Uit de ordners van Jan

"Op woensdag 22 september 1976 werd Parijs-Brussel verreden. De koers werd gewonnen door de Italiaan Felice Gimondi (foto), die bijna zeven en een half uur nodig had voor de 312 kilometer. Hennie Kuiper werd tweede op 20 seconden en Jan Aling zevende. Vier dagen later werd gekoerst van Tours naar Versailles. De Belgische meesterknecht Ronald De Witte versloeg de Fransen Raymond Poulidor en Robert Bouloux in de sprint. Op 27 seconden won Frans Van Looy de sprint van het peloton. Jan Aling was met wederom een zevende stek de beste Nederlander.

In 1977 was Tours-Versailles voor ...

... Joop Zoetemelk. Daarmee leek het seizoen 1977 voor Joop toch nog een ‘happy end’ te krijgen. Na een reeks teleurstellingen, met als dieptepunt zijn straf wegens het gebruik van stimulerende middelen in de Ronde van Frankrijk, behaalde hij op zondag 25 september, vandaag exact 29 jaar geleden, in Tours-Versailles een klassieke overwinning. Zoetemelk versloeg Johan De Muynck en Hennie Kuiper op de tartanbaan van Versailles. Op meer dan een minuut werden Roger De Vlaeminck, Jean-Pierre Danguillaume, Willy Teirlinck respectievelijk vier, vijf en zes. Nederland bezette trouwens vijf plaatsen bij de eerste tien, want Piet van Katwijk werd zevende, Cees Priem achtste en Jan van Katwijk tiende.
Vijfenveertig renners haalden de finish. Eddy Merckx beëindigde zijn laatste klassieker niet zoals we dat jaren van hem gewend waren. Hij kwam in het achterste pelotonnetje als 38e over de streep, in het gezelschap van onder meer Jean-Luc Vandenbroucke, Gery Verlinden, Ludo Peeters, Michel Laurent en Henk Lubberding.

Op dezelfde dag was België succesvol in de Ronde van de Toekomst. Guido Van Calster won in Nancy de laatste etappe terwijl Eddy Schepers het eindklassement op zijn palmares kon schrijven. Johan van der Velde werd tweede, Roberto Visentini derde, Guido Van Calster vierde en Stephan Mutter vijfde. Een generatie met toekomst, zo zou blijken.

In de krant van maandag 25 september 1978 was er veel over wielrennen te lezen. Op zaterdag daarvoor waren er de clubkampioenschappen in Dronten. Net als een jaar eerder was ook nu wielervereniging 't Luchtschip uit Kerkdriel de sterkste. André Gevers, Gerrie van Gerwen, Jan van Houwelingen en de huidige bondscoach Egon van Kessel hadden 1 uur 30 minuten en 41 seconden nodig voor de 65 kilometer. Westland Wil Vooruit met o.a. Leo van Vliet werd tweede en TWC Noord Limburg, met Piet en Fons van Katwijk in de gelederen werd verrassend derde.
Op dezelfde dag in 1978 won Michel Laurent in het Franse Orchies het criterium der Azen. Hij bleef de zeven ‘Azen’ van de achtervolgende groep 22 seconden voor. Jan Raas was tweede voor Herman Vanspringel, Joop Zoetemelk, Michel Pollentier, Gregor Braun en de twee hoofdrolspelers van het WK enkele weken daarvoor: Gerrie Knetemann en Francesco Moser.

Een dag later konden de heren professionals in Cannes strijden voor de overwinning in de inmiddels ter ziele gegane Grand Prix des Nations. Destijds had deze tijdrit nog veel aanzien en wilde elke zichzelf respecterende renner de koers op zijn erelijst hebben. In de hele historie van de Grand Prix is er slechts één landgenoot die deze prestigieuze tijdrit wist te winnen. Dat was Roy Schuiten - vorige week op 55-jarige leeftijd overleden - en de Zandvoorter won zelfs twee keer, in 1974 en ‘75. De ruzie die Schuiten met ploegleider Post had ten tijde van zijn aanval op het werelduurrecord in 1974 gingen over een contract dat Schuiten op persoonlijke titel had afgesloten tegen de wens van Post in. In het programmaboekje van de Ronde van Tiel 1978 was te zien om welk schoenmerk het toen ging.
Verder op de erelijst van de Grand Prix des Nations namen als Antonin Magne, Jacques Anquetil (recordhouder met negen zeges), Raymond Poulidor, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Luis Ocana, Laurent Fignon, Bernard Hinault en ook Lance Arnstrong. Joop Zoetemelk was er vaak dicht bij (vier maal tweede, drie maal derde) maar won nooit.

Zo ook niet op die 24e september 1978. Bernard Hinault, gekend tijdrijder, was veel te sterk voor de rest. Francesco Moser werd tweede op 56 seconden, Hennie Kuiper moest voor zijn derde plaats al ruim 2 minuten toegeven en Jopie werd vierde op meer dan 4 minuten. Andere landgenoten die zich aan de tijdrit waagden waren Henk Lubberding (8e), Fedor den Hertog (11e) en Roy Schuiten (13e).

