ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Historie Tour de France 1990 – 14e etappe

Blagnac - Luz Ardiden 215 kilometer 
“Erik Breukink was hot in juli 1990. Het programma Nieuwslijn, gepresenteerd
door Hans Emans en Elsemieke Havenga, besteedde ’s avonds op Nederland 2 ruim aandacht aan de nummer twee in het klassement van de Tour. Zijn eerste wielerclub werd opgezocht en er werd gesproken met getuigen van zijn eerste pedaalslagen en met familieleden die met spanning de ontwikkelingen in de Tour de France volgden. Die zagen dat het in de veertiende etappe niet voorspoedig ging met Erik en dat zijn eerste kans ooit de Tour te winnen waarschijnlijk was verkeken. Toen de eerste emoties na het passeren van de streep waren weggeëbd en het recuperatievermogen zijn werk snel had gedaan, was het vooral nuchtere realiteit dat de Gelderlander kenmerkte. Ondanks een verlies van ... 
... bijna vierenhalve minuut op Greg LeMond en twee plaatsen lager in het klassement, zag hij toch nog mogelijkheden om in Parijs op het podium te komen. ‘Waar hebben we het over, ik heb als renner wel slechtere dagen gekend.’ De Nederlandse kanshebber was ontspannen aan de zware Pyreneeënrit begonnen en van nervositeit was geen sprake. Wel kwam het hem goed uit dat er in rustig tempo naar de eerste beklimming werd gereden. Op vier kilometer voor de top van de Col d’Aspin openbaarden zich problemen aan de ketting, omdat een schakel niet correct was ingepast. ‘Ik wilde een andere fiets en kreeg die van Jos van Aert. Nadat Kelly mij bij de groep had teruggebracht, wisselde ik andermaal en kreeg mijn reservefiets. Dat voelde beter, maar die was niet van carbon en dat is zwaarder. Hoeveel zwaarder? Vier minuten dus!” 
Natuurlijk kon het verlies niet alleen daar aan worden toegeschreven, zo reëel was Erik wel. ‘Mijn benen waren gewoon niet goed, ik zat al vrij vroeg geblokkeerd. Daardoor kon ik die demarrage van LeMond op La Mongie niet beantwoorden. En dan werkt zo’n kleinigheid als met die fiets mentaal verder door dan wanneer je super bent. 
Miguel Indurain werd ritwinnaar en gaf op Luz Ardiden bijna achteloos Greg LeMond het nakijken. De pas 26-jarige Spanjaard mocht al tot de routiniers van de karavaan worden gerekend, want dit was al zijn zesde Tour. Het was ieder jaar iets beter gegaan en dat zou ook nu weer gelden. Niemand kon nog bevroeden dat de rijzige man uit Pamplona een jaar later de Tour zou winnen en dat nog vier maal op rij herhalen. (Foto: © Cor Vos)
De uitslag:
1. Miguel Indurain (Sp) 215 kilometer in 7h04’38”
2. Greg LeMond (VS) op 6”
3. Marino Lejaretta (Sp) op 15”
Beste Nederlander:
22. Erik Breukink op 4’22”
Gele trui:
1. Claudio Chiappucci (It) 69h27’50”
2. Greg LeMond (VS) op 05”
3. Pedro Delgado (Sp) op 3’42”
Beste Nederlander:
4. Erik Breukink op 3’49”
Groene trui:
Olaf Ludwig (DDR) 208 punten
Bollentrui:
Thierry Claveyrolat (Fr) 318 punten
Witte trui:
Gilles Delion (Fr) 69h42’48”
Ploegenklassement:
‘Z’ (VS) 208h31’43”
Tot morgen!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 17 juli 2012 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web