Het was me het weekje wel!

Vandaag eindigen de Olympische Spelen en we mogen als Nederland bepaald niet ontevreden zijn met twintig medailles. Voor een klein land staan we zeer hoog in het medailleklassement en de wielerafvaardiging heeft daar met drie plakken – één keer goud en twee keer brons – een behoorlijke bijdrage aan geleverd. Het goud van Marianne Vos was verwacht, maar het knappe van deze kampioene is dat ze niet onder de druk is bezweken. Ook haar drie collega’s op de weg verdienen pluimen voor wat ze voor Vos hebben gedaan. Voor Teun Mulder (foto) was ik geweldig blij, want deze serieuze sportman gaat al jaren mee, verbleef lang in ... 
... de schaduw van Theo Bos, zijn prestaties werden daarom niet altijd op waarde geschat en hij kreeg met een uitbundige huldiging in het HH-huis eindelijk de waardering die hij al zo lang verdient. De jonge BMX-ster Laura Smulders was een aangename verrassing en is met haar 18 jaar een grote belofte. Ook haar mannelijke collega’s op die kleine fietsjes deden het geweldig en hadden ietsje meer verdiend.
Over de rest van de Nederlandse wielerafvaardiging kunnen we helaas minder tevreden zijn. De prestaties van de baanploeg waren – met uitzondering van routinier Mulder – niet veel beter of slechter dan vier jaar geleden in Peking. Terwijl je toch enige progressie mag verwachten. We hebben in Nederland prachtige faciliteiten en toch komt het er niet uit. Ik bespeurde ook een zekere matheid bij de dames en heren. Alsof ze er op voorhand niet in geloofden. Natuurlijk waren de Britten superieur, maar ik vraag me af of er wel eens onderzoek is gedaan naar wat zij goed en wij fout doen? Als dat gedaan is, dan blijkt het in ieder geval niet uit de resultaten.
Dan zie ik een man als Peter Pieters bij de Belgen aan het werk en dan denk ik terug aan de jaren dat hij de baancoach was en bij ieder toernooi, WK, EK, wereldbeker en Olympische Spelen met klinkende resultaten thuiskwam, grotendeels met dezelfde renners die ook in Londen aanwezig waren. Hij had toen het geluk een Leontien van Moorsel en een Theo Bos in zijn selectie te hebben, maar de rest presteerde ook heel behoorlijk. Om onduidelijke redenen moest Peter destijds het veld ruimen en zijn opvolgers hebben zijn opgaande lijn helaas niet door kunnen trekken. Het lijkt me tijd voor een grondige evaluatie bij de KNWU. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 12 augustus 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web