ad ad ad ad
Deel 3 is uit

De eerste klap …

Steden die door de Tourdirectie zijn uitverkoren om de start van de Tour de
France te mogen organiseren, moeten daarvoor diep in de buidel tasten. Dat is altijd zo geweest. Zeker toen de geslepen zakenman Felix Lévitan in 1962 de scepter ging zwaaien werd het evenement met het jaar commerciëler. Een goede zakenman weet echter dat als je veel geld vraagt, je daar ook iets tegenover moet stellen. Om iets meer te bieden is in 1967 daarom de proloog bedacht. Een kort tijdritje in het centrum, waarbij het publiek iedere renner even voorbij ziet gaan, is natuurlijk veel leuker dan een hele meute renners als gesloten groep de stad te zien verlaten. Een voorstelrondje met geringe tijverschillen. Het stelde toen niets voor, zeker omdat ... 
... in de bergetappes de verschillen toen nog heel groot waren en in vlakke ritten uitlooppogingen veel meer kans van slagen hadden tegenwoordig. 
Dat is nu wel anders, want in de bergen worden de verschillen steeds kleiner, de vlakke ritten worden gedomineerd door de sprintersploegen en de tijdritten zijn het terrein geworden om substantieel afstand van de concurrentie te nemen. Een man als Cancellara zou met zijn kwaliteiten de gele trui zo maar twee weken kunnen houden. De eerste klap is een daalder waard.
Het wielrennen is zo veranderd dat iedere seconde belangrijk is. Daarom werd er vandaag door de kanshebbers heel diepgegaan en Wiggins en Evans zullen met genoegen hebben vastgesteld, dat ze op alle andere favorieten, met uitzondering van Menchov, al tijd hebben gepakt. Soms veel tijd, zoals op Sammy Sanchez en Pierre Rolland die in de achterhoede eindigden. Het is nog niet echt dramatisch maar al wel een fiks mentaal tikje. Van onze klassementsrijders deed Bauke Mollema het heel goed en Robert Gesink ietsje minder. 
De Tour is van start en Joop Zoetemelk is zijn record van 16 Tourstarts kwijt aan George Hincapie. De gisteren 39 jaar geworden Amerikaan dook vanmiddag van het startpodium in het besef aan zijn zeventiende Tour te zijn begonnen. (Foto: © Cor Vos)
De uitslag:
1. Fabian Cancellara (Zwi) RS-N 6,4 kilometer in 7’13”
2. Bradley Wiggins (GB) Sky op 7”
3. Sylvain Chavanel (Fr) OPQS op 7”
Beste Nederlander:
24. Lieuwe Westra Vac op 20”
Puntenklassement:
1. Fabian Cancellara (Zwi) RS-N 20 punten
Jongerenklassement:
Tejay Van Garderen (VS) BMC 7’23”
Ploegenklassement:
Team Sky 22’13”
HET KLINK MAAR JE HEBT NOG 16 UUR OM JE TEAM IN TE SCHRIJVEN VOOR HET SLOGBLOG TOURSPEL. 
HAAST JE OF DÉPÊCHE-TOI!
Klik hier 

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2012 20:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web