De Kus!

Ik heb deze foto een tijdje bestudeerd en proberen te raden wat de monologue interieure van beide personen op dit fotomoment was. Zij was vorige week de kusmiss van Royal Smilde Olympia’s Tour en hij heeft zojuist de proloog gewonnen. Een negentienjarige jongen en zij ook zoiets. Door een traditioneel ritueel in de wielersport even met elkaar verbonden. Dat ervaren ze natuurlijk niet zo, maar zij denkt, nu ze voor het eerst aan de bak moet, misschien aan een langer samenzijn met deze leuke knul. Hij denkt al plichtmatiger want … 
… ondanks zijn negentien jaar heeft hij al zoveel gewonnen. Hij was kampioen van Nederland tijdrijden, won de jongerenzesdaagse van Rotterdam en nog veel meer succes staat nu al op zijn palmares. Een klasbak net uit het ei gekropen. 
De lippen naderen elkaar, zij bij haar debuut als rondemiss ietsje zenuwachtig en tot veel bereid en hij een gezonde portie Haagse bluf in een leiderstrui. Mooie kinderen, op weg de generaties voor hen op te volgen. Ze kennen geen schroom, nog geen verdriet en de wereld ligt voor ze open. Hij met zijn talent, zij met haar schoonheid. Ze gaan het maken, zonder elkaar, want winnaars en kusmissen zijn ships that pass in the night. Een paar seconden later is alle intimiteit verdwenen. De twee zwaaien nog even naar het publiek en dan is de ceremonie verleden tijd. Gedurende de gehele afgelopen week zien ze elkaar regelmatig terug op dat podium, want hij grossiert in truien. Als winnaar van de ronde staan ze op de laatste dag weer oog in oog, maar het is anders. Zij heeft inmiddels ervaren waar het in de functie van kusmiss om draait. Lege blik, stralende lach, mwoahh, mwoahh, mwoahh smakken, zwaaien met de bloemen, spuiten met de champagne en dan de volgende leiderstrui voor weer een frisse knul. How many roads must a man walk down, before you can call him a man?
De maandag erna, leest hij thuis in zijn jongenskamer alle lovende mails in zijn mailbox en zij is op kantoor weer gewoon dat leuke meisje, dat giechelend aan haar collegaatjes over Dylan en het voorlopig hoogtepunt van haar jonge leven vertelt. Vanuit mijn herinnering zingt een andere Dylan zachtjes: The answer my friend is blowing in the wind, the answer is blowing in the wind! (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 26 mei 2012 8:00

Kusmiss

Soms bloeit er ook wat moois op tussen miss en podiumboy. Denk aan de Tukker Erwin Kistemaker, die Miss Purmerend voor een langere periode wist te contracteren. En de ex-lady van Michael Boogerd (heette die niet Nerena of zoiets?) had onze Haagse breedbekkikker in eerste instantie toch ook puur zakelijk ontmoet? Wanhoop dus niet te gauw, waarde winnaars en verwensters. Of omgekeerd natuurlijk.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 26 mei 2012 09:16:26

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web