Hoe zat het ook al weer met Caballero?

Jan van der Horst laat door een langdurig fietsverblijf in het buitenland een aantal weken verstek gaan. In Jan zijn stukken komt regelmatig de naam Caballero voor, de profploeg waar hij van 1967 tot en met 1970 voor heeft gereden. Omdat niet iedere slogblog-bezoeker die tijd zal hebben meegemaakt, hieronder een verslag in drie delen van de historie van dit eens zo vermaarde sigarettenmerk in de wielersport. Het is een artikel dat ik enkele jaren geleden publiceerde in Wieler Revue.
 
Deel I
In de jaren zestig hadden we in Nederland maar liefst drie profploegen. De formaties van Televizier en Willem II-Gazelle hadden een duidelijke commerciële doelstelling, maar de beweegredenen van Caballero waren aanvankelijk minder helder. Ik ben er helaas niet helemaal achtergekomen hoe het nu precies zat, omdat de drie hoofdpersonen die er alles van hebben geweten niet meer leven. Aan het eind van de jaren vijftig waren dat de ... 
... heer Nico Klijn, directeur van sigarettenfabriek Ed Laurens, fabrikant van het merk Caballero; Frans van den Enden, jurylid bij de KNWU en herenkapper te Santpoort en Gerard Peters, oud-beroepsrenner en uitbater van een strandpaviljoen in Bloemendaal. Die drie hebben aan de wieg gestaan van de Caballero-ploeg, die bijna twintig jaar heeft bestaan. 
Niet gebonden
Oorspronkelijk was het een amateurploeg, maar toen sommige van die amateurs beroepsrenner wilden worden en geen contract konden bemachtigen bij een echte profformatie, bleven ze als ‘niet gebonden renner’ koersen in het vertrouwde Caballero-shirt. Pas aan het eind van de jaren zestig ontstond er naast de amateurformatie ook een echte profploeg, die in 1970 onder de naam Laurens-Caballero heeft meegedaan aan de Tour de France.
Sigarettenautomaat
Het sigarettenmerk Caballero had in de jaren vijftig een marktaandeel van slechts enkele procenten, ondanks het feit dat het twee dubbeltjes goedkoper was dan de toenmalige topmerken Roxy en Lexington die destijds een gulden kostten. In plaats van een voordeel was dat in die tijd een nadeel, want het pakje zag er goedkoop uit en had daardoor weinig aanzien. Verder klaagden de sigarenwinkeliers dat ze aan de toonbank altijd twintig cent wisselgeld moesten teruggeven en twee dubbeltjes in het pakje moesten frommelen om het geschikt te maken voor de sigarettenautomaten, die alleen guldens herkenden. 
25 ipv. 20
De beroemde reclameman Maurits Aronson van het reclamebureau Prad stelde aan Klijn voor de prijs van een pakje Caballero te verhogen tot een gulden, maar in plaats van pakjes met 20 sigaretten pakjes met 25 te leveren. Binnen de kortste keren was het merk marktleider in Nederland en is dat vele jaren gebleven. In de jaren zestig had Laurens zelfs 36 procent van de markt in handen en omdat vrijwel iedere volwassen Nederlander rookte, stroomde het geld binnen bij het bedrijf op het Haagse industrieterrein Binckhorst. 
Bij de kapper
De heer Klijn, een voornaam en erudiet directeurstype, was een wielerliefhebber en dat was uitzonderlijk, want wielrennen was toen nog een echte volkssport. Waar hij Frans van den Enden van kende heb ik niet kunnen achterhalen. Misschien was Klijn wel klant bij de Santpoortse kapper, maar in ieder geval kreeg Van den Enden, als bestuurslid van de Haarlemse wielervereniging De Kampioen, het voor elkaar dat Caballero wat amateurrenners uit de Haarlemse regio ging sponsoren. 
Tabaksbladbruin
Er zat op dat moment dus geen enkele commerciële motivatie achter, want het was puur de sympathie van Klijn voor de wielersport waaruit de Caballero-ploeg is geboren. Er werd een mooi shirt ontworpen en de fietsen van de uitverkorenen werden in de Caballero-kleuren gespoten. Dat was hoofdzakelijk tabaksbladbruin, ook de voornaamste kleur van het sigarettenpakje. Het zag er allemaal mooi uit en Gé Peters, ook lid van De Kampioen, werd gevraagd het allemaal een beetje te begeleiden, naast zijn drukke leven in de Bloemendaalse en Haarlemse horeca. (wordt vervolgd)
Op de foto uit het archief van T&T Tekst & Traffic zien we de Caballero amateurploeg uit 1965. Op de voorgrond v.l.n.r.: Cees Brugel, Henk Peters en Ted Blom. Daarachter: Jan van Veen, Frans Kock (verzorger), Peter Kisner, Peter Heynig, Gaby Minneboo, Hans den Hartog en Gé Peters (ploegleider).

