ad ad ad ad
Deel 3 is uit

De Tour de France van 1990 op herhaling …

De 77ste editie van de Ronde van Frankrijk ging van start op zaterdag 30 juni 1990 in Futuroscope en eindigde op 22 juli – als gebruikelijk - in Parijs op de Champs Elysées. Er stonden 198 renners verdeeld over 22 ploegen aan de start. Daaronder 19 Nederlanders met zeven verschillende ploegbazen. De totale afstand bedroeg 3.504 kilometer, opgedeeld in 21 etappes met de vijfde als langste. Dat was de rit van Avranches naar Rouen over 301 kilometer. De winnaar van die rit was onze landgenoot Gerrit Solleveld, ook dit jaar weer in de Tour present als het … 
… vaste hulpie van Mart Smeets c.s. De gemiddelde snelheid van de winnaar Greg LeMond werd na afloop bepaald op 38.621 kilometer per uur.
Nederlanders
Er reden vier ploegen mee met een Nederlandse licentie. Dat waren de de Panasonic-ploeg van Peter Post; de Buckler-ploeg van Jan Raas; de PDM-ploeg van Jan Gisbers en de TVM-ploeg van Cees Priem. De grootste leverancier van Nederlanders was Raas met zeven landgenoten. Dat waren Gerrit de Vries, Frans Maassen, Jelle Nijdam, Twan Poels, Gerrit Solleveld, Patrick Tolhoek en Peter Winnen. Priem bracht met Eddy Schurer, Martin Schalkers, Maarten Ducrot en Jan Siemons vier Nederlanders aan de start, eentje meer dan Gisbers in wiens ploeg Erik Breukink, Gert Jakobs en Jos van Aert in de minderheid waren ten opzichte van zes buitenlanders. Post ondermijnde zijn Nederlandse identiteit helemaal door maar twee vaderlanders op te stellen, maar Steven Rooks en Jean-Paul van Poppel waren natuurlijk niet de minsten. De overige drie landgenoten reden voor buitenlandse ploegen. Dat waren sprinter Mathieu Hermans in de Spaanse Seur-ploeg; Adri van der Poel bij Weinmann en tenslotte Henri Manders in dienst van Helvetia, beide laatste ploegen van Zwitserse origine.
Favorieten
Er waren vooraf weinig uitgesproken favorieten. De winnaar van 1989, de Amerikaan Greg LeMond, had in het voorjaar en in de aanloop naar de Tour zo weinig gepresteerd dat er niet serieus met zijn kansen werd rekening gehouden. In de voorbeschouwing van Wieler Revue werden zijn kansen dan ook niet hoog aangeslagen. Hoofdredacteur Evert de Rooij en zijn mensen hielden het eerder op Laurent Fignon, Pedro Delgado of Gianni Bugno, terwijl Steven Rooks en Erik Breukink eveneens kansen werden toegedicht. Na afloop van de Tour bleek dat LeMond iedereen bij de neus had genomen en dat de tot dan onbekende Italiaan Claudio Chiapucci zijn grootste tegenstrever was geweest, met een prachtige bijrol voor de als derde eindigende Erik Breukink.
Spannend
Het was een enerverende Tour die voor ons land tot in de laatste week spannend was, onder meer omdat Breukink op fraaie wijze de tijdrit op de voorlaatste dag won. Op het erepodium in Parijs telde de Gelderlander maar een achterstand van twee minuten en 29 seconden op LeMond, die voor de derde keer in zijn grillige carrière de gele trui in Parijs bracht. 

Ik hoop in de komende weken iets van die spanning van toen op jullie over te brengen.
Tot morgen!
Jan Houterman
AARZEL NIET LANGER EN MELD JE AAN VOOR HET SLOGBLOG TOURSPEL 2012!
jE HEBT NOG MAAR 12 UUR OM 100 PUNTEN BONUS TE PAKKEN.
 
Klik hier

Door Fred van Slogteren, 29 juni 2012 12:00

Tour 1990

Inderdaad een schitterende en spannende tour!

Geplaatst door John, 23 juli 2012 20:59:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web