ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de beeldentuin van Jac …

“Dit weekend zijn de ogen van alle wielerliefhebbers gericht op Luik, waar vanmiddag de proloog van de Tour plaatsvindt. Morgen gaat de eerste etappe van Luik naar Seraing en doorkruist dan tijdens de af te leggen 198 kilometers het plaatsje Vielsalm. Daar staat een gedenkteken voor een renner die in de jaren tachtig vier keer de groene trui naar Parijs bracht. Dat monument bevindt zich - in het groen - nabij het horecacomplex Les Contes de Salm, waar vroeger het toeristenbureau was gevestigd. Het is daar ... 
... geplaatst op 7 augustus 2010 ter gelegenheid van de 25ste editie van de cyclosportieve toertocht, die de naam Sean Kelly Classic draagt.
In het begin van de jaren zeventig was Kelly al een goede amateurrenner die deShay Elliott Memorial  twee keer won en een etappe in de Tour of Ireland op zijn naam schreef. Als voorbereiding op de Olympische Spelen van 1976 reden hij en zijn landgenoot Pat McQuaid (de huidige UCI-voorzitter) een race in Zuid-Afrika. Wegens de toen geldende sportboycot tegen dat land, vanwege de apartheidspolitiek, kwam hun dat op uitsluiting van de spelen te staan. Kelly woonde een tijdje in de Franse stad Metz, won de Ronde van Lombardije voor amateurs en keerde wegens heimwee naar Ierland terug. 
Intussen had hij de aandacht getrokken van Jean De Gribaldy, de Franse burggraaf en ploegleider, die met een contract in zijn tas het vliegtuig naar Ierland nam en een bezoek bracht aan de ouderlijke boerderij. Kelly had er in eerste instantie niet veel zin in, omdat hij zich zelf nog te jong vond, maar ging overstag om van ‘het gezeur af te zijn’. Hij kwam na De Gribaldy in de Flandria-ploeg met Freddy Maertens en Michel Pollentier, maar verliet die formatie na twee jaar omdat hij vond dat hij daar niet voldoende tot zijn recht kwam. Hij won een etappe in de Tour en kreeg al snel de reputatie van een finisher met een vlijmscherpe eindsprint en niemand dichtte hem de capaciteiten toe om ooit een etappewedstrijd te winnen, laat staan een vn de drie grote. Dat veranderde toen hij in 1982 terugkeerde naar De Gribaldy en hij voor de eerste keer Parijs-Nice won, een koers die hij zeven jaar op rij (een record) zou winnen. Dat jaar won hij ook voor het eerst de groene trui in de Tour de France, een prestatie die hij nog drie keer zou herhalen. Dat hij wel degelijk een grote ronde kon winnen bewees hij in 1988 toen hij de Vuelta a España won. Daarvoor had hij ook al in 1983 de Tour de Suisse gewonnen, een prestatie die hij in 1990 zou herhalen. 
Ook in de klassiekers blonk de roodharige Ier uit. Hij won Milaan-Sanremo, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix elk twee keer en de Ronde van Lombardije staat zelfs drie maal op zijn erelijst. Kelly was op een hoog niveau zeer regelmatig en dat verklaart onder meer zijn drievoudige winst in het Super Prestige Pernod klassement, de voorloper van de UCI World Cup, die hij eveneens een keer won.
In totaal voerde de huidige grootgrondbezitter vier jaar lang het FICP-puntenklassement van de UCI aan. Zijn ronduit imposante erelijst leverde hem de bijnaam King Kelly op, wiens rijk zich uitstrekte van de periode Merckx, via die van Miguel Indurain tot aan de opkomst van Lance Armstrong. Kelly reed en won jaarlijks van het vroege voorjaar (Parijs-Nice) tot aan de vallende herfstbladeren in Lombardije. 
In 1994 nam de veelgelauwerde Ier afscheid van de actieve wielersport, maar is daar nooit helemaal uit weggeweest. Hij houdt zich al jaren bezig met de Sean Kelly Cycling Academy om jonge Belgische renners te begeleiden; met de AN Post-Sean Kelly ploeg, een Continental-team met hoofdzakelijk jonge renners uit Ierland en België,  terwijl hij ook regelmatig optreedt als co-commentator in de Engelstalige uitzendingen van Eurosport. 
Sean Kelly, draagt de streek, waar zijn monument staat, een warm hart toe en was zeer vereerd om tijdens zijn leven al zo’n eerbetoon te mogen krijgen. 
Tot over veertien dagen!”
Jac Zwart
OOK AL ZIJN DE BONUSPUNTEN VERGEVEN, JE HEBT NOG 26 UUR OM JE TEAM IN TE SCHRIJVEN VOOR HET SLOGBLOG TOURSPEL 2012.
Klik hier

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web