Van de boekenplank van Wim …

VUELTA A ESPAÑA VAN 1935 TOT HEDEN

door Rob Keuss
Omdat aanstaande zaterdag de Ronde van Spanje van start gaat heb ik in de database van www.wielersportboeken.nl met de trefwoorden Spanje en Vuelta gezocht naar boekwerken over de derde grote ronde van het jaar, die we de komende drie weken weer op de Belg en Eurosport kunnen volgen. Ik vond niet veel, maar kwam wel op het spoor van Rob Keuss uit Den Helder. Een voormalige defensiemedewerker in de stad van de Koninklijke marine die daarnaast ook een gedreven … 
… wielerliefhebber is met een hang naar namen en cijfers. Hij verzamelt die niet alleen, maar doet er ook wat mee. Jaarlijks werkt hij aan zijn statistische boeken over de Giro, de Tour, de Vuelta, de wereldkampioenschappen plus cijfermatige gegevens over beroepsrenners internationaal in drie periodes. Van 1890 tot 1945, van 1946 tot 1972, van 1973 tot 2000 en van 2001 tot heden. Zijn gegevens worden ieder jaar bijgewerkt en daar maakt hij dan een update van. De boekjes bestaan uit een stapeltje fotokopieën gebundeld in een plastic omslag en bijeengehouden door een ringbandje. Daar laat hij er ieder jaar een duizend exemplaren van maken die hij vervolgens aan zijn vaste klanten verstuurt. Dat zijn wielerliefhebbers, maar ongetwijfeld ook beroepsmensen die voor hun werk niet zonder statistieken kunnen. In dit werk over de Vuelta staan de deelnemers van alle edities vanaf 1935 gerangschikt naar de ploegen waarin zij reden. Het is een compleet overzicht van alle cijfers die kenmerkend zijn voor een bepaalde renner in bepaalde jaren. Ik denk dat ik die boekjes maar eens bij Rob bestel om niet meer op de vingers te worden getikt als ik een foutje maak, door mensen die wel zo’n boek van hem hebben afgenomen. De tijd dat je zo maar iets in een blog kon roepen, is dankzij Rob Keuss verleden tijd.
in samenwerking met www.wielersportboeken.nl 

Door Fred van Slogteren, 16 augustus 2012 10:00

Vuelta

Zelf vind ik dat het boek "Leve de Vuelta" van Lucy Fallon en Adrian Bell een zeer lezenswaardige geschiedenis van deze ronde schetst. Deze week zag ik het boek nog bij De Slegte liggen, dus doe er uw voordeel mee.

Geplaatst door Jac, 16 augustus 2012 12:52:14

Vuelta

dan moeten we naar De Slegte want op zijn website is het boek Vuelta uitverkocht.

Geplaatst door Philip, 18 augustus 2012 12:10:28

Vuelta

Vorige week bij de Slegte in Brugge aangeschaft. Prijs 14,90 Euro. Doe er je voordeel mee.

Geplaatst door George Andriesse, 19 augustus 2012 20:25:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web