Door Fred van Slogteren, 27 mei 2012 10:00

Caballero

...'Caballero, goede herinneringen aan. En dan niet van het wielrennen. Wonende op geen vijftig meter van het Ajaxstadion, hoorden wij, buiten de huishoudelijke mededelingen van omroeper Steenbergen, ook dat vreselijke reclameliedje van Caballero, regelmatig in de huiskamer dreunen. 'Aiaiai, die Caballero, dat is pás een sigaret'. Groot was de verbijstering toen mijn dochtertje van nog geen twee jaar opeens dat liedje feilloos mee kon zingen. Stadion De Meer is helaas weg uit Betondorp en dat reclamedeuntje heeft nooit invloed gehad op mijn dochter want nooit gerookt...

Geplaatst door André Stuyfersant, 27 mei 2012 11:11:28

Caballero

Ja ik was zo stom om dit merk cigaretten te roken, begonnen met een Peter Stuivesant met een filter, een pakje in de week, op 35 jarige leeftijd, dacht dat het moest kunnen, het werden in de loop der jaren er steeds meer, en eindigde op 55 jarige leeftijd met die verrotte stinksokken zonder filter, mijn longen heb ik voor een groot gedeelte kapot gehoest, ja tijdig ingezien en gestopt met die vuile rotzooi, het heeft echter nu na wederom 20 er voor gezorgd dat mijn gezondheid wat hersteld is van mijn grootste stommiteit!!, ja ik kan mij wel voor mijn kop slaan dat ik mij ooit hiertoe heb laten verlijden, dus als ik ergens een heel aan heb is dat " Caballero " de teer en nicotine in die dingen hebben al veel mensenlevens gekost, en in de toekomst zullen er nog vele doden bijkomen! Een waarschuwing aan iedereen niet alleen renners begin er niet aan, en je zult je na een jaar, een vacantie kunnen boeken in een tropisch paradijs, zoveel geld kosten die verwerpelijke dingen, en ook de gezondheid komt het dan ten goede. Ik was zo'n sukkel, maar heb gelukkig ingezien dat ik niet goed bezig was. Echter ondervind nu nog steeds problemen met de luchtwegen. Eeen gewaarschuwd mens telt voor 2!!, Nooit beginnen met roken, dat raad ik iedereen aan, en laat de fabrikanten van deze " Krengen " maar failliet gaan. ja dat moest er toch even uit, aldus een nu verwoed tegenstander van alles wat maar tussen de lippen roken wil. Theo ten dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 27 mei 2012 22:10:34

ai...ai...ai...

Tja de een vind het ai...ai...ai... En een ander vind het heerlijk. Ach, gun elkaar wat ruimte. De Caballero wielerploeg was in die tijd mijn favoriete wielerploeg. Zeker toen Cees en Marie-Louise Zoontjens bij ons thuis steeds vaker over de vloer kwam. (Marie-Louise rookte trouw het merk waar manlief reclame voor maakte.)En dit liedje...? toen ik die tekst las, zat het al weer voor een tijdje blijvend in mijn kop. En bij het aanklikken van het volgende youtube linkje bij jullie ook. Lekker puh. :-)
http://www.youtube.com/watch?v=4oa5C6o-Khw

