Turbo Kees …

"Veel wielerliefhebbers die mij kennen, weten ook wie dat geblokte mannetje is, die vroeger altijd in mijn nabijheid was. De man die mij met de racefiets in aanraking bracht door zijn eigen karretje voor een zacht prijsje aan mij over te doen. We werden vrienden voor het leven en er gaat nog steeds geen week voorbij of we hebben contact met elkaar. Kees van den Burg was in zijn jonge jaren een technisch begaafde schaatsenrijder met het karakter van ... 
... een Tourrenner. Hij heeft het gepresteerd om met afgescheurde kruisbanden de laatste 150 kilometer van de Elfstedentocht te rijden. 
Menselijk en zachtaardig
Spijkerhard voor zich zelf, maar ook bereid anderen in de sport te helpen. Vooral jongeren, die nog alles moesten leren, heeft hij altijd belangeloos geholpen door ze op te leiden en in de wedstrijden te coachen. Op een menselijke en zachtaardige wijze, want vloeken en de zweep erover waren geen methodes die bij hem pasten. Toen in het begin van de jaren tachtig het jonge schaatstalent Yvonne van Gennip nog een giechelend schoolmeisje was, besloot ze met schaatsen te stoppen omdat de Haarlemse ijsbaan werd gesloten. 
Yvonne
Dat mocht niet gebeuren, vond Kees en hij pikte haar dagelijks van huis op om met haar in Alkmaar te gaan trainen. Toen ze in 1988 in Galgary drie keer goud won bij de Olympische winterspelen was dat zeker ook de verdienste van Kees en hij weet dat zij hem daar eeuwig dankbaar voor is. Zij bewonderde haar mentor en ik heb haar eens tegen een schaatsvriendinnetje horen zeggen: ‘Zulke turbodijen als Kees wil ik ook hebben’. 
Fausto
Gediplomeerde bondstrainers hadden het toen al van Kees overgenomen en zijn werk voltooid. Hij vond dat alleen maar prachtig en was al weer met het volgende talent aan de gang. Dat was Fausto Marreiros, een jongen uit Velserbroek met Portugese roots. Ondanks de aangeboren handicap van een klapvoet wist Kees die jongen zo ver te brengen dat hij Nederlands kampioen werd en voor Portugal de grote internationale schaatstoernooien heeft gereden. 
Nog altijd fanatiek
Kees werkte met schema’s, een inmiddels door de tijd achterhaalde systematiek, omdat de moderne trainingsdeskundigen de zaken heel anders aanpakken. Het deed Kees veel verdriet dat jongeren niet meer geïnteresseerd waren in zijn aanpak en hij is dan ook met pijn in het hart met begeleiden en coachen gestopt. Gelukkig niet met de sport, want zelf is hij – ondanks zijn gevorderde leeftijd – nog altijd fanatiek met zijn lijf bezig. Hij is al jaren lid van mijn fietsgroep en hij laat maar hoogstzelden verstek gaan. Geen toer door Frankrijk of hij is van de partij. Maar hoe lang nog?
Onherroepelijk
Aan het proces van het ouder worden en het daarmee gepaard gaande lichamelijk verval ontkomt niemand. Ook Kees niet. Zijn turbodijen zijn verschrompeld tot proporties die een stuk makkelijker in broekspijpen passen, een koddig petje camoufleert de oprukkende kaalheid, zijn bril zakt steeds verder naar voren en zijn plaats in het peloton verachtert onherroepelijk. 
De tijd dat hij niet meer zal kunnen volgen als in de groep de turbo aangaat is nabij. Binnenkort zal onze Kees, onze Turbokees, definitief gaan lossen, een lot dat ons allemaal te wachten staat. Als in een roedel herten wordt het ouder wordende mannetje verstoten en aan zijn lot overgelaten. Maar in tegenstelling tot de keiharde dierenwereld zullen we Kees nooit vergeten. Yvonne niet, Fausto niet en ik zeker ook niet.
Tot volgende week!"
 
Jan van der Horst 

Door Fred van Slogteren, 12 augustus 2012 12:00

Cees van den/der Burgh

Mooi geschreven tekst bovenstaand. Als elf jarig klein manneke kreeg ik mijn eerste lessen op zaterdagmorgen van Cees en Marcel/Castille. Cees motiveerde me om lid te worden van de IJsclub Haarlem. In de jaren erna nog vele malen tijdens publieks uur vele rondes achter hem aan gereden. Af en toe kom ik hem nog tegen in de Indische buurt en zeggen we elkaar gedag. Een vriend vroeg me eens, wie is die man: Ik antwoordde trots, mijn eerste schaatstrainer. Een goed mens
Cees, bedankt!

Geplaatst door Cosmo, 21 februari 2015 22:49:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web