Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“Favorit is een oud Tsjechisch fietsmerk. Het was jarenlang de ‘hofleverancier’ van de aloude wielerclub van Brno (in de Habsburgse tijd: Kaiserlicher Fahrradverein Brunn). Favorit heeft vele kampioenen op de fiets gezet, die op de wielerbaan van Brno groot geworden zijn. Naast baanfietsen en wegfietsen heeft Favorit in de jaren vóór 1989 ook cyclocrossfietsen gemaakt. Maar ook stadsfietsen en hele mooie, goed afgewerkte klassieke ‘Engelse’ modellen met ...

... velgremmen met stangen en een oliebadkettingkast kwamen bij Favorit vandaan. Gek genoeg maakten ze tussen 1950 en 1989 ook hele goedkope prullaria voor export naar het socialistische zusterland DDR. Deze volksfietsen waren ook enige tijd te koop in de Volksfietsenwinkel in Amsterdam.
Na 1989 is vrijwel de hele Tsjechische fietsenindustrie ten onder gegaan door toedoen van oplichters en speculanten. Favorit, Velamos, Eska en Korlis waren de voornaamste slachtoffers van financieel goochelaar Jozef Kosumplic, de eigenaar van de Joko fietsenfabriek, die na de afzwering van het communisme al te gemakkelijk staatsgeld kon krijgen om alles op te kopen, uit te kleden, de werknemers te ontslaan en het geld over te brengen naar Zwitserland. Hij heeft er voor vast gezeten, maar ondertussen is alles weg.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 15 september 2006 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web