De Burgerlijke Stand van 8 augustus.

Pierre PARDOEN (1930, Frankrijk)
Deze in Amiens geboren Fransman herinner ik me uit de Tour de France van 1952. In de eerste etappe was hij drie minuten vooruit met de Belgen Rik Van Steenbergen en Maurice Blomme die hem in het zicht van de finish vakkundig in de tang namen. Hij had geen schijn van kans, maar stond in het klassement wel op een knipoog verwijderd van de gele trui. Achttien dagen later overkwam hem ongeveer hetzelfde toen hij op weg naar de roze piste van Bordeaux in het gezelschap was van twee Nederlanders. De Eindhovenaar Hans Dekkers en de Haarlemmer Gerrit Voorting. Ze wilden alle drie winnen, maar voor Pardoen was dat moeilijk tegen twee mannen, die ’s ochtends nog van ploegleider Pellenaars te horen hadden gekregen dat ze ’s avonds niet te eten zouden krijgen als er niet gewonnen werd. Met het bouquet van de grote Médocs en Saint Emilions al in de neusgaten demarreerden ze om beurten en na een paar keer terughalen bemerkte Pardoen dat ... 
... hij niet meer op wielen, maar op zijn wenkbrauwen reed. Het was de kleine Dekkers die licht afgescheiden als eerste de streep passeerde en Voorting had geen kind meer aan de renner die vandaag – als hij nog leeft – zijn 82ste verjaardag viert. Om ten overstaan van kinderen en kleinkinderen nog eens te vertellen over het ongeluk dat hem zestig jaar geleden overkwam, toen hij eerst door twee Belgen en toen door twee Nederlanders werd genaaid. Omdat die kinderen die klaagzang natuurlijk al zo vaak hebben gehoord, zullen ze het gesprek misschien op de Grand Prix Fourmies proberen te brengen, de grote koers in het noordelijkste puntje van Frankrijk die hij wel won. Die koers bestaat al sinds 1928 en op de erelijst staan vele grote namen. Daar staat hij tussen, hoewel hij wel moet gedogen dat er ook een hele reeks Belgen en Nederlanders op staat, onder wie ene E. Merckx. Dat maakt veel goed en geeft ieder jaar weer recht op een pastis die hem dan liefdevol wordt ingeschonken.A votre santé, papi! (Foto: archief dewielersite.net)
De andere op 8 augustus geborenen zijn:
AERT, Jos van  (1962, Nederland)
BOZIC, Borut  (1980, Slovenië)
CAMARGO FILHO, Armando (1982, Brazilië)
CLEMENS, Mathias  (1915, overleden 24.11.2001 Luxemburg)
ESTRADA RUIZ, Juan Javier (1981, Spanje)
FRANZOI, Enrico (1982, Italië)
GROEN, Dex (1990, Nederland)
JURCO, Matej (1984, Slowakije)
LEGEAY, Roger  (1949, Frankrijk)
MASIP LLOP, Francisco (1926, Spanje)
MERCKX, Axel  (1972, België)
MOTTET, Ludovic (1985, België)
PEELMAN, Eddy  (1947, België)
STETINA, Peter (1987, Verenigde Staten)
VANDERHAEGEN, Joseph (1906, overleden 22.01.1994, België)
VOGONDY, Nicolas  (1977, Frankrijk)

Door Fred van Slogteren, 8 augustus 2012 0:00

Pierre Pardoën

Na zijn wielercarrière begon Pierre Pardoën een werkplaats in plaatwerk, etc.
Daarnaast was hij van 1989 tot en met 2001 burgemeester van zijn woonplaats Belloy-sur-Somme.

Zijn collega Jacques Marinelli was na zijn carrière ook burgemeester, namelijk van de Franse stad Melun.

Ik weet niet of het ooit in Nederland of België is voorgekomen dat een wielrenner burgemeester is geworden. Ik dacht dat Jean-Luc Vandenbroucke een politieke functie bekleedde.

Geplaatst door William van Peer, 08 augustus 2012 10:32:13

burgemeester

Dat Pardoen burgemeester is geworden, wist ik niet, maar van Marinelli wist ik het wel. Dat staat ook in zijn BS-stukje op de slogblog. Vandenbroucke was tijdens zijn wielercarrière gemeenteraadslid van Moeskroen. Van de Nederlandse renners was Antoine Mazairac door zijn vader voorbestemd om burgemeester te worden. Net als zijn broer die het inderdaad geworden is. Maar die was geen wielrenner. Bedankt William. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 08 augustus 2012 10:48:42

Pierre Pardoën

Als je bij Google zijn naam invult kun je terechtkomen op http://ma-genealogie over-blog.com/article 33204057.html
.Je vindt er ook een filmpje uit 2009 waar Pierre zelf aan het woord is

