’ 
Wel als toertocht
Het Kampioenschap van Zürich is tot 2006 vrijwel jaarlijks verreden. In april van dat jaar moest de organisatie besluiten de koers niet door te laten gaan, omdat de hoofdsponsors hadden afgehaakt. 2005 is dus de allerlaatste geweest. Het werd een zege voor Sammy Sánchez voor Stu O'Grady, Davide Rebellin, Michael Boogerd en Fabian Cancellara. Zelf heb ik begin jaren negentig deze koers een keer als toertocht gefietst in het kader van het klassiekerbrevet van Le Champion. Volgend jaar staat hij weer als toertocht op het programma van de door Le Champion te organiseren klassiekerweek. Samen met de Ronde van Lombardije en Rund um den Henninger Turm, die andere verdwenen klassieker. Toch mooi dat deze eens zo mooie wedstrijden op die manier blijven bestaan. 
Tot volgende week!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 20 augustus 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web