ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

“Morgen begint de 99ste Tour de France in Luik en al enigszins in de stemming heb ik in mijn verzameling balhoofdplaatjes gezocht naar een exemplaar dat daar volledig bij aansluit. Het parcours van de proloog bekijkend heb ik met dit plaatje midden in de roos (route) geschoten, want op diverse punten komen de renners in contact met de roots van het merk La Meuse. 
De stad Luik of Liège is een kaleidoscoop van stadsdelen, parken, industriegebieden, spooremplacementen ter weerszijden van de ... 
... rivier de Maas, La Meuse in het Frans. De Vlamingen hebben het echter over de Meuse als ze in hun dialect de Maas bedoelen. 
De proloog begint morgen in het stadsdeel Guillemins aan de Boulevard d’Avroy, vlakbij de vroegere aankomstplaats van La Doyenne, ofwel de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Dat was op  de Boulevard de la Sauvenière, en vandaar voert de route door de oude binnenstad – de Féronstrée – naar de Maaskade, en even verderop terug langs de universiteit naar de Sauvenière om dan weer het rondje afmakend naar af te gaan. 
Het fietsenmerk De Meuse, behoorde ooit toe aan één van de honderden kleine framebouwers (ik overdrijf niet), die in de loop der tijd in het Luikse actief zijn geweest. Linksboven op het plaatje zie je de zegezuil met daarnaast de letters LG, wat staat voor Liège Guillemins. Onderaan staat de naam Robermont, een stadsdeel outre-Meuse, Frans voor de overkant van de Maas met het Île Monçin, op een boogscheut van het parcours, waarop morgen de proloog wordt verreden. 
De fietsenwinkel, waar dit merk lang geleden domicilie hield, lag aan de Quai Edouard van Beneden, maar die naam is allang verdwenen. Was dat niet zo dan zou je vanuit de etalage naar buiten kunnen kijken om morgen de renners één voor één de kade te zien opdraaien.
Tot volgende week!”
Otto Beaujon
HET GAAT NU ECHT DRINGEN, WANT JE HEBT NOG MAAR 14 UUR OM JE TEAM IN TE SCHRIJVEN VOOR HET SLOGBLOG TOURSPEL 2012!
HAAST JE OF DÉPÊCHE-TOI!
Klik hier

Door Fred van Slogteren, 29 juni 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web