Een jaar later was Bernard Hinault wederom de sterkste en ook Moser ging op herhaling met zijn tweede plaats. Zoetemelk werd nu derde, Schuiten vierde en Oosterbosch vijfde. De drie beste tijdrijders die Nederland in de geschiedenis heeft gehad en dat steekt schril af bij de resultaten die afgelopen donderdag door Nederland op het WK 2006 zijn behaald.

Die tweede zege van Hinault in de Grote Landenprijs kwam een dag na het verlies van WC 't Luchtschip in het Nederlands clubkampioenschap. Adri en Jan van Houwelingen, Gerrie van Gerwen, Theo Gevers en Jan Aling konden de winnende tijd van WC De Zwaluw uit Vlijmen niet overtreffen. De Brabantse ploeg bestond uit Ben Libregts, Piet Kuys, Jan Klerckx, Walter Boom, Arnold van Hooft en Bas van Lamoen.

Met dank aan Theo Jurriëns nog even wat statistische weetjes over de clubkampioenschappen. De historie start in 1911 met als kampioen De Pedaalridders uit Rotterdam, waarin de fameuze Jorinus van der Wiel meereed. Dronten is niet de enige plaats van handeling, want ook Arnhem, Haarlemmermeer, Almere, Wijk bij Duurstede, Eindhoven, Hoogerheide, Soesterberg en Hoogezand hadden het evenement meerdere malen binnen de gemeentegrenzen. De gemeente Dronten is pas na de tweede wereldoorlog gesticht, maar het is met 32 maal wel recordhouder, nipt gevolgd door Arnhem met 31 keer. De Bataaf uit Halfweg en Westland Wil Vooruit uit Honselerdijk zijn met ieder met negen titels de beste Nederlandse wielerverenigingen door de jaren heen.

En nu even over Jan Aling, zoals hij op 25 september 1980 werd geportretteerd in de rubriek Wieler ABC van Ad Vingerhoets in de Wielersport. Aling werd op 14 juni 1949 in het Drentse Bunne geboren. Hij was een coureur met een lange en fraaie loopbaan. Hij debuteerde in juni 1966 als nieuweling, bleef dat tot augustus 1967 en kon twintig overwinningen achter zijn naam laten schrijven, waaronder het Nederlands Kampioenschap. Zeven seizoenen lang was hij amateur en behaalde zo'n 75 eerste plaatsen. Op de zegelijst staan onder meer: de Acht van Chaam, de Omloop van de Kempen, de Ronde van Friesland, de Vierstromenlandronde, de Ronde van Overijssel, de Dorpenomloop van Drenthe maar ook (in 1971) een zege in de (jongeren)zesdaagse van Groningen. Jan werd 15e in de Ronde van België, 26e in de Ronde van Oostenrijk, 22e in de Ronde van Engeland. Hij werd in 1968 acht keer door de KNWU naar een buitenlandse wedstrijd afgevaardigd. Zijn resultaten in Olympia’s Tour zijn: 3e in 1969, 13e in 1970, 2e in 1971, 20e in 1972, 6e in 1973 en 14e in 1974.
Jan Aling werd beroepsrenner op 30 augustus 1974. Hij reed voor Alsaver, EBO-Cinzana, EBO-Superia, Marc-Zeepcentrale-Superia en HB Alarmsystemen. Tot eind 1979 behaalde hij zes overwinningen (daar is het ook bij gebleven) en een hele waslijst met ereplaatsen. Vorige week liet Henk Theuns op deze plaats nog een prachtig oud Ketting truitje van Jan zien en in de dagelijke rubriek ‘De Burgerlijke Stand’ besteedde Fred op 14 juni j.l. op Jan’s 57e verjaardag aandacht aan hem. Hij stelde toen de vraag hoe Aling zelf op zijn loopbaan terugkijkt en bij mijn weten is hierop niet gereageerd. Dus hierbij nogmaals: hoe is het anno 2006 met Jan Aling?

In datzelfde nummer van de Wielersport ook nog een verslag van de vierde Prominentenronde van Hoevelaken. Dertig ‘prominenten’ stonden aan de start waaronder Theo Koomen, die buiten mededinging verslag deed vanaf de fiets. De koers werd gewonnen door Hans Sleeuwenhoek, presentator van NCRV’s Hier en Nu. Regisseur Ruud van Hemert werd tweede, Anton Kramer van Harlekijn Nederland derde, tweedekamerlid Martin van Rooijen (CDA), vierde, wielerfan en DOF-lid IJf Blokker (de legendarische Barend Servet) vijfde, Harmen Siezen zesde, Ben Cramer zevende en ombuds- en vakantieman Frits Bom elfde. Herman van Veen werd dertiende en Harry Vermeegen eenentwintigste net voor Viola Holt, die toen nog Van Emmenes heette. Joost Prinsen, alias Erik Engerd sloot de rij en daar moeten ze hem maar aan herinneren als hij weer eens zo’n zure tekst uitspreekt over de beste Nederlandse wielrenner aller tijden: Joop Zoetemelk. Het zal ongetwijfeld een dolle boel geweest zijn, daar in Hoevelaken.

Eddy Merckx tenslotte won in een tijdbestek van 16 jaar 525 keer maar nimmer op 25 september. En dat terwijl zijn seizoen, zoals het een kannibaal betaamd, nimmer in september gedaan was. In de laatste week van september en oktober kon hij nog bijna vijftig bloementuilen ophalen. Daarover volgende week zeker meer!

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 25 september 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web