De Burgerlijke Stand van 27 september

Benoni BEHEYT (1940, België)

Benoni Beheyt was in 1963 een jonge renner met grote toekomstmogelijkheden. Hij had veel talent en vooral een scherp eindschot. Hij had een contract bij Wiel’s Groene Leeuw, zo’n echte Vlaamse ploeg vol met kasseienvreters. Het Belgische wielrennen werd in die tijd beheerst door één man en die heette Rik Van Looy. Die was al twee keer wereldkampioen geweest toen in 1963 de Belgische ploeg voor het WK in eigen land werd samengesteld. Rik II wilde per se een derde titel binnenhalen en de WK-ploeg bestond dan ook grotendeels uit slaafse types uit zijn eigen Flandria-formatie, aangevuld met coureurs uit andere ploegen. Er werden harde afspraken gemaakt en iedereen zou zich volledig in dienst stellen van de Keizer van Herenthals. Ondanks het loodzware parcours ging er uiteindelijk toch een grote groep op de streep af en Van Looy had als razendsnelle finisher de beste papieren. Maar door allerlei gebeurtenissen maakte Rik II een idiote manoeuvre waardoor het een chaotische sprint werd, waar Beheyt toevallig als winnaar uit kwam. Van Looy sprak van verraad en Beheyt had zijn eigen lezing. De enig juiste beslissing had diskwalificatie van de twee moeten zijn, maar dat durfde de jury niet aan. De Vlaamse wielerwereld verdeelde zich in twee kampen, één voor en één tegen Van Looy en de discussie heeft jaren geduurd. Beheyt heeft niet veel vreugde aan zijn wereldtitel beleefd, want Van Looy maakte hem het leven zuur, overal waar hij aan de start verscheen. Drie jaar later hield de Belg het voor gezien en hij stopte al op 26-jarige leeftijd met de wielersport. De vloek van de regenboogtrui, Benoni Beheyt uit Zwijnaarde kan er over meepraten.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Pedro HORRILLO MUNOZ (1974, Spanje)

Hij is enkele jaren geleden door Rabobank aangetrokken om Oscar Freire bij te staan en hem naar de finale te begeleiden. Dat doet hij kennelijk goed, want de bank heeft vorige week zijn contract verlengd. De buitenwereld kent hem nauwelijks, want knechtenwerk is redelijk anoniem. Je ziet ze wel eens als de camera achter het peloton de dingen registreert die daar gebeuren. Bijvoorbeeld, renners die zich tot de ploegleidersauto laten afzakken om er drinken in te slaan. Ze stoppen de bidons overal in en als een soort elephantmen met overal afgrijslijke bulten en uitstulpingen keren ze naar het peloton terug om daar barmhartig de dorstigen te laven. En als ze geen water halen, dan sleuren ze aan de kop om tempo te maken of uitlopers terug te halen. Een filosoof zal de zin ervan ter dicussie stellen en in diep gepeins vervallen. Hij zou misschien tot de conclusie kunnen komen dat iedereen maar voor zich zelf water moest gaan halen en dat uitlopers direct in de kraag gevat moesten worden, want een filosoof is soms net een econoom. Maar Pedro Horrillo Munoz bedenkt zoiets niet en hij is toch de enige in het internationale profpeloton die academisch tot filosoof is opgeleid. In plaats daarvan doet Pedro zijn werk, haalt water, sleurt en werkt intussen aan het meesterwerk dat hij na zijn carrière zal gaan schrijven en waarvoor hij nu al dagelijkse vingeroefeningen doet in zijn column in El Pais. Een soort ‘Lof der Zotheid’ over de wielersport. Dat zal een dik boek worden. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 27 september geborenen zijn:

CASERO MORENO, Angel Luis (1972, Spanje)
GARCIA QUESADA, Adolfo (1979, Spanje)
HAEMERLINCK, Alfred (1905, overleden 10.07.1993, België)
HEIDEN, Beth (1959, Verenigde Staten)
HEIRWEG, Dirk (1955, België)
MISAC, Jean Claude (1948, overleden 11.09.1975, Frankrijk)
RANSCHAERT, Bram (1901, overleden 29.11.1987, Nederland)
SPRICK, Matthieu (1981, Frankrijk)

Door Fred van Slogteren, 26 september 2006 22:00

theo rutten

hallo fred,
je bent vandaag de 27e september theo rutten uit leende vergeten. hij wordt 69 en fietst nog de stenen uit de grond. draait nog een moyenne van 40 mee in de groep die meermaals per week het- niet afgezette- rondje laar (geldrop-weert-geldrop)afraast,totaal 70 km. met van zijn kant veel kopwerk. nog net zo'n fanaat als vroeger.zie hem destijds nog jankend over de meet komen als hij in zijn nadagen afgetroefd werd door de vleut.

