ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Historie Tour de France 1990 – 13e etappe

Millau - Revel 170 kilometer  
“De Franse Midi had op deze maandag veel weg van een broeikas. De koperen ploert trok onbarmhartig alle registers open en joeg het kwik in de thermometers naar tropische hoogte. Typische omstandigheden voor een ouderwetse, met grappen en grollen gelardeerde, wandeletappe, maar anno 1990 was er in het toenmalige cyclisme al geen tijd meer voor dat soort fratsen uit de jaren vijftig en zestig. Het peloton werd toen al opgejaagd door sponsorbelangen en professionele afwegingen. Alles draaide al om publiciteit en dat bereik je alleen als er voortdurend krachtig op de pedalen wordt geduwd. Aangezien er van de 22 ploegen maar liefst twaalf nog niet in de prijzen waren gevallen, werd er tussen Millau en Revel weer vol gas gegeven. Bij ritwinnaar Charly Mottet (foto) werd na afloop een uurgemiddelde berekend van dik veertig kilometer en dat maakte het waarschijnlijk dat er zes dagen later in Parijs weer ... 
... een nieuw ronderecord in de boeken kon worden geschreven en kon het oude van de Spanjaard Pedro Delgado (1988) worden doorgehaald. Claudio Chiappucci, de geletruidrager van dat moment stond al op veertig plus, een moordend moyenne waarvoor heel wat renners al wat jasjes hadden uitgetrokken. 
Na krap 60 kilometer koers, aan de voet van de 1020 meter hoge Col de Sie, tilde Bruno Cornillet op deze maandag het spel op de wagen. Achttien renners haakten aan met daarbij namen als Roche, Mottet, Ekimov, Van Hooydonck en Simon, allen smachtend naar een aansprekend succesje. Op kousenvoeten was ook de Spanjaard Chozas meegegaan en dat bracht het peloton met de favorieten in Alarmfase I, zeker toen de achttien snel uitliepen naar een voorsprong van acht minuten. De blunder op de eerste dag had de ogen geopend en een waakzaam peloton hield na een korte jacht de afstand tot de kopgroep binnen een redelijke marge. 
Mottet arriveerde solo in Revel nadat hij op 35 kilometer voor de finish zijn medevluchters au revoir had toegeroepen. Een mooie prestatie en er werd in de aankomstplaats door de pers dan ook weer volop gerefereerd aan de vroegere belofte, voor wie drie weken fietsen toch iets te veel van het goede was. Als hij echter zijn dag had was er geen kruid tegen hem gewassen, schreven de Franse kranten niet zonder het gebruikelijke chauvinisme. (Foto: © Cor Vos)
De uitslag:
1. Charly Mottet (Fr) 170 kilometer in 4h13’36”
2. Giuseppe Calcaterra (It) op 2’02”
3. Viatcheslav Ekimov (Rus) z.t.
Beste Nederlander:
39. Erik Breukink op 4’48”
Gele trui:
1. Claudio Chiappucci (It) 62h20’47”
2. Erik Breukink (NL) op 1’52”
3. Greg LeMond (VS) op 2’24”
Tweede Nederlander:
19. Steven Rooks op 16’58”
Groene trui:
Olaf Ludwig (DDR) 202 punten
Bollentrui:
Thierry Claveyrolat (Fr) 280 punten
Witte trui:
Gilles Delion (Fr) 62h36’10”
Ploegenklassement:
‘Z’ (Fr) 187h11’48”
Tot morgen!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 16 juli 2012 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web