Geplaatst door George Andriesse, 08 augustus 2012 12:03:05

Burgemeester KeesLeijten

Kees Leijten uit Breda was dan weliswaar geeen prof maar wel renner; amateur dus in de sixties. Hij werkte toen bij Philips (PIT) in Eindhoven. Ik herinner me uit die tijd nog een ingezonden brief in "De Wielersport" waarin hij in een lang vertoog,in een beperkte tolerantie, dopinggebruik voor beroepsrenners bepleitte. Kees was toen dus al best bestuurlijk ingesteld.
Hij ging later de politiek in en werd wethouder te Oosterhout, daarna burgervader van Geertruidenberg, Geldrop, Oosterhout,Loon op Zand en Woudrichem. Hij werd zelfs kampioen van Nederland van de fietsende burgemeesters en figureert, als zodanig nog in een column in WR. Al googlend zag ik dat hij (in elk geval in 2007nog) voorzitter was van het district Zuid-West Nederland der KNWU

Geplaatst door theo, 08 augustus 2012 17:47:08

Kees II

De column staat zelfs nog op dit blog onder de rubriek Wielerverhalen: titel "Mothers'little helper"

Geplaatst door theo, 08 augustus 2012 21:56:32

Burgemeester/wielrenner Driek van de Vondervoort

De combinatie burgemeester / wielerliefhebber heb ik leren kennen toen Boekel (mijn woonplaats) in 1998 een nieuwe burgemeester kreeg in de persoon van Driek van de Vondervoort. Tegenwoordig is hij (sinds 2008) Burgemeester van de Gemeente Bergeijk. Hij komt oorspronkelijk uit Oers (Oerle/kerkdorp van Veldhoven)en vroeger bekend van de jaarlijkse koers van Oers. In (ik meen)1998 werd Driek Kampioen van Nederland bij de burgemeesters. Eind van dat seizoen kwam de Rabobank Wielerploeg op bezoek voor een door ons als lokale bank geselecteerd publiek. Michael Boogerd en Jan Raas hebben hem toen, voor zijn thuispubliek, een echte rood-wit-blauwe trui aangetrokken. Over een "finest hour" gesproken. En als groot wielerliefhebber was en is het geboortedorp van Leontien een mooie plek voor hem.

Geplaatst door Piet Kessels, 08 augustus 2012 23:00:57

Burgermeester/Maire

Burgemeester en het fietsen, maar nu vanuit een iets andere invalshoek. Bayeux (F) september 1968;plaatselijk criterium. Twee plaatsen voor mij rijdt Tieske Verhaegen tegen het achterwiel van zijn voorganger. Hij valt met zijn hoofd op de stoeprand. Schaalhelmen bestonden nog niet en als ik me goed herinner mocht je toen in Frankrijk nog zelfs zonder koersen. Ties liep een seriueze schedelbasisfractuur op. De burgemeester aanwezig bij de koers (hij had ons 's morgens nog feestelijk ontvangen in de mairie)deed zijn sjerp af, trok zijn chirurgenjas aan en begon gelijk, uiteraard in de plaatselijke kliniek(ske)Ties te opereren. Zo werkt(e) dat.
Burgemeester is daar feitelijk maar een bijbaan.Tieske lag nog wel een tijdje slecht, maar dankzij de burgemeester/chirurgijn redde hij het. En hoe. Ties was daarna nog heel lang subtopper in de vaderlandse cyclo-cross wereldje.
Nog altijd is hij, als master, nu nog paraat op de crossen.
Het verhaal doet me een beetje denken aan de schedelbasisfractuur van Rolf Wolfshohl. Hij smaakte het genoegen ( bij wijze van spreken dan)om, op voorspraak, met succes geholpen te worden door de lijfarts/chirurg van Generaal de Gaulle. Met trots vertelt Rolf daar nu nog over.

Geplaatst door theo, 09 augustus 2012 00:19:47

burgemeesters

Ik ben ergens in de jaren zeventig getuige geweest van de eerste burgemeesterkoers van Nederland. Dat was in het voorprogramma van de profronde van Kamerik. Het was een droevig gezicht, om al die edelachtbare heren, voor het merendeel op gewone fietsen, dikbuikig en met rooie koppen van inspanning puffend te zien rondgaan. Er was er zelfs een bij die met zijn vrouw op de tandem meedeed. Als toenmalig inwoner van het dorp Wilnis schaamde ik mij diep voor onze eigen burgervader die na twee rondjes bijkans het leven liet. Tussen al die gemeentelijke hoogwaardigheidsbekleders was er een bij die als een echte renner oogde. Dat was de burgemeester van het Limburgse Nuth en ik geloof dat hij Rutten heette. Die reed het hele zooitje op vele ronden. Nooit meer iets van die man gehoord. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 09 augustus 2012 06:51:51

Chris Rutten

Fred,

Nooit iets meer van Chris Rutten gehoord? Het was overigens in 1981 die eerste burgemeesterskoers. Rutten heeft daarna nog 3 maal dit evenement gewonnen.Hij was o.a. burgemeester van Breda.

Geplaatst door Albert van de Donk, 09 augustus 2012 09:42:30

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web