Uit de wasserette van Henk …

“Dit is een truitje uit de jaren dertig en het is in die tijd gedragen door Marinus Valentijn, een van de eerste Nederlandse wegrenners die de concurrentie aanging met de buitenlandse vedetten. Hij werd twee keer nationaal kampioen, was de eerste Nederlander die op het erepodium van het WK op de weg stond en werd in de Ronde van Spanje een keer tiende in de eindstand na een etappe te hebben gewonnen. Voor die tijd mooie resultaten en hij verdiende … 
… er goed zijn brood mee. In de jaren dertig was hij de enige inwoner van het straatarme dorp St.Willebrord die een aangiftebiljet voor de inkomstenbelasting kreeg thuisgestuurd. 
Hij won uitsluitend prijzengeld en premies, want op dit shirt staat geen reclame. Geen letter. Het is een wollen truitje, dat nogal wat problemen gaf als het regende. Als het hemelwater de rennersruggen striemend geselde dan werd de wollen trui, met in de achterzakken het proviand voor die dag, drijfnat en dan eens zo groot. Door het gewicht van het pak botterhammen met spek werd de trui steeds langer. Lastig als je uit het zadel moet komen voor een klimmetje of om even bij te spurten, want dan bleef het pak boterhammen achter het zadel steken en kon je als renner niet doen wat op dat moment noodzakelijk is. 
De naoorlogse ruimtevaart heeft voor nieuwe materialen gezorgd en tegenwoordig hebben renners daar geen last meer van. Maar kijkend aan die trui moeten we toch veel respect hebben voor een man als Marinus Valentijn die als eerste het Nederlandse wegrennen op de kaart heeft gezet.
Tot volgende week!”
Henk Theuns

 

Door Fred van Slogteren, 30 mei 2012 8:00

Henk Theuns

Zaterdagn 2 Juni heb ik het genoegen gehad Henk persoonlijk te ontmoeten.
Toen ik hem vertelde dat ik dagelijks de slogblog bekijk, begon hij mij direct te overhoren. Welke trui van mij stond er de laatste keer op ?
Ik had de helft goed want de naam van de renner wist ik niet meer maar dat nam hij mij niet kwalijk.
Henk ik vond de gesprekken met jou fijn en ik hoop de door jou gemaakte foto's snel van Gerben te krijgen.
Groet uit Kortenhoef.

Geplaatst door Cees Schouten, 03 juni 2012 09:37:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web