De Burgerlijke Stand van 18 september

Lance ARMSTRONG (1971, Verenigde Staten)

Iemand die zeven keer op rij de Tour de France wint, heeft een unieke prestatie geleverd die misschien nooit meer verbeterd zal worden. Daar heb ik zeker respect voor, maar ik heb niet zo veel met Lance Armstrong. Dat zal hem een zorg zijn en ook zijn talloze fans zullen er niet van wakker liggen, maar ik voel dat zo. Het is voor een wielerliefhebber niet leuk als de wedstrijd aller wedstrijden begint en je weet voor 99 procent zeker wie er gaat winnen. Dat is ons wielerliefhebbers zes keer overkomen. Dat was ook zo in de tijd van Merckx, zult u tegenwerpen maar van Merckx kon je nog genieten. Die ging in de aanval en als hij het op zijn heupen had dan ging hij er in een bergetappe met vijf cols al in het begin vandoor. Hij stampte die vijf cols zichtbaar lijdend in een verschrikkelijk tempo omhoog en aan de finish was de schade voor de rest enorm. Hij was superieur en dat liet hij ook zien. Hinault had dat in mindere mate ook, maar Indurain en Armstrong volgden een andere tactiek. Als superieure tijdrijders legden zij in de ritten tegen het horloge de basis voor hun overwinning en in de bergen controleerden ze. Ze namen daar nooit het initiatief en ze verdedigden alleen maar. Bij Indurain wist je dat hij niet beter kon, maar Armstrong kon het wel. Dat zag je als Ullrich, Pantani, Beloki of Basso in de aanval gingen dan kwam Armstrong uit zijn schulp en dan liet hij zien dat hij op dat kleine koffiemolentje tot veel in staat was. Dat heet efficiency en daar was Armstrong een meester in. En verder hoop ik dat er eens een eind komt aan het gespeculeer over zijn vermeende dopinggebruik. Renners die gestopt zijn en die nooit zijn betrapt moet je met rust laten. En ik ken weinig oud-renners met veel geld die zo veel goeds doen voor de mensheid. En dat mag ook wel eens gezegd worden over de vandaag 35 jaar wordende Lance Armstrong. (Foto: © T&T Tekst & Traffic)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Dario FRIGO (1973, Italië)

Eigenlijk had ik zo’n Dario Frigo in deze rubriek over willen slaan en bijvoorbeeld een stukje maken over Thomas Wegmüller of Piet Maas. Maar ja, Frigo is natuurlijk een van de belangrijkste Italiaanse renners van de laatste tien jaar geweest. Een typische ronderenner die klimtalent combineert met het vermogen om in zijn eentje een moordend tempo te kunnen trappen. Hij won twee keer de Ronde van Romandië, een keer Parijs-Nice en het Kampioenschap van Zürich. Dat is niet niks. Maar dopingproducten worden in de koelkast (zie Marc Lotz) bewaard en als je Koelkast heet dan is het misschien wel onvermijdelijk dat je als voornaamste kanshebber op de eindzege uit de Ronde van Italië wordt gezet, omdat het koelkastje van je hotelkamer vol zit met verboden middelen. En als je dan verklaart ze alleen maar bij je te hebben voor het geval dat, dan val je voor mij door de mand. Je kunt over doping verschillend denken, geef het vrij of vervolg het tot in de hel, maar er is één gegeven: HET IS VERBODEN. Dat heb ik niet bedacht, maar het is zo. En als je dan je brood wil verdienen als beroepsrenner, hou je dan aan de spelregels. En als je dan betrapt wordt, wees dan een kerel en geef het toe. Het is toch geen moord of iets anders afgrijselijks? Maar zo’n kerel is Dario Frigo niet. Hij werd ontslagen bij Fassa Bortolo en voor een half jaar geschorst. Na zijn schorsing kwam hij weer terug bij de besten en toen werd in de auto van zijn vrouw epo aangetroffen. ‘Gut, hoe kan dat nou? Vanmorgen lag het er nog niet.’ Wat een floepjanus die Frigo. Zelfs in een koelkast kan veel bederven. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 18 september geborenen zijn:

BUTTAFOCCHI, Adrien (1907, overleden 29.06.1937, Frankrijk)
DOI, Yukihiro (1983, Japan)
KAMBER, Eugen (1924, Luxemburg)
KOHUT, Slawomir (1977, Polen)
MAAS, Piet (1919, Nederland)
MOUJICA, Jacques-Jésus (1926, overleden 13.11.1950, Frankrijk)
PERGET, Mathieu (1984, Frankrijk)
POPOV, Evguendi (1984, Rusland)
ROUS, Didier (1970, Frankrijk)
URWEIDER, Sascha (1980, Zwitserland)
WEGMÜLLER, Thomas (1960, Zwitserland)

Door Fred van Slogteren, 17 september 2006 22:00

Lance Armstrong

Over een aantal maanden is er weer beschuit met muisjes bij Lance Armstrong. De wielrenner wordt namelijk voor de vijfde keer vader. Zijn vriendin Anna Hansen verwacht in oktober een baby. Zo liet Armstrong weten via zijn Twitterpagina. “Opnieuw een zegen in ons leven. Ik kan niet wachten'', aldus de wielrenner, die herstelde van teelbalkanker.

Het is het tweede kindje van Armstrong en zijn vriendin Anna. De wielrenner heeft daarnaast ook drie kinderen uit zijn eerste huwelijk.

Geplaatst door Jan, 01 mei 2010 11:40:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web