ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Historie Tour de France 1990 – proloog

Proloog in Futuroscope 6,3 kilometer 
“De Tour is door de jaren heen de gelegenheid geweest om de nieuwste technische snufjes op materiaalgebied aan de wereld te tonen. Zo was er in 1986 het vinzadel van Thierry Marie, in 1989 kwam Greg LeMond met het triathlonstuur en ga zo maar door. Voor de editie van 1990 doken de fetisjisten van de internationale fietsenindustrie in hun laboratoria maar weer eens diep in de ideeënbus. Met als resultaat dat het orthodoxe frame op zaterdag 30 juni 1990 nog maar door zeven renners werd gebruikt. 
De mooiste frames waren afkomstig uit de fietsenfabriek van Francesco Moser, uitgevoerd in fluorescerend roze met buizen gebogen als door de zon oververhitte zuurstokken. Behalve Moser, Merckx en Janssen hebben ook Giovanni Battaglin en Greg LeMond hun naam verbonden aan een frame, waarnaar ... 
... vervolgens de hele fiets is vernoemd. Er was in Futuroscope nog maar één renner die het aandurfde met een dicht voorwiel te rijden en de strijd met de soms tot 70 kilometer oplopende windstoten aan te gaan. Dat was de Sowjet-Rus Asiat Saitov. Hij werd net niet van de weg geblazen, maar verspeelde wel 48 seconden aan winnaar en eindigde als 138ste. 
Negentig procent van de renners reed toen al met klikpedalen, volgens een systeem afgekeken van de skibinding. Eenmaal goed afgesteld kon je daar enorme kracht mee ontwikkelen. Slechts achttien renners – onder wie Van Poppel, Kelly, Argentin en Hampsten – trokken nog ouderwets de riempjes aan. Schoenen met veters werden niet meer waargenomen. 
Behalve de overwinning waren ook de eerste gele en de groene trui voor proloogspecialist Thierry Marie. (Foto: © Cor Vos)
De uitslag was: 
1. Thierry Marie (Fr) 6,3 kilometer in 7’49”
2. Greg LeMond (VS) op 4”
3. Raul Alcala (Mex) z.t.
Beste Nederlander:
9. Jelle Nijdam op 18”
Algemeen- en puntenklassement: idem
Ploegenklassement:
1. PDM (Ned) 24’12”
Tot morgen!"
 
Jan Houterman
DE TOUR VAN 2012 IS BEGONNEN, MAAR JE HEBT NOG 22 UUR DE TIJD OM JE TEAM IN TE SCHRIJVEN VOOR HET SLOGBLOG TOURSPEL. HAAST JE OF DÉPÊCHE-TOI!
 
Klik hier 

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2012 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web