Uit de beeldentuin van Jac …

“Vandaag precies 64 jaar geleden op 16 juni 1948 overkwam de Belgische wielrenner Richard Depoorter een noodlottig ongeval. De tweevoudige winnaar van Luik-Bastenaken-Luik nam deel aan de Ronde van Zwitserland. Die dag werd de vierde etappe verreden van Thun naar Altdorf en in de beklimming van de Sustenpas was hij samen met zijn landgenoot Stan Ockers in de achtervolging op de koplopers Jean Robic en Ferdi Kübler. Op de top hadden ze hun achterstand teruggebracht tot iets meer dan drie minuten. Depoorter stond op dat moment ... 
... tweede in het algemeen klassement en stortte zich onverschrokken met een snelheid van meer dan 90 kilometer omlaag. Het wegdek was in prima staat maar de route ging door vele tunnels. In de buurt van de plaats Wassen is Depoorter in een van die onverlichte tunnels in een bocht tegen de wand aangereden, ten val gekomen en ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Dat was althans de officiële verklaring van de Zwitserse autoriteiten.
Willy Depoorter, een broer van de verongelukte renner, was een andere mening toegedaan en sprak van een aanslag toen bleek dat Richard door de volgwagen van zijn ploegleider was overreden. In een krant liet hij optekenen dat zijn broer bewust was aangereden. ‘De reden daarvoor is me niet duidelijk. Richard kon deze Ronde van Zwitserland op zijn naam schrijven, terwijl aan de andere kant altijd is gesteld dat Kübler moest winnen. Er zijn vermoedens dat er Belgen in het complot zitten.’ Zware beschuldigingen, maar Willy had ontdekt dat de tubes van de fiets van zijn broer niet op de velg waren gelijmd, wat levensgevaarlijk is zeker in een bergrit. Hij eiste een lijkschouwing en die wees uit dat de borstkas van Richard was ingedrukt en dat er op zijn trui bandensporen zaten. 
Na tien jaar procederen heeft de familie Depoorter de zaak uiteindelijk gewonnen. De chauffeur van de volgwagen werd tot een gevangenisstraf van zes maanden veroordeeld, maar overleed nog voor hij zijn straf kon uitzitten. ‘Hij heeft het geheim van Richards dood in het graf meegenomen’, zou Wille Depoorter later verklaren. Ploegleider Lomme Driessens zat ook in die volgwagen, maar verklaarde in de rechtszaal niets te hebben gemerkt omdat hij zat te slapen. Dat heeft hem nog een tijdje de weinig vleiende bijnaam Lomme de Slaperopgeleverd. 
De Scheitteltunnel ligt op circa 4 kilometer van Wassen en is later herdoopt in de Depoortertunnel. Er hangt een plaquette op de plaats waar het dodelijke ongeval plaatsvond en in de afdaling waar een tunnelgalerij overgaat in de 80 meter lange tunnel hangt aan de linkerzijde een marmeren gedenkplaat naast een kruisbeeld. De onthulling van de gedenktekens vond zestig jaar na dato plaats, in aanwezigheid van een delegatie uit Ichtegem, de woonplaats van Depoorter waar ook nog diverse gedenktekens, die aan de betreurde renner herinneren, zijn te vinden.
Tot over veertien dagen!”
Jac Zwart
AARZEL NIET EN MELD JE AAN VOOR HET SLOGBLOG TOURSPEL 2012!
DES TE MEER DEELNEMERS, DES TE MEER SPANNING!

Door Fred van Slogteren, 16 juni 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web