De Burgerlijke stand van 27 juli.

Charles TERRYN (1921, overleden 09.10.2003, België)
Zijn naam zul je vergeefs zoeken in encyclopedische werken met informatie over wielrenners. Hij heeft wel degelijk om den brode op de fiets gezeten, maar zijn palmares past op de achterkant van een postzegel. Charles of Karel Terryn is dan ook niet in het geheugen blijven hangen vanwege zijn wielerprestaties, maar door het feit dat hij na zijn actieve wielertijd een geniaal framebouwer werd, wiens werk vooral grote vedetten als Rik Van Looy en Eddy Merckx kon bekoren. En dan ben je van superklasse, want de mekanieker die Merckx tevreden kon stellen kwam van een andere planeet. De Kannibaal is na zijn wielerjaren niet voor niets een eigen fietsenfabriek begonnen, omdat ... 
... niemand – met uitzondering van Charles – het vak zodanig beheerste dat het zijn goedkeuring kon wegdragen.
De Nederlandse Gazelle-fabriek brengt sinds jaar en dag racefietsen op de markt. Goede fietsen waar weinig klachten over zijn. Er zijn niet veel mensen die weten dat Charles Terryn in de jaren zestig aan de wieg van de race-afdeling van Gazelle heeft gestaan. In 1967 werd Wim Breukink, directeur van Gazelle, gevraagd of hij samen met de Willem II sigarenfabrieken een professionele wielerploeg wilde gaan sponsoren. Dat leek de vader van Erik wel wat omdat zijn fabriek het imago had van saaie zwartgelakte opoe- en opafietsen. Willem II-Gazelle is een aantal jaren onder leiding van Ton Vissers een bekende ploeg geweest met renners als Rik Van Looy, Jo de Roo, Peter Post, Rini Wagtmans en nog enkele grote namen. 
Toen Breukink op het verzoek van de sigarenboer uit Valkenswaard inging, liep hij echter tegen een probleem op. Niemand binnen het bedrijf had verstand van racefietsen. Er werd wel een productielijn geïnstalleerd, maar zonder kennis en ervaring om een goede racefiets te kunnen bouwen, had dat geen betekenis. Breukink ging her en der eens informeren en kort daarna werd Charles Terryn, uitbater van een racefietsenwinkel in Brussel, voor drie maanden ingehuurd om de fietsenmakers van Gazelle het vak te leren. Toen de man met de gouden handjes na de afgesproken periode naar Brussel terugkeerde, waren ze in Dieren van alle geheimen op de hoogte en de race-afdeling van Gazelle groeide in enkele jaren tijd uit tot de grootste in Europa.
Terryn overleed negen jaar geleden en hij heeft nog net meegemaakt dat het vak van framebouwer in het museum-van-niet-meer-bestaande-beroepen is bijgezet. Naast dat van de lantaarnopsteker en de telraamboekhouder. (Foto: archief dewielersite.net) 
De andere op 27 juli geborenen zijn:
AGOSTONI, Ugo (1893, overleden 26.09.1941, Italië)
ANTOSHINA, Tatiana (1982, Rusland)
BERARD, Julien (1987, Frankrijk)
BERTOLINI, Alessandro (1971, Italië)
BOVENHUIS, Jasper (1991, Nederland)
DAVIS, Allan  (1980, Australië)
HAGENAARS, Luc (1987, Nederland)
KANIS, Willy  (1984, Nederland)
LEBLANC, Jean-Marie  (1944, Frankrijk)
LEMARCHAND, Romain (1987, Frankrijk)
MAASKANT, Martijn  (1983, Nederland)
NORMAND, Ronny (1988, België)
POELS, Twan  (1963, Nederland)
SCHNITZMEIE, Ana Bianca (1990, Duitsland)
TIRADO MARQUEZ, Silvia (1986, Spanje)

Door Fred van Slogteren, 26 juli 2012 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web