ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Historie Tour de France 1990 – 17e etappe

Castillon-la-Bataille - Limoges 182,5 kilometer  
“Als het ergens aan ontbrak in de Tour van 1990 dan was dat werkgelegenheid voor sprinters. Jean-Paul van Poppel, de beste sprinter die ons land ooit heeft voortgebracht, werd er moedeloos van, maar een andere snelle man uit die dagen zat niet bij de pakken neer en zocht een alternatief voor zijn dadendrang. De Italiaan Guido Bontempi (foto), ploeggenoot van geletruidrager Claudio Chiappucci, besloot in deze etappe een solo te wagen. Sprinters die lange solo’s ondernemen zijn zeldzaam en eigenlijk herinner ik me alleen de lange vlucht die oud-wereldkampioen sprint ... 
... Patrick Sercu in de 12e etappe van de Tour van 1977 ondernam, door met ruim zes minuten voorsprong alleen in Charleroi aan te komen. 
Sinds zijn debuut in 1981 bij de profs had De Buffel zich nog nooit aan zo’n vermoeiende eenmansactie gewaagd, wat niet wilde zeggen dat hij er niet toe in staat was. Hij maakte aanvankelijk deel uit van een grote kopgroep, die op 70 kilometer voor de streep was ontstaan. Toen de samenwerking daarin niet wilde vlotten, koos de stevig gebouwde Lombardijn het hazenpad en hield tot aan de finish stand tegen negentien renners die verbeten jacht op hem maakten. Hij moest er in de snikhete Limousin behoorlijk voor afzien, terwijl hij nooit anders gewend was dan met een vliegend sprintje iedereen het nakijken te geven. Dat had hij al 66 keer in zijn carrière geflikt, maar als het anders moest dan kon dat ook, bewees hij die middag op de geboortegrond van Raymond Poulidor.
De triomf van Bontempi onderstreepte nog eens de hoogconjunctuur die het Italiaanse wielrennen anno 1990 doormaakte. Argentin en Bugno hadden in de voorjaarsklassiekers gedomineerd, waarna diezelfde Bugno onbedreigd de Giro op zijn naam schreef om later dat jaar ook nog wereldkampioen te worden en de wereldbeker winnen. In deze Tour was het al de vijfde dagzege voor de Italianen en dan is de hoofdrol die Chiappucci in het klassement speelde nog niet eens vermeld. (Foto: © Cor Vos)
De uitslag:
1. Guido Bontempi (It) 182,5 kilometer in 5h16’04”
2. Dag-Otto Lauritzen (Noo) op 1’28”
3. Peter Roes (Bel) z.t.
Beste Nederlander:
5. Jelle Nijdam op 2’06”
Gele trui:
1. Claudio Chiappucci (It) 84h45’46”
2. Greg LeMond (VS) op 05”
3. Erik Breukink (NL) op 3’31”
Groene trui:
Olaf Ludwig (DDR) 236 punten
Bollentrui:
Thierry Claveyrolat (Fr) 318 punten
Witte trui:
Gilles Delion (Fr) 85h00’44”
Ploegenklassement:
‘Z’ (Fr) 254h22’20”
Tot morgen!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 20 juli 2012 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web