Van de boekenplank van Wim …

OP WEG NAAR ALPE D’HUEZ

door Dries & Frans van Agt
De vroegere minister-president Mr. A.A.M. van Agt is mij zeer dierbaar. Niet als politicus, want tijdens zijn politieke loopbaan heb ik zelden enthousiast staan juichen. Mijn sympathie heeft hij echter voor zijn virtuoos taalgebruik. Als schrijvend persoon bewonder ik mensen, die zowel via de mond als de pen de ene prachtige volzin na de andere kunnen afscheiden. Bovendien is de man gezegend met een groot gevoel voor humor. Tevens is de voormalige excellentie een gepassioneerd wielerliefhebber en dan kun je bij mij een potje breken. 
Hoewel als kind al een groot fietsfanaat ontstond zijn bemoeienis met de wielrennerij tijdens zijn … 
… justitieel ministerschap in het fameuze kabinet Den Uyl (1973-1977), en daarna in zijn eigen kabinetten Van Agt I en II. Het was de tijd van de Raleigh-ploeg die in de zomermaanden Nederland in de ban bracht van koene strijders op het rijwiel, als daar waren Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Jan Raas en Gerrie Knetemann. Dat onze politieke leidsman in die dagen iedere gelegenheid te baat nam om – niet gehinderd door staatszaken - persoonlijk getuige te zijn van hun heldendaden laat zich raden. De anekdotes daarover beslaan vele bladzijden in dit onderhoudende en uiterst amusante boekwerk.
Dries van Agt bezit drie racefietsen, lees ik, maar het grote werk – fietstochten door verre landen tot in de Oekraïne aan toe – volvoerde hij op een zogeheten randonneur, een rijwiel geschikt om vele kilo’s bagage te torsen, onderweg naar verre einders waar het onbekende avontuur lonkte. 
Het is een leuk boekje dat hij samen schreef met zoon Frans, vernoemd naar de heilige Franciscus van Assisië, want de Van Agtjes zijn uiterst vrome roomse vaderlanders, zij het altoos met een relativerende glimlach. Frans heeft enigszins de schrijfstijl van pa geërfd en het door hem geschreven deel van het werkje heeft mij regelmatig doen schaterlachen. Zeker als hij beeldend beschrijft welke voor- en nadelen het heeft om als schooljongen vermaagschapt te zijn aan een hooggeplaatst bewindspersoon. De keer dat hij er in New York getuige van was hoe zijn vader - de minister-president van Nederland - bij het net gelande vliegtuig werd opgewacht door alerte diplomaten en een rijtje limousines eindigt hilarisch als hij beschrijft dat zijn vader boven aan de vliegtuigtrap verscheen in … wielerkleding. 
Tot slot een als voorbeeld dienend citaat als Van Agt senior zijn bezoek in juni 1995 aan de kathedraal van Santiago de Compostela onder woorden brengt, waar hij op de fiets vanuit Nederland naar toe is gereden: ‘Na de dienst – zelfs het sensationele evenement van het door gewelven zwierende wierookvat ontbrak niet – liepen we groepjes landgenoten tegen het lijf. Drie vrouwen die helemaal te voet uit Holland waren gekomen. En een groep potige Scheveningers die in kleine zeiljachten via Engeland de oceaan waren overgestoken, onbevreesd voor de grillige Golf van Biskaje, waar het zo spoken kan. Zij allen hadden een werkelijk heldhaftig verhaal; het onze kon er niet in de schaduw van staan.’
Een aanrader dit boek, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan het project Alpe d’HuZes, waaraan de familie Van Agt deze zomer op fietsen van Fred Rompelberg 268 gaat deelnemen. 
Het is onlangs verschenen bij Thomas Rap en het kost € 12,90 ISBN 978 94 004 0045 0

Door Fred van Slogteren, 10 mei 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web