Uit de ordners van Jan …

“Australië heeft al vele bekende wielertoppers voortgebracht en renners als Phil Anderson, Baden Cooke, Allan Davis, Cadel Evans, Simon Gerrans, Matthew Goss, Patrick Jonker, Robbie McEwen, Stuart O'Grady, Mark Renshaw, Graeme Brown en nog veel meer wonnen voor hun land vele grote meerdaagse- en eendagskoersen. De behaalde successen waren ongetwijfeld een van de aanleidingen ook in Australië een op de wielersport toegespitst tijdschrift op de markt te brengen. Begin 1990 werd Bicycling Australia geïntroduceerd en het blad bestaat nog steeds. Het was het jaar dat Anderson bij TVM reed om daarna zijn loopbaan af te sluiten bij het Amerikaanse Motorola. Robbie McEwen was toen pas ... 
... 17 jaar en spurtte ongetwijfeld al de vonken uit de straatstenen in en rond zijn geboorteplaats Brisbane. Cadel Evans reed in 1990 als veertienjarige al op de mountainbike in de bergen rondom Katherine, waar hij in 1977 het levenslicht zag. 
Bicycling Australia is een wielertijdschift vol met interessante en nuttige informatie voor zowel de liefhebbers als de beoefenaren van de wielersport. ‘Onze deskundige schrijvers zijn gespecialiseerd in het verstrekken van gedetailleerde informatie over opleiding, positionering, gezondheid en voeding. Er is ook een onbevooroordeelde, kritische analyse van nieuwe producten — van onderdelen en accessoires, kleding en voeding alsmede beoordelingen van diverse merken fietsen - en dit alles geïllustreerd met mooi fotowerk’, zo omschrijft de redactie haar missie. 
Dedicated to …
Het stond in mei 1990 echt zo in de colofon: ‘This magazine is dedicated to the glory of God’, gevolgd door een tekst uit Deuteronomium, het vijfde boek van de Hebreeuwse bijbel, die ik als volgt vanuit het Engels heb vertaald: ‘Hemel en aarde zijn mijn getuigen dat ik u vandaag de keus heb gegeven tussen leven en dood, zegen en vloek. Kies het leven, zodat u en uw kinderen mogen voorbestaan!’ Op de cover van deze uitgave zien we Kristy Scrymgeourin in actie, een foto gemaakt tijdens de Tour de Snowy. 
Niets boven Groningen
Scrymgeour leerden we in 2007 opnieuw kennen als ploegleider van de damesploeg van HTC High Road Sports. Later werd ze manager van die ploeg en groeide ze door naar de rol van eerstverantwoordelijke voor marketing en communicatie van zowel de dames- als de herenploeg van deze voormalige sponsor. Dit jaar werkt ze als manager bij het Duitse Team Specialized Lululemon met rensters als Charlotte Becker, Clara Hughes, Ina Yoko Teutenberg, Trixi Worrack en onze eigen Ellen van Dijk. Deze ploeg was dit jaar goed op dreef in de EnergiewachtTour, waar Teutenberg de eindzege opeiste. Omdat drie van haar rensters bij de eerste vier eindigden ging er voor Scrymgeour even niets boven Groningen.
Tour de Snowy 
Op pagina 24 staat een mooi verslag van de Tour de Snowy, een negendaagse rittenkoers voor vrouwen. Een pittige ronde in New South Wales, niet alleen vanwege het sterke deelnemersveld, maar ook door het vele klimwerk over de hoogste toppen van Australië. Helaas bestaat de koers niet meer, omdat er in 2003 geen hoofdsponsor meer kon worden gevonden. De enige Nederlandse die in deze koers geschiedenis schreef was Mirjam Melchers, want zij was in 2001 de enige Nederlandse deelneemster. Rijdend voor Team Acca Due deed ze het voortreffelijk met een zevende plaats in de eindstand. Bicycling Australiaschreef: ‘Mirjam Melchers won de voorlaatste etappe, haar eerste zege van dit seizoen 2001. In een sprint bergop in Tumut versloeg de Nederlandse kampioene de Australische Tadich Gilmore. 
Bicycling Australia bestaat nog steeds en dat zal niemand verbazen na alle successen die de Aussies de afgelopen jaren onder aanvoering van Cadel Evans hebben behaald. Het verschijnt zes keer per jaar en voor ongeveer 40 euro krijg je een jaar lang alle exemplaren digitaal toegestuurd. Even zoeken op internet en je hebt het zo gevonden.   
Tot volgende week!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 28 mei 2012 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web