Herinneringen bij een foto …

Ik heb erg genoten van de Olympische Spelen. Ik ben een sportliefhebber en het was soms een prettig weerzien met sporten die je haast nooit ziet. Dat kun je niet los zien van het evenement, want als ik over een paar maanden kleine meisjes zie turnen of ernstige heren kruisboog zie schieten dan zap ik direct door, terwijl ik er nu met belangstelling naar heb gekeken. Maar bij de Olympische Spelen is het anders. Langzaamaan bekruipt je een nationalistisch getinte euforie van wat onze … 
… Marianne, Dorian, Epke, Ranomi of die leuke hockeymeiden vandaag weer gaan doen. Ik heb niet veel met die sporten hoewel ik als tiener veel plezier heb beleefd aan de jaren dat ik lid was van een zwem- en waterpolovereniging. Als ik die jongens en meiden van Jacco de Fluiter door het water zie gaan, dan voel ik diepe eerbied omdat ik besef wat ze er in volstrekte anonimiteit allemaal voor moeten doen om zo ver te komen. Zonder uitzicht op de absurde rijkdom, waarin over het paard getilde jongetjes zich mogen wentelen. En dat geldt voor al die onbekende sporten. Die moeten dan ook meer op tv, hoor je dan, maar dat is ook geen oplossing. Negentig procent kijkt over een paar weken alleen nog maar naar voetbal en over de prestaties van onze medaillewinnaars wordt over een maandje nauwelijks nog gepraat. Zo is het vier jaar geleden met het waterpolo gegaan en dat is ook het lot van het BMX’en. Iedereen heeft er van genoten, iedereen vond het een leuke, spectaculaire sport, maar over een maand hoor je er niemand meer over. Daarom ter herinnering deze foto van een dolgelukkige Laura Smulders, de meest onverwachte Nederlandse medaillewinnaar bij de Olympische Spelen van dit jaar. De komende dagen zal iedereen betogen dat er meer geld naar de sport moet, maar ondertussen wordt het ene mooie sportevenement na het andere afgeblazen omdat de sponsors zich terugtrekken en de overheid geen centen meer heeft. 
Vandaag nog even een oranjefeestje bij Rutte en vanaf morgen over tot de orde van de dag met zaterdag de Ronde van Spanje en de komende weken de harde strijd om de Kamerzetels. Ook leuk! (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 14 augustus 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web