De Burgerlijke Stand van 18 augustus.

Piet van NEK (1916, overleden 13.03.1961, Nederland)
Piet van Nek was een telg uit een roemrijk wielergeslacht uit het dorp
Nieuwendam en bekend geworden omdat hij tot de eerste generaties Nederlandse Tourrenners behoorde, die in de jaren dertig onder leiding van de journalist Joris van den Bergh aan de Tour de France deelnamen. Nieuwendam is nu een stadsdeel van Amsterdam-Noord, maar in de actieve jaren van deze Van Nek nog een zelfstandig dorp. Stamvaders van de familie waren Piet en Klaas van Nek, waarvan de eerste een bekende stayer was en de tweede een goede sprinter en zesdaagsenrenner. De zoon van Klaas, die naar zijn vader is vernoemd, was eveneens op weg een goede wielrenner te worden toen hij in 1943 bij een verkeersongeval om het leven kwam. De Piet die vandaag precies 96 jaar geleden ter wereld kwam is wel familie en uit hetzelfde kleine dorp afkomstig, maar hoe de bloedgroepen precies liepen is nooit achterhaald. De vader van Piet de Tourrenner was in ieder geval geen coureur, maar kapper en dat was enigszins aan zijn zoon te merken die menigmaal in de koers zijn concurrenten ... 
... vakkundig heeft geknipt en geschoren. Nadat hij bij keuzeheer Van den Bergh was opgevallen door zijn sterke rijden in de Omloop van de Vlaamsche Gewesten stond hij in 1937 aan de start van de Tour. Twee dagen later werd hem al een spoorkaartje aangereikt voor de terugreis, omdat hij drie minuten te laat was binnengekomen. In die tijd kregen de renners een neutrale fiets van de organisatie en daar kon Van Nek niet mee uit de voeten. De fietsen kwamen van een Franse rijwielfabriek en renners van bijna twee meter – zoals Van Nek - bestonden in Frankrijk niet. In 1938 was hij er weer bij, maar in de afdaling van de Aubisque kwam hij zo zwaar ten val dat hij moest opgeven. Faam verwierf Van Nek zich in hetzelfde jaar toen hij deel uitmaakte van het viertal dat ons land vertegenwoordigde bij de strijd om het wereldkampioenschap voor de profs in Valkenburg. Het was bar en boos weer, maar Van Nek was, met de Zwitsers Egli (op dezelfde als Van Nek jarig) en Amberg en de Belgen Kint en Neuville, de man die de wedstrijd maakte. Helaas stond hij met een vierde plaats net naast het podium. De oorlog onderbrak zijn carrière en na de bevrijding kon hij zich niet meer meten met een nieuwe generatie. In 1949 stopte hij ermee, waarna hij perser aan de lopende band werd in een regenjassenfabriek. Twaalf jaar later overleed Piet op slechts 44-jarige leeftijd aan kanker. Hij was de laatste Van Nek die op twee wielen roem vergaarde. (Foto: archief Wim van Eyle)
De andere op 18 augustus geborenen zijn:
BAENS, Roger  (1933, België)
BAGUET, Serge  (1969, België)
BINDSBERGEN, Frits van  (1960, Nederland)
BOER, Joris de (1989, Nederland)
EGLI, Paul  (1911, overleden 23.01.1997, Zwitserland)
HOONDERT, Peter (1961, Nederland)
KLOUCEK, Frantisek (1985, Tsjechië)
KVIST, Thomas Vedel (1987, Denemarken)
PETRUCCI, Loretto  (1929, Italië)
RÜTTIMANN, Niki (1962, Zwitserland)
TEUTENBERG, Sven (1972, Duitsland)
VASSEUR, Cédric  (1970, Frankrijk)
VLIET, Jan van  (1933, Nederland)
ZÖFFEL, Roland (1938, Zwitserland)

Door Fred van Slogteren, 18 augustus 2012 0:00

Van Nek

...een tikfout want Jonge Klaas van Nek verongelukte in 1934. Hij was ook niet de zoon van 'ouwe' Klaas van Nek maar een neef.

Geplaatst door André Stuyfersant, 18 augustus 2012 09:36:26

familie Van Neck anno nu

het wielrennen in de familie van Nek (nu van Neck) wordt voortgezet door Melissa ( bij Ulysses Amsterdam Noord) en Alysha van Neck ( WTC de Amstel Amstelveen), beide meisjes zijn door hun opa- Hendrik van Neck, ex- wielrenner Olympia, begeleid. Helaas is Henk van Neck in 2011 overleden en laat dus twee wielrensters na.

Geplaatst door Marijan van Neck (dochter van Henk van Neck), 15 februari 2014 19:40:49

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web