Geplaatst door marco V, 27 mei 2012 23:18:23

ai-ai-ai

Dit is het geluid wat " Ezels ", of is dit omgedraaid, produceren. Maar dat doet niets terzake. Ik gun een ieder zijn plezier en alle vrijheid om te doen wat ze wensen! Echter de Rookwarenindustrie zou bij wet verboden moeten worden, ja ik weet dat ik verwoedde dampers op de ziel ga staan, ja ik weet ook, dat het zeker is dat het KWF het met mij eens is, en niet met Marco V. mening. en Cees Zoontjes is niet meer onder ons, wellicht door het roken van zijn vrouw , in de vergiftigde rook heeft hij dus ook de benodigde rook van binnen gekregen en zelfs misschien nooit gerookt! Ja er zijn veel renners die bij deze sponsorploeg gefietst hebben, die zijn gaan hemelen. Leo Duyndam, Cees Zoontjes en Marcel Rehorst schieten me te binnen, wellicht zijn het er meer!. wat ik niet weet. Verder bewonder ik de dochter van Fred Stuyfersant die nooit aan aan die piraten begonnen is en op jonge leeftijd, Ai-Ai- die Caballero meezong, overigens stel ik nu vast dat Fred zijn achternaam verduiveld veel weg heeft van een ander cigarettenmerk, waar ik stomgenoeg mee begon met de centen de lucht in te blazen, ik beschreef reeds eerder hierover in een ander relaas,en tenslotte een constatering, er is geen mens geboren die begon met roken, die het lekker vond, dat kwam later omdat het lichaam om nicotine vroeg, iedere dag meer en meer met alle nadelige gevolgen vandien, aldus Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 28 mei 2012 12:09:24

Cees Zoontjens

Wat lees ik nu, Theo? Heeft Cees Zoontjens zijn vrouw opgerookt? Is dat een vorm van kannibalisme?

Geplaatst door Michel, 28 mei 2012 12:45:26

Flamenco

Ik heb voor het sigarettenmerk
Flamenco gereden bij de wielervereniging D.T.S.
Het merk leek erg op dat van caballero, die gingen een proses
aan en dat hebben ze gewonnen.
Met de Olympia Toer vroegen we in het hotel van hoe het merk verkocht, wel goed zijden ze als caballero op was vroegen ze naar Flamenco kun je zien wat de kleur van een pakje doet.

Geplaatst door Jan Brink, 18 juni 2012 15:27:47

Caballero

Er zat wel degelijk een publiciteitsreden in het sponsoren van de Caballero-ploeg. Als ze3 Olympia's Ronde van Nederlande reden, ging heel de reclame-afdeling heel de week mee.
Naar de Tour de France gingen ze met de . . . trein.
De 'prof'- renners verdienden tussen de 250 en maximaal 500 gulden per maand.
Mijn vriend Richard Bukacki was een van de lager betaalden en Harry Stevens bijvoorbeeld had het topsalaris van 500 gulden.
Ik werkte in die jaren op de boekhouding van Caballero en zag dus alle rekeningen en verdere info over de wielerploeg.
Fijn vriend Theo ten Dam dat jij door Caballero te roken, mede mijn salaris betaalde!
In 1969 werd de vrijwel onbekende en in België wonende Jacques Frijters heel verrassend kampioen van Nederland tussen de renners van de drie grote ploegen.
Onmiddellijk kreeg hij een contract bij Caballero, maar behaalde geen enkele goede uiutslag meer en het jaar daarop stopte hij zelfs met wielrennen.
Een mooie anecdote: aan het eind van hets eizoen moesten alle renners hun kelding inleveren en dier werd op de fabriek verbrandf om te voorkomen dat toeristen met die trui op pad zouden gaan.

Geplaatst door Rob ten Hagen, 26 juni 2013 07:42:40

caballero

Beste Rob, je info over de salarissen klopt NIET!!

Geplaatst door Jan v d Horst, 26 juni 2013 11:55:09

verbranden

Nou... laat ik er dan toch eentje hebben die aan de brandstapel is ontkomen... :-)
Ik denk dat dit de wens van de vader van de gedachten van Rob ten Hagen als voormalig groothandelaar in wielerkleding is. ;-)

Geplaatst door marcoV, 27 juni 2013 10:22:43

ai ai ai die Cab... dat is pas een sigaret

En zo ging het volgens mij verder nu nog komt het soms even boven maar dat is normaal want als pikkie van een jaar of twaalf met mijn vader en ome Dillus(de vader van Joop van der Putten)naar de Acht van Chaam voor profs.
2 ronden voor het eind komt weer de reclame auto van Caballero voorop met ai ai ai en daar gelijk vlak achter Joop van der Putten samen met Leo van der Pluym weg uit de groep. Bleven weg en Joop won. Dacht Bram Kool derde werd. Sinds die tijd ai ai ai die Ca... enz enz. Leuk wel als je neef zo'n in die tijd wel belangrijke course wint.

