De Kus!

Deze renner uit de oude doos heet Gino Sciardis, een Italiaan die in Frankrijk woonde. Hij was prof van 1935 tot en met 1953 en was in die periode een goede ronderenner, zonder de top te hebben gehaald. Hij won etappes in de Dauphiné, de Ronde van Luxemburg, een aantal rondritten die al lang niet meer bestaan en hij was ook twee keer ritwinnaar in de Tour de France. 
Deze foto dateert uit 1948 en toont Sciardis met een dame die misschien in die tijd wel de … 
… rondemiss moest voorstellen. Ze mist de steriele glamour en de dure kleding van de huidige missen, maar heeft wel leuke ogen en een grappig kuiltje in haar wang. Het belangrijkste is dat zij en Gino lol hadden daar op dat podium. De Italiaanse Fransman had na een solo de elfde rit gewonnen van Marseille aan de Franse Côte d’Azur naar San Remo aan de Italiaanse bloemenrivièra. Vijf dagen later viel Gino uit om in 1950 nogmaals een rit te winnen. 
De foto is een prachtig tijdsbeeld met een renner die dolblij is met zijn zwaarbevochten zege en een kusmiss die haar verdere leven in San Remo zal zijn nagewezen met de woorden: zij was ooit rondemiss in de Giro di Francia. Wat één kusje niet vermag.
Ze lijkt met haar verschijning zo weggelopen uit een film van Vittorio De Sica.Ladri di biciclette, in het Nederlands Fietsendieven, was in 1948 een beroemde film die het verhaal vertelt hoe de Italianen na die verschrikkelijke oorlog probeerden te overleven. Onder andere door fietsen te jatten, een sport die in heel gehavend Europa naar hartelust werd bedreven. Het zou daarom best kunnen dat Gino Sciardis na de zestiende etappe wel naar huis moest omdat hij de andere kant had opgekeken en zijn fiets even onbeheerd had gelaten. Hij was vast niet de enige want maar 44 renners reden die Tour uit. (Foto: archief Piet Kessels)

Door Fred van Slogteren, 7 juli 2012 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web