Geplaatst door theo, 08 oktober 2006 19:55:17

Theo Rutten

Is Theo niet op 21 september jarig? Een moyenne, dus gemiddelde snelheid, van 40 km langs de A2 onder Maarheeze, op bijna 70 jarige leeftijd, is straffe kost. In 1961 en 1962 won Theo in dezelfde contreien twee keer 'De Mijl van Mares', kennelijk heeft hij daar nog altijd goede benen. De boerenzoon uit Leende stamt uit een gezin van 17 kinderen. Vader Rutten was na het overlijden van zijn vrouw opnieuw gehuwd. Ook broer Harrie was een goed coureur, maar dan voornamelijk actief in Belgische koersen. Theo was in die jaren een regionale klepper, zoals bij voorbeeld Ad van Kemenade dat ook was. Wanneer je, zoals Theo, de Kersenronde op je palmares wist te schrijven was je geen kleine jongen. Ook schreef hij tal van criteriums op zijn naam. In 1964 was hij een jaar professional (licentienummer 105).
Het gememoreerde 'al jankend over de streep komen' deed zich voor in de ronde van Geldrop, zijn huidige woonplaats. In de jubileumuitgave (75 jaar) van wielersportvereniging 'TRAP MET LUST' lezen we het volgende: "In de jaren zestig waren Jos van der Vleuten uit Mierlo-hout en Theo Rutten uit Leende elkaars grote rivalen in het regionale criteriumcircus. In 1963 was Rutten erop gebrand de Ronde van Geldrop te winnen. Hij had verkering met Zus van de Hurk, wier ouders een café runden, gelegen bij de finish in Geldrop. Van der Vleuten wist dat en stak daar een stokje voor. De revanche volgde in de Ronde van Mierlo-hout, waar de eindstreep bij Van der Vleuten voor de deur lag. Rutten reed zich die dag de longen uit het lijf en finishde voor Van der Vleuten."
Jos kan dan wel in Wielerexpress laten optekenen dat hij vaak geflikt werd en zodoende genoegen moest nemen met de tweede plaats, maar je kunt dat ook zelf afroepen.

Geplaatst door Jan Gios, 25 oktober 2006 19:33:24

Theo Rutten

Amai heb ik daar een 7 voor een 1 aangezien. Hoe het ook zij, hij is 69, alive and kicking.
Wat een heerlijk nostalgische reactie van Blauwe Jan (we wachten op je coming out: er zijn er maar enkelen die dit allemaal weten, R)
Brabants tot op het bot. Zus van den Hurk uit het café op Zesgehuchten, Adje van Kemenade, de Vleut,'t Smulderke, Jan van Pelt en wie weet ik al niet meer. De ronde van Geldrop was toendertijd die van Zesgehuchten met zijn beruchte col, de kasseihelling naar de losplaats van van Gend en Loos bij het station.
Het was in Zesgehuchten zeker niet de enige keer dat Theo Rutten zat te janken op de fiets. Ook als hij lek gereden had en zowat een hele ronde moest goedmaken ( de ronde vergoeding bestond nog niet)spatte de emotie van zijn hele wezen. Heerlijke coureur. In het Vlaanderen van Koarle zou hij zeker als "zenuwrenner" gekarakteriseerd worden.
Ten lange leste werd hij nog beroeps in de late zomer van 1964. Hij kocht bij van Herk een nieuwe Locomotief en maakte zijn debuut in de ronde van Maarheeze, waar anders. Die zoals altijd verreden werd op 15 augustus,Maria Hemelvaart. Wielrennen is per slot van rekening een katholieke sport, nietwaar.
Het was heet, Theo was zowaar mee weg in een groepje van een man of 5/6. Liters cola slokte ie weg.
Op de meet werd hij nog afgedroogd door twee oude vossen, ex-clubgenoten van Het Zuiden, t.w. Pietje Damen (1) en Jaap Kersten (2). Ook Ceesje Haast was Theo nog net te snel af. Drie HELDEN die veertien dagen geleden toevallig ook alledrie nog te gast waren in Het Brabants Wielercafé in Oss. Maar toeval bestaat niet, dus misschien moet Theo ook maar eens uitgenodigd worden in het Café.
Theo is toen nog een maandje beroeps geweest en daarna uit ons zicht verdwenen.
Tot voor kort, toen ik hem ( met de auto wel te verstaan) achterop reed en zijn stijl herkende uit duizenden. Nog altijd het grote mes erop en dan zijn bovenlijf en kopje licht meewiegend in die gestage cadans. Alleen ... ik heb hem niet meer zien janken.

Geplaatst door Theo, 26 oktober 2006 20:23:36

Theo Rutten

Serdeczne pozdrowienia z Polski zasyła miłośnik gołębi pocztowych-Ryszard

Geplaatst door Ryszard Tosnowiec, 24 september 2007 09:36:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web