De Burgerlijke Stand van 31 mei.

Robert GESINK (1986, Nederland)
Over dertig dagen begint, met een proloog van 6,1 kilometer, in Luik de 99ste Tour de France. Voor de vierde keer zal de vandaag 26 jaar wordende Robert Gesink in La Grande Boucle van start gaan. De eerste twee keer als beschermde renner in de schaduw van Denis Menchov en vorig jaar en nu als de absolute kopman van de Rabobank-ploeg. Ik gok op de volgende samenstelling: Gesink, Mollema, Kruijswijk, Ten Dam, Tjallingii, Sanchez, Barredo, Wijnants en Breschel. Gesink zal het in de ogen van velen nu moeten maken, want van de drie eerdere starts zal hij alleen warme herinneringen hebben aan die van 2010, toen hij als zesde eindigde. In 2009 viel hij al na enkele dagen uit met een gebroken pols en vorig jaar reed hij de Tour wel uit, maar voor een podiumkandidaat heel ver verwijderd van een ereplaats. Ook dit jaar koester ik geen ... 
... hoop dat Robert het erepodium haalt. Bijna honderd tijdritkilometers liggen op de renners te wachten en ik geloof niet dat de Achterhoeker in die specialiteit veel vorderingen heeft gemaakt. Ook de (papieren) winnaar van 2010 Andy Schleck lijkt om die reden op voorhand kansloos en dus zal Cadel Evans vooral af te rekenen krijgen met Bradley Wiggins, als die zijn vorm van het voorjaar (Parijs-Nice en de Ronde van Romandië) heeft weten te conserveren. Robert zal het moeten hebben van de bergetappes, maar die zijn dit jaar beperkt tot slechts vier. De route is vooral op het lijf geschreven van Evans en Cavendish, vrees ik, want de ASO ziet grote commerciële belangen in het Engelssprekende deel van deze aardkloot en voor dat soort overwegingen moet alles wijken. De kansen voor Gesink om bergop net zo te schitteren als op Mount Baldy in de Ronde van Californië zijn daarom gering. Toch meen ik Robert voldoende te kennen om te weten dat hij revanche zal willen nemen op al die betweters die hem vorig jaar (in zijn ogen) zo hebben geraakt. Ik hoop het, want wraakgevoelens hebben al tot veel moois geleid in de wielersport. 
Vooralsnog is hij vandaag jarig en ik wens hem, zijn vrouw en kind een prettige dag toe met naar ik hoop een uur of wat echte ontspanning. Dat lijkt me namelijk zijn grootste probleem, dat heilige moeten dat zijn denken en doen 24/7 beheerst. Daarom tot slot een wijsheid van de wielrenner Peter Post: “Ik wist tevoren nooit hoe lang en hoe zwaar ik ging trainen. Dat besliste ik op de fiets als ik wist hoe mijn lichaam voelde.” (Foto: © Cor Vos)
De andere op 31 mei geborenen zijn:
BRANDS, Frans (1940, België)
GROEN, Ike (1992, Nederland)
MILLER, Nathan (1985, Verenigde Staten)
MOTKÉ, Louis  (1918, overleden 20.12.1988, Nederland)
PARENT, Georges (1885, overleden oktober 1918, Frankrijk)
QUENNEHEN, Bernard  (1930, Frankrijk)
SCOGNAMIGLIO, Carlo (1983, Italië)
SPIJKERMAN, Bertine  (1982, Nederland)
VANDENBROUCKE, Jean-Luc  (1955, België)
WRUBLENSKI, Alex (1984, Canada)
ZANDEGU, Dino (1940, Italië)
ZUIDEWIND, Nick (1992, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 30 mei 2012 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web