Het balhoofdplaatje van Otto …

“De huidige sportvereniging Le Champion is opgericht in 1969 en daar is in 1986 een stichting Sportevenementen Le Champion bijgekomen, die zich bezig houdt met het organiseren van grootschalige sportevenementen. Oorspronkelijk was Le Champion een vereniging van toerfietsers en daar is later een wandelsportafdeling bij gekomen. De stichting voorziet duidelijk in een behoefte en is met het succes meegegroeid tot een organisatie met 22 medewerkers in vaste dienst, die voor … 
… de evenementen een beroep kunnen doen op drieduizend vrijwilligers. 
Behalve de naam heeft het de stichting Le Champion niets van doen met de gelijknamige Amsterdamse wielervereniging die in 1922 werd opgericht. In die tijd waren er in de hoofdstad al heel veel wielrenners en dus ook de nodige fietsenmakers, die racefietsen bouwden. Er kwam er in 1922 nog eentje bij die nadrukkelijk naar de gunsten van de nieuwe vereniging dong. De man die die zaak als filiaalbeheerder runde was Marten Kingma, een Fries die tussen 1894 en 1898 een bekend wielrenner was die in 1897 onder meer achter de Limburger Harie Meyers tweede was bij de Nederlandse kampioenschappen sprint bij de beroepsrenners.
Kingma was destijds fabrieksrijder voor Burgers ENR, wat staat voor Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek. Of het door Kingma verkochte merk Le Champion een eigen initiatief van hem was, of dat het een B-merk van Burgers was heb ik niet kunnen achterhalen. Burgers had rond 1920 een groot aantal B-merken, zoals New Elswick, Netco, Padvinder, Hammonia, All Steel, Omnia, De Veldpost, De Nederlandsche Vlag, De Vlaamsche Leeuw, enzovoort. Le Champion is als zodanig echter nooit door Burgers gedeponeerd, trouwens ook niet door Kingma. Wel komt de merknaam Le Champion tussen 1922 en 1961 (het jaar waarin Burgers ophield te bestaan) drie maal voor in het handelsregister. Die kampioensmerken hebben in zoverre iets met fietsen te maken dat ze als product destijds vaak verkocht werden in winkels waar ook fietsen figuurlijk over de toonbank gingen. Het waren namelijk de merknamen van stofzuigers en naaimachines.
Tot volgende week!”
Otto Beaujon 

Door Fred van Slogteren, 11 mei 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web