Sportgroeten
Piet Kettenis

Geplaatst door Piet Kettenis, 27 juni 2013 12:30:15

Joop van der Putten

Ja Piet, vorig jaar, je neef Joop van der Putten ontmoet tijdens, ik dacht de 50 Ronde van Poeldijk. Jaren niets van hem vernomen of gezien, echter zijn zwager, ook oud coureur ( niet zo idioot lang )Wim Bor had hem overgehaald om ook zijn gezicht eens tijdens een wielerronde te laten zien, en heeft hier 2x gehoor aan gegeven. Ik moest toch even nadenken toen Wim aan mij vroeg, ken jij hem nog, toen hij zei het begint met Joop, herkende ik hem. Ja wat oude verhalen van weleer uit vooral de criteriums in de Groenestad, dus het Westland, was het een leuke midddag, die voorbij vloog. Ja de uitslagen die deze renner bij elkaar heeft gefietst in klassiekers en criteriums zijn legio, teveel om op te noemen. Ik verwijs de geinteresseerde hierover naar de weblog van foto Koos ( 't Hart ) waarin alle verslagen en uitslagen vanaf de oorlog tot 1980 zijn beschreven en vermeld. U moet er wel wat tijd voor nemen, dit leest U niet in 1 dag uit.Voor wat zijn gezondheid betrof, het verging hem goed, echter een problem met een van zijn benen, is reden dat het lopen niet meer zo makkelijk gaat, en verdoet zijn tijd met tuinieren met verblijf zomers in zijn luxe tuinhuisje, en dag begint meestal met een hengeltje uitgooien, vangt regelmatig vis zegt hij, en dit is geen visserslatijn, Aldus Joop, ik geloofde hem direct. Ik hoop voor degene, die enige decennia geleden van hem en zijn medestrijders hebben genoten, er met dit relaas een plezier mee hebben gedaan, ja jij ook Piet zal dit met genoegen lezen. U zijt voor heden gegroet uit het Haagje, nadat ik hedenmiddag in Honslersdijk weer een fijne wielerdag heb beleefd, en Woensdag 3 Juli is het in Monster, de 2e wedstrijd van de Westlandsecyclus. Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 27 juni 2013 23:30:13

de hoeveelste

Volgens mij je her en der wat abuis, en halt weat dingen door elkaar, vrees ik, Theo ;-)
Gisteren was het namelijk de 50e (!) Ronde van Honselersdijk. Ik ben ook geweest.Met een prachtige overwinning van Sem vd Bogaert uit Poeldijk bij de junioren na een solo van 17 (!) rondjes. Reken maar dat ze bij WWV zuinig zijn op dit talent. Die kan er zo maar gaan komen.
3 juli is het niet Monster, maar Maasdijk die in het Westland die voor de 59e keer hun criterium organiseren. Verder:
10 juli 's-Gravenzande (de 42e).
11 juli 28e Ronde van Monster.
17 juli 52e Ronde van Monster.
21 juli 64e Ronde van Poeldijk
25 juli Wateringse Wielerdag (41e)
20 augustus 39e Ronde van de Lier
27 augustus 643 Ronde van Naaldijk (profs)

Geplaatst door marcoV, 28 juni 2013 09:34:34

64e

i.p.v. 643... :-)

Geplaatst door marcoV, 28 juni 2013 09:35:26

11 juli

Niet Monster (die Theo maakt mij nu ook in de war), maar Kwintsheul.

Geplaatst door marcoV, 28 juni 2013 09:37:06

Excuus

Marco, Je hebt volkomen gelijk, het moet Maasdijk zijn, ja ik was behoorlijk moe en slaperig van de wielerdag van Honselersdijk. Ja en gezien het tijdstip dat ik dit schreef, is e.e.a. verklaart, Nogmaals excuus voor de foutieve voorlichting mijnerzijds! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 28 juni 2013 14:51:25

Foto Koos en Olen

Theo ten Dam verwijst voor oude uitslagen naar de site van Foto Koos. Je zou voor de aardigheid ook eens 'Overzicht uitslagen Olen' moeten intoetsen. Dan krijg je exact hetzelfde resultaat. Alsof het om fotokopieën gaat. Is hier sprake van combine of van het zuiverste jatwerk?

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 28 juni 2013 18:31:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web