Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

"Weinig fietsmerken kunnen erop bogen dat ze zonder onderbreking hun honderdjarig bestaan vol gemaakt hebben. Eén daarvan is Batavus, dat in 2004 jubileerde. Tot ongeveer halverwege de ‘eeuw van Batavus’ was het bedrijf in Heerenveen klein en van nauwelijks meer dan plaatselijk belang. De eerste wielerploeg met Batavus-materiaal kwam in 1964 tot stand, toen Kees Pellenaars zijn Televizier-ploeg formeerde. Batavus had geen racemateriaal en daarom werd de Amsterdamse framebouwer Jasper Bouma (Jabo) gevraagd om ...

... de fietsen voor de Televizieren te bouwen met het Batavus-merkplaatje erop. ‘Ome Sietze’ Drenth, een bekwaam framebouwer, mocht daarna een bescheiden race-afdeling opbouwen, nadat de toenmalige verkoopleider van Batavus bij RIH in Amsterdam was gaan vragen wat het zou kosten om door RIH een Batavus-renstal te laten verzorgen. Hij was zo ondiplomatiek om te vragen wat ‘die grap’ zou gaan kosten en hij werd vierkant de winkel uit gesmeten.
Batavus deed veel voor de individuele wielrenner en voor diverse generaties amateurploegen, maar tot een echte prof-ploeg is het niet meer gekomen. Renners in uiteenlopende disciplines als Ehrenfried Rudolph, Hennes Junckermann, Martin Venix, maar ook een jonge amateur als Steven Rooks en één van onze vroegere top-dames, Truus van der Plaat, reden op Batavus. Youp van ’t Hek noemde Batavus eens de ‘Lada onder de racefietsen’ en het lukte de Heerenveense firma nooit om een rank en sportief imago te bereiken.
Tegenwoordig maakt Batavus deel uit van het Accell-concern, waartoe ook o.a. Koga Miyata en het Franse Lapierre behoren. Deze merken nemen de ‘sportieve kant’ van Accell voor hun rekening en daarom is het niet waarschijnlijk dat er binnen afzienbare tijd nog eens een Batavus-profploeg komt. Koga Miyata is de materiaalsponsor van Skil-Shimano en Lapierre sponsort o.a. de Franse ploeg La Française des Jeux.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 22 september 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web