De Burgerlijke Stand van 25 september

Wim SCHEPERS (1943, overleden 25.08.1998, Nederland)

Ik heb Wim Schepers één keer ontmoet zonder te weten dat hij Wim Schepers was. Ik had in 1996 op een zaterdagmorgen een afspraak met Harrie Steevens in het Limburgse dorp Meers, vlakbij Elsloo. Toen ik het adres had gevonden bleek er niemand thuis te zijn. Aan de overkant stond een man in zijn voortuin te werken. Leunend op zijn hark, zei hij: ‘Ze zijn boodschappen doen’. We maakten even een praatje en daarna ging ik in mijn auto zitten wachten op de familie Steevens. Toen ze arriveerden en ik met ze naar binnen ging, zwaaide Harrie even naar de man met de hark en hij zei tegen mij: ‘Dat is Wim Schepers, die kende ge toch nog wel?’ En of ik hem kende, want Wim Schepers was een sterke coureur geweest, wiens carrière is overschaduwd door enkele dopinggevallen. Zo liep hij in 1971 de tweede plaats mis in de Vuelta, omdat na afloop van die ronde in zijn plas iets verbodens werd gevonden. Het zal wel een amfetamineproduct zijn geweest, want dat was in die tijd de gesel van het peloton. Heel veel renners slikten dat al vanaf de jeugdrangen. Er was makkelijk aan te komen en je had er geen arts voor nodig. Je ging er geen meter harder van rijden, maar je had het gevoel dat je de wereld aan kon. En het is verslavend. Misschien dat het voor Schepers wel een stuk zelfvertrouwen betekende, maar hij zal toch ook altijd met angst hebben gereden om niet weer betrapt te worden. Naam in de krant, negatieve publiciteit en noem maar op. Zonder die troep had er veel meer uit zijn carrière gehaald kunnen worden, maar dat geldt voor zoveel renners uit zijn tijd en daarvoor. Zijn geliefde terrein was het middengebergte en dan vooral de Ardennen. Daar kon hij enorm goed uit de voeten en was hij door de allergrootsten moeilijk te kloppen. Daar had zelfs Eddy Merckx de handen vol aan hem. Toen ik bij Harrie Steevens klaar was, heb ik nog bij hem aangebeld want ik was toch in de buurt en ik had nog een leeg bandje. Er werd niet open gedaan. Zeker boodschappen doen.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Bartolomeo AIMO (1889, overleden 01.12.1970, Italië)

Deze coureur uit Turijn (hoe noem je zo iemand eigenlijk? Een Turijner, Turijnees, Turijniër? Geen idee.) werd pas op zijn 32e professional. Hij was een echte ronderenner, maar geen winnaar. Wel altijd dicht in de buurt, want als je twee keer derde en een keer vierde in de Tour wordt en een keer tweede en twee keer derde in de Giro dan kun je goed meekomen, maar je bent het net niet. Hij won wel etappes in de Tour en de Giro en hij zegevierde een keer in de Ronde van Piemonte, de Italiaanse provincie waarvan Turijn de hoofdstad is. In 1924 was hij winnaar van de Ronde van de provincie Milaan (Giro della Provincia Milano). Dat was een koppeltijdrit die hij won met zijn landgenoot Giovanni Brunero als maat. Als je naar de erelijst van Brunero kijkt, dan was het eigenlijk net zo’n renner als Aimo. Ook altijd net niet. In feite waren ze ook hier niet de echte winnaars, want de grote Constante Girardengo had de afstand in zijn eentje anderhalve minuut sneller afgelegd, nadat hij zijn koppelgenoot Pietro Linari al na tien kilometer door pech had verloren. Maar Girardengo had niet volgens de reglementen gehandeld en zijn tijd werd niet erkend. En zo is een van de weinige overwinningen van Bartolomeo Aimo niet eens een echte. Meer een afgang, want hij zal later niet op zijn victorie hebben gepocht als je er bij moet vertellen dat je met z’n tweeën voluit koersend anderhalve minuut verliest op een renner alleen. Maar ja, Girardengo was dan ook de eerste Italiaanse campionissimo. En dat is een uitzonderlijke kwalificatie, waarvoor alleen de heel grote Italiaanse coureurs in aanmerking komen. Ik denk dat Moser de laatste is geweest.

De andere op 25 september geborenen zijn:

BARTHÉLÉMY, Honoré (1890, overleden 1964, Frankrijk)
BEAUFRAND, Roger (1908, Frankrijk)
BOGGIA, Stefano (1980, Italië)
HOOGENDOORN, Co (1952, Nederland)
KLUGE, Mike (1965, Duitsland)
MOSER, Leonardo (1984, Italië)
NOCENTINI, Rinaldo (1977, Italië)
POLLET, Aude (1986, Frankrijk)
RUPA, Armando (1981, Italië)
SCARPONI, Michele (1979, Italië)
STAHURSKAIA, Svetlana (1987, Wit Rusland)

Door Fred van Slogteren, 24 september 2006 22:00

Wim Schepers

Beste Fred,
Een kleine correctie: Wim Schepers is niet op 25 augustus 1998 overleden, maar op 25 september, precies op zijn 55e verjaardag.

In mijn herinnering was hij de eerste Nederlandse wielrenner, die officieel op doping is betrapt. Dat was in de Ronde van Oostenrijk in 1965. Als ik me hierin vergis, dan hoor (lees) ik het wel.

Geplaatst door Piet van der Meer, 25 september 2013 07:23:47

Wim Schepers 2

Beste Piet, Ik zal de overlijdensdatum corrigeren, maar Wim is niet op zijn 55e verjaardag overleden, maar in de nacht daaropvolgend en dus officieel op 26 september 1998. Groet! Fred
PS. In mijn boek 'Als je de Tour niet gereden hebt ...' staat het uiteraard correct.

Geplaatst door fred, 25 september 2013 08:08:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web