Uit de beeldentuin van Jac …

“Op het binnenterrein van het stadion in Varese, daar waar zich ook de wielerbaan (Velodromo Luigi Ganna) bevindt, staat bij de ingang een borstbeeld voor Alfredo Binda, de eerste wereldkampioen wielrennen op de weg en uit de streek afkomstig. Binda is waarschijnlijk de enige coureur geweest die ooit betaald is om niet aan een wedstrijd deel te nemen. Dat deed zich voor in 1930 voorafgaande aan de start van de Giro. Binda had de race al eerder in 1925, 1927, 1928 en 1929 op zijn naam gebracht en zou dat naar alle waarschijnlijkheid ook in 1930 weer doen. Naar eigen zeggen heeft hij toen … 
… 12.500 Lire ontvangen om thuis in Cittiglio te blijven, de plaats waar hij vandaag precies 110 jaar geleden op 11 augustus 1902 werd geboren. In die tijd was dat bedrag een fortuin, dat hij verstandig belegd heeft in onroerend goed in Milaan. De organiserende krant La Gazzetta dello Sport had dat bedisseld met de firma Emilio Bozzi, de fabrikant van de beroemde Legnano fietsen waarop de ploeg van Binda reed. Met zijn winst in de Giro van 1933 kwam hij op een totaal van vijf overwinningen, een record dat later alleen door Fausto Coppi en Eddy Merckx is geëvenaard.
Binda ontdekte zijn talent voor het fietsen aan de Côte d’Azur, waar hij naartoe was getrokken om aan de armoede thuis te ontsnappen. Hij werkte daar als stucadoor en in de weekends nam hij deel aan wielerwedstrijden. Daar werd hem duidelijk dat hij met fietsen een goed bestaan kon opbouwen. Hij keerde terug naar zijn geboortestreek en werd in 1923 professional. Zijn erelijst bevat onder meer overwinningen in de Ronde van Lombardije (4x), het Italiaanse kampioenschap op de weg (4x) en Milaan-San Remo (2x). Voorts werd hij drie keer wereldkampioen op de weg, een prestatie die tot dusver alleen is geëvenaard door Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx en Oscar Freire.
Binda won nooit de Tour de France, maar als coach leidde hij wel Gino Bartali (1948), Fausto Coppi (1949 en 1952) en Gastone Nencini (1957) naar de overwinning in de meest prestigieuze wielerwedstrijd van het jaar. Tevens werden onder zijn leiding Coppi (1953, Lugano) en Ercole Baldini (1958, Reims) wereldkampioen.
Tot over veertien dagen!”
Jac Zwart

Door Fred van Slogteren, 11 augustus 2012 10:00

Binda

De man was een grootheid op alle gebied.

Geplaatst door wim, 14 augustus 2012 17:30:00

Binda

En dan tot in de eeuwigheid je naam verbonden zien aan iets lullig als toeclipsriemen.
Die beste riempjes ooit gemaakt, maar toch...

Geplaatst door Harrie Hofstede, 16 augustus 2012 09:15:13

niet eeuwig

Misschien toch niet eeuwig verbonden aan de inderdaad betere toeclipsriemen. Want tegenwoordig is alles klikpedalen. Sean Kelly is meen ik de laatste beroepsrenner geweest die de clips nog een beetje in ere hield. Een verdwijnend fenomeen. Alhoewel de huidige baanrenners nog wel eens naast de klikpedalen willen vertrouwen op de extra zekerheid van riempjes. Wat dan meestal speciale dubbele exemplaren zijn.

Geplaatst door marco verbaant, 16 augustus 2012 11:26:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web