ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Historie Tour de France 1990 – 18e etappe

Omloop Lac de Vassivière (tijdrit) 45,5 kilometer  
“Als er één renner in de Tour van 1990 tot wasdom is gekomen, is het Erik Breukink wel. Na een door verkoudheid onopgemerkte eerste week reed hij de twee laatste weken met een overtuiging, die niemand had verwacht van ‘het netste jochie van de (wieler)klas’, de ideale schoonzoon of wat voor benamingen er nog meer aan hem zijn gehangen. Hij gedroeg zich als een gelouterde professional en was fysiek in staat dat tot op de Champs Elysées vol te houden. Behalve in zijn twee prachtige tijdritten en attente rijden naar Saint Etienne en Bordeaux was er nóg een moment dat de groei van Breukink perfect illustreerde. Het moment van de zaken even rechtzetten in de belangrijke Alpenetappe naar ... 
... l’Alpe d’Huez. Alcala was nog kopman en Breukink stond gereed het commando over te nemen, zodra de Mexicaan tekenen van zwakte zou vertonen. Dat gebeurde op weg naar l'Alpe d'Huez toen Alcala een aanval van Indurain, Delgado en LeMond niet kon pareren. Breukink kwam onmiddellijk in actie, blafte een ploegmaat van LeMond af toen die hem probeerde te storen en begon aan zijn opmars. Op dat moment toonde hij zich een echte kopman. 
Vol zelfvertrouwen en overtuiging begon hij op de laatste zaterdag aan een imponerende tijdrit. ‘Ik was knap gespannen en had maar weinig geslapen. Ik wilde die derde plaats toch wel graag vasthouden maar Delgado is een kwaaie concurrent.’ Een half uur voor de start besloot hij met een carbonfiets te starten, waarop een triathlonstuur was gemonteerd en met een dicht achterwiel. Een goede keus, want de Nederlander had geen kind aan Delgado, nam ruim afstand van LeMond en duelleerde eigenlijk alleen maar met ploegmaat Alcala, die uiteindelijk tweede werd na een half minuutje te hebben toegegeven. Jammer van die ene offday in de Pyreneeën, waarmee hij de Tourzege verspeelde. Die kon Greg LeMond na deze tijdrit niet meer ontgaan door het parcours rond het Meer van Vassivière 2 minuten en 21 seconden sneller af te leggen dan de uitgebluste Claudio Chiappucci. (Foto: © Cor Vos)
De uitslag:
1. Erik Breukink (NL) 45,5 kilometer in 1h02’40”
2. Raul Alcala (Mex) op 28”
3. Marino Lejaretta (Sp) op 38”
Gele trui:
1. Greg LeMond (VS) 85h49’28”
2. Claudio Chiappucci (It) op 2’16”
3. Erik Breukink (NL) op 2’29”
Groene trui:
Olaf Ludwig (DDR) 236 punten
Bollentrui:
Thierry Claveyrolat (Fr) 318 punten
Witte trui:
Gilles Delion (Fr) 86h06’25”
Ploegenklassement:
‘Z’ (VS) 257h39’47”
Tot morgen!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 21 juli 2012 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web