Uit de ordners van Jan …

“Vandaag gaat de Eneco Tour Benelux van start met een etappe van Waalwijk naar Middelburg. Deze meerdaagse koers is ontstaan als opvolger van de Ronde van Nederland, die in het laatste jaar van zijn bestaan (2004) al de Eneco Ronde van Nederland genoemd werd vanwege het feit dat het Rotterdamse energiebedrijf het hoofdsponsorschap op zich had genomen. De Ronde van Nederland werd tussen 1948 en 2004 44 keer georganiseerd en Gerrie Knetemann is met vier eindzeges de meest succesvolle winnaar. De Amsterdammer won in 1976, 1980, 1981 en 1986. Aan de vooravond van die laatste door De Kneet gewonnen editie gaf De Telegraaf deze ... 
... 28 pagina’s dikke Rondekrant uit, een speciale uitgave onder redactie van Wim Amels, Marleen Houter en Sieb Oostindie. 
Laatste keer?
Dé trekpleister op de deelnemerslijst van deze uitgave was natuurlijk wereldkampioen Joop Zoetemelk. De Nederlandse Fransman stond voor de twaalfde keer aan het vertrek en in 1985 was de ronde een perfecte opmaat gebleken voor een van de grootste successen uit zijn rijke carrière. Een perfecte voorbereiding, schrijft het blad, en voorlopig heeft zich bij de jongeren nog geen opvolger van Zoetemelk aangediend. ‘Wat is de Nederlandse wielersport zonder Jopie?’ vraagt de redactie zich af. ‘Een vaderlandse ronde heeft een man als Joop Zoetemelk nodig.’ Verder wordt ingegaan op de vraag of dit de laatste keer zou zijn dat Joop in de vaderlandse rondrit zou starten, een vraag die ieder jaar werd gesteld sedert de laatste Nederlandse Tourwinnaar de veteranenleeftijd had bereikt. Joop zelf liet iedereen in het ongewisse, want de benen waren nog goed en hij fietste nog altijd graag. 
Wim Breukink
Het had niet veel gescheeld of er was in 1986 helemaal geen Ronde van Nederland meer geweest. Vier jaar eerder hadden zakelijke problemen de kop opgestoken en de organiserende stichting stond op het punt opgeheven te worden. Tot Wim Breukink werd gevraagd in het bestuur plaats te nemen. Met zijn komst ging men er weer in geloven en spraken een aantal sponsors het vertrouwen uit. Kwam het door de persoon Breukink? Volgens de Gazelle-directeur had dat er niets mee te maken. ‘De resultaten van de Nederlandse renners hebben de sport de laatste jaren veel populariteit opgeleverd. Voor ons is de Tour de France heel belangrijk. De daar geboekte successen hebben de Ronde van Nederland gered en niets anders.’ Dat een perfecte organisatie daarbij natuurlijk onontbeerlijk is, kon hij echter niet ontkennen. En in het leiding geven aan een goede organisatie was de vader van profrenner Erik een meester.
Gert Jakobs
De Ronde van Nederland ging op 18 augustus 1986 van start in Veenendaal en na vijf ritten werd op 23 augustus in Gulpen gefinisht. De Nederlanders waren heer en meester en de top tien bestond dan ook uit negen landgenoten en één Belg. De voorsprong van Knetemann op nummer twee Gerrit Solleveld bedroeg slechts negen seconden, waardoor de strijd tot het eind spannend bleef. De ritzeges waren respectievelijk voor Jelle Nijdam, Toine Poels, Wim Arras, Ad Wijnands, Eric Vanderaerden, Gerrie Knetemann en Jean-Paul van Poppel. De inmiddels beroemde Gert Jakobs ging de laatste etappe in als leider van het klassement. Op de Limburgse heuveltjes moest de Drent tot zijn verdriet capituleren voor de overmacht van de PDM-formatie van Knetemann. De clown van Tour du Jour ontbrak in de kopgroep die de beslissing forceerde en de ritzege van ploeggenoot Van Poppel was nauwelijks een pleister op de wonde. Vooral door toedoen van Steven Rooks en Peter Stevenhaagen werd De Kneet in een zetel naar de eindzege gebracht. 
Tot volgende week!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 6 augustus 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web