Uit de ordners van Jan …

“Het Roadbook van de Torhout-Werchter Classic, verwijzend naar het bekende popfestival met een soortgelijke reputatie als Pinkpop, is een speciale uitgave van het Belgische dagblad Het Nieuwsblad uit augustus 1988. Het diende destijds als opwarmertje voor de Ronde van België die toen op het punt van beginnen stond. Voor de redactie van dit full colour magazine tekenden grote wielernamen als Rik Vanwalleghem en Harry Van Den Bremt, met daarnaast Frans Vandeputte, Koen Meulenaere, Pol Demeyer, Jan De Vos en ... 
... Bo Decramer, mannen die eveneens met de pen wielersporen in het Vlaamse hebben getrokken. 
Tour of Belgium
De eerste die in het blad aan het woord komt is koersdirecteur Piet Antierens die toen van mening was dat de Ronde van België sterk kon profiteren van het succes van de Ronde van Vlaanderen. ‘De beste elementen uit een traditie hou je over, de integratie van nieuwe ideeën zorgt ervoor dat een groots gebeuren nooit verstart’, schreef hij bewogen en het was dan ook niet verwonderlijk dat er een Tour of Belgium new style was bedacht. ‘Vooral jongeren moeten op een frisse manier kennismaken met de attractieve, spannende tinten van de wielersport. Mijn team is ervan overtuigd dat het nieuwe concept duizenden Belgen gedurende zes dagen in de ban zal houden.’ Ja, wat moet je als koersdirecteur anders schrijven? 
Hitpotentie
Een subjectieve jury produceerde verdeeld over een aantal pagina’s een cijferrapportje als beoordeling van een aantal favoriete renners in de stijl zoals popartiesten worden gejureerd. Met een minteken voor ‘niet veel zaaks’ tot een plusteken voor een ‘positief akkoord’. Opvallend is dat toen al the Anglo-Saxons, zoals Sean Kelly, Phil Anderson en Stephen Roche, veel hitpotentie hadden. Met een stip van de redactie werd Kelly dan ook als topper vermeld. Vanwege zijn ontwikkeling als renner. Begonnen als een degelijk sprinter was hij eerst een klassiekerkoning om daarna ook nog grote rondes te gaan winnen. 
Stereogeluid
The Scandinavians stonden eveneens hoog op de hitlijst en met name van Sören Lilholt en Rolf Sörensen werden de nodige krakers verwacht. The Italiansgingen prat op Guido Bontempi en Maurizio Fondriest. De eerste was een beer van een vent met benen die rond konden zingen als stereogeluid, terwijl de tweede een topper was geweest bij de amateurs en nu bij de profs wilde doorbreken. Een maand later zou Fondriest in het schandaal van Ronse wereldkampioen worden en toen waren de Belgen niet meer zo hitgevoelig. 
Met stip
Bij The French kreeg Laurent Fignon de hoogste score, een renner met een enorm zelfbewustzijn en de nijdigheid iedereen die kritiek had de mond te snoeren. Zat er voor The Swiss een nummer één hit in? Volgens de boordelaars was Niki Rüttimann de man om dan met stip binnen te komen. Net als Rolf Golz bij The Germans, Erik Breukink bij The Dutch en Edwig Van Hooijdonck bij The Belgians
Platina plaat
De beoordelingen ten spijt werd de Ronde van België van 1988 niet beheerst door de bovengenoemde muzikanten in rennersoutfit. Etienne De Wilde won de proloog en de daarop volgende etappes werden gewonnen door the Belgians Eric Van Lancker, Johan Capiot en Hendrik Redant, alsmede the Dutch Peter Pieters en Frans Maassen. De huidige ploegleider van Rabobank won zelfs twee keer op één dag. Eerst een rit in lijn en daarna een tijdrit over 18 kilometer. Het was voldoende voor een platina plaat, vanwege de eerste overwinning van de Limburger in een rittenkoers. 
Je veux de l’amour
Tot slot mocht Raymond Van ’t Groenewoud, zanger, muzikant, clown, wielerliefhebber en ster van de Torhout-Werchter Classic zijn licht over het cyclisme laten schijnen. Bernard Hinault was zijn favoriet. ‘Niet enkel omwille van die Bretonse snelheid maar vooral omdat hij zich als renner niet liet doodgooien met het verwijt dom te zijn. Hinaults interviews waren zelfbewust en verstandig. Hij heeft het etiket ‘dom’ van de renners losgeweekt en kwam op voor een intellectuele appreciatie.’ Een weloverwogen oordeel van deze half-Nederlandse artiest die in het stukje ook verklaarde niet zelf meer op een racefiets te stappen. ‘Sedert mijn vader mij op een pleziertochtje heeft losgereden, blijf ik liever automobilist.’ En de geweldige zanger van Je veux de l’amour. 
Tot volgende week!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 13 augustus 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web