De Kus!

De Tour de France nadert. Over precies drie weken begint in Luik de 99ste editie. Het ziet er naar uit dat de Nederlandse deelname een recordaantal zal bedragen als we althans niet verder teruggaan dan twee decennia. Met drie Nederlandse ploegen en sterke landgenoten in de selecties van Garmin, Green Edge en Radio Shack verwacht ik zo’n zestien tot achttien landgenoten aan de start. Die zullen niet allemaal met de ambitie vertrekken om een goed klassement te rijden, maar ik hoop wel dat ze zich … 
… bewust zijn dat het al zeven jaar geleden is dat een landgenoot nog eens een ritje won. Met dat trieste feit moet het nu maar eens afgelopen zijn. Op 9 juli 2005 won Tourdebutant Pieter Weening op schitterende wijze de achtste etappe van het Duitse Pforzheim naar Gérardmer over 231 kilometer. Het was een etappe in de Vogezen en de renners moesten als slotklim de Col de la Schlucht over, een lastig heerschap met een hoogte van 1139 meter. Weening ging lang solo aan de leiding, maar kreeg in de slotfase gezelschap van de Duitser Andreas Klöden. De twee voerden in het zicht van de streep een pas de deux voor strijkijzers op en Pieter won met haardikte. Hoe zwaar dat was toont deze foto waar de toen 24-jarige Fries totaal uitgewoond in de armen ligt van ervaringsdeskundige Michael Boogerd.
Zeven jaar geleden is dat al weer en nog nooit eerder in de Tourgeschiedenis stond ons land wat etappezeges betreft zo lang met lege handen. Er wacht onze landgenoten daarom een nobele taak, want adel verplicht. Nederland is nog altijd een grote wielernatie en daarom (mijn gok) Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Maarten Tjallingii, Johnny Hoogerland, Pim Ligthart, Wout Poels, Rob Ruijgh, Lieuwe Westra, Roy Curvers, Koen de Kort, Tom Stamsnijder, Albert Timmer, Thomas Dekker, Michel Kreder, Joost Posthuma en (natuurlijk ook) Pieter Weening: KEN JULLIE PLICHT! (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 9 juni 2012 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web