Het was me het weekje wel!

Rabobank en Vacansoleil zijn WorldTour-ploegen en dat impliceert dat ze aan alle UCI Worldtour-wedstrijden (UWT) moeten deelnemen. De achttien ploegen die in deze categorie vertegenwoordigd zijn, hebben daarom allemaal een brede selectie met tussen de 25 en 30 renners. Desondanks is het niet altijd mogelijk om overal de sterkste ploeg op te stellen. Dat is begrijpelijk en dan moeten er keuzes worden gemaakt en belangen afgewogen. Als het om grote rondritten gaat, dan is de Tour de France het belangrijkst en daarna komen - ver voor alle andere koersen, inclusief de klassiekers - de Rondes van Italië en Spanje. Dat is een vast publicitair gegeven en Rabobank handelt ook al lang overeenkomstig dat belang. Nog maar drie jaar geleden werd in Italië met Denis Menchov de hoofdprijs binnengehaald en de afgelopen jaren is de Giro gebruikt om talenten voor de toekomst, als Mollema en Kruijswijk, met succes aan het grote werk te laten wennen. 
Sprintersploeg
Helaas is dit jaar met die traditie gebroken. Er is een zogeheten sprintersploeg afgevaardigd, met mannen als Theo Bos, Mark Renshaw en Graeme Brown om het in de zeven vlakke etappes op te nemen tegen ... 
... onder andere Mark Cavendish. De meeste van die vlakke ritten zijn inmiddels achter de rug en Cav kan met twee zeges al weer behoorlijk glunderen, terwijl de Rabo-mannen met lege handen staan. Natuurlijk waren de val en de daaraan verbonden blessures van Bos niet voorzien, maar een grote ploeg moet dan altijd op een B-scenario kunnen overschakelen als het daar althans de renners voor heeft. 
Wanhoopsoffensief
Gisteren was de eerste aankomst bergop en slechts twee Rabo’s wisten zich voorin het peloton te handhaven. Dat waren Garate en Tom Jelte Slagter (foto). Van de eerste mag je dat, als bedwinger van de Mont Ventoux, verwachten, terwijl de jonge Groninger mij aangenaam verraste. Behalve de aanwezigheid van Dennis van Winden in een kopgroep, een vlucht die het einde niet haalde, heb ik verder niets van Rabobank gezien. Dat valt ook in het buitenland op, want toen gisteren Stef Clement even uit het peloton sprong, smaalden de Belgische commentatoren over een wanhoopsoffensief van een ploeg die er maar niet in slaagt op behoorlijk niveau mee te draaien. Mijn Nederlandse hart kromp ineen bij deze uitlating, maar de heren hadden wel gelijk. 
Waarom alle drie?
Ik vraag me af wat het beleid van onze grootste Nederlandse ploeg eigenlijk is? Jarenlang zijn er klimmers opgeleid en nou hebben we er maar liefst drie (Gesink, Mollema en Kruijswijk), die bergop met de besten van de wereld mee moeten kunnen en twee (Slagter en Kelderman) die vanwege hun jeugd nog in de wachtkamer zitten. Dan denk ik waarom moeten die eerste drie allemaal naar de Tour en staat Slagter er in de Giro alleen voor? Twee jaar terug kon Kruijswijk nog aangenaam verrassen door in de schaduw van Mollema – die in zijn ontwikkeling iets verder was dan de Brabander – een mooie prestatie neer te zetten. Waarom een van die twee, dan wel Gesink, niet als absolute kopman ingezet in de Giro en de andere twee in de Tour? Top-drie rijden in Italië is toch ook geweldig? Met een rijpere kopman naast zich zou de verantwoordelijkheid van de ploeg nu niet alleen op de schouders van de nog maar 22-jarige Slagter hebben gelegen. 
Spek en bonen
Ik vind het niet leuk om steeds weer kritisch over de Rabobank te moeten schrijven. Zonder de bank en de brede opzet van haar beleid zou het Nederlandse cyclisme er heel wat droeviger uitzien. Daarom is het triest te moeten vaststellen dat de ploeg dit jaar voor spek en bonen in de op één na belangrijkste rondrit van het jaar rijdt. Rabobank is op papier een van de beste ploegen in de UWT-categorie en ik heb wel eens de indruk dat het management en de ploegleiding zich daar niet voldoende van bewust zijn.Noblesse oblige, heren, want met zo’n selectie en zo’n budget moet de ploeg er altijd staan. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 13 mei 2012 10:00

Rabobank

de belangen van de bank liggen volgens mij (ook?) op een andere plaats dan in Italië. Als sponsor is Rabobank vrij prominent aanwezig in de Amgen Tour of California die vandaag begint.
http://www.amgentourofcalifornia.com/
Ik ben het verder met je eens hoor. Jammer om niet met één renner in de Giro voor de winst te gaan. Het is mooi dat Slagter een kans krijgt en dat hij daarbij door Garate en Niermann geholpen wordt, maar Slagter doet vermoedelijk niet mee voor de roze trui.

Geplaatst door Philip, 13 mei 2012 11:29:48

Rabobank

Geheel mee eens. In de Tour hebben ze met al ie tijdritkilometers niets te zoeken. Hopelijk is Gesink nog niet top in de Tour en gaat hij daardoor de Vuelta rijden, dat past hem denk ik beter.

Geplaatst door Arjan, 13 mei 2012 14:18:28

Rabo

Komende zondag toch maar een iets ander verhaal over Rabo als Gesink in Californie wint op Mt. Baldy en als Slagter in de Giro met de besten meeklimt? Kiezen ze misschien toch goed bij Rabo. Gesink verraste mij trouwens aangenaam in de tijdrit gisteren. Mooi rondje daar in Californië om voor wakker te blijven en te volgen. Mooie wegen zonder drempels en andere verkeersobtakels en een prachtige omgeving. Plus Rabobank ook top. Mooi om te zien!

Geplaatst door Arjan, 18 mei 2012 19:26:07

Mt Baldy Gesink

Nou Fred je mag t schrijven!

Geplaatst door Arjan, 20 mei 2012 01:05:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web