Van de boekenplank van Wim …

MANNEN VAN DE TWEEDE RIJ

door Stefan Van Laere en Eddy Soetaert
De beide auteurs zullen inmiddels wel met pensioen zijn, want de laatste jaren verschijnen er bij mijn weten geen titels meer van deze chroniqeurs, terwijl zij daarvoor vrijwel jaarlijks een boek publiceerden. Meestal een terugblik op een seizoen, dan wel de prestaties van een bijzondere renner. Eind 1982 verscheen dit boek en er was weinig reden voor gejubel van het Belgisch front. De jaren van Merckx waren al vier jaar voorbij en er kwam maar geen … 
… nieuwe Kannibaal om het stokje over te nemen. Wielertechnisch verkeerden onze zuiderburen in een recessie en ieder nieuw talentje werd direct doodgeknuffeld. De auteurs, beide verbonden aan het Gentse dagblad Het Volk, waren jaren gewend geweest de verrichtingen van De Zwarte van Tervuren waar ook ter wereld direct te verslaan en het was even wennen toen de hoofdredacteur vragen ging stellen of het nu echt wel noodzakelijk was om weer naar een ver oord af te reizen, met alle kosten vandien, om te kijken of jonge renners als Fons De Wolf en Daniel Willems al vorderingen maakten op weg naar de troon, hermelijnen mantel en scepter die de grote Eddy op een dramatische meidag in 1978 had achtergelaten. Dit boek is dan ook een wat somber verhaal over het seizoen 1982 dat voor de Belgen uiterst povertjes uitpakte. De grote vedetten van het Vlaamse land waren Mannen van de tweede rij geworden en dat was even slikken. De Nederlanders waren in die tijd superieur en dat maakte de acceptatie van een mindere periode nog erger.
Het is allemaal goedgekomen met de Belgen en na het geweldige voorseizoen van Tom Boonen, de verrassende prestaties van Thomas De Gendt in Italië speculeren de Vlaamse supporters nu al op het machtsvertoon dat Jurgen Van Den Broeck en Jelle Vanendert in de Ronde van Frankrijk gaan tentoonspreiden. Voor hen geen EK voetbal en blinde Rode-Duivels-verafgoding, maar een sportzomer waarin het wederom van de coureurs moet komen. Stefan Van Laere (niet te verwarren met de veel jongere schrijver Stefaan Van Laere, die ook over wielrennen publiceert) en Eddy Soetaert zullen het als respectievelijk 68- en 64-jarige vanuit hun leunstoel volgen en wellicht elkaar eens bellen om nog eens over de tijd te praten toen Merckx ze er allemaal oplegde. 
in samenwerking met www.wielersportboeken.nl 

Door Fred van Slogteren, 31 mei